Volksjongens genieten tussen Haarlemse heren van stand

De oud-internationals laten de bal het werk doen in hun jaarlijkse nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC. Het resultaat: 3-1 voor John Bosman en co....

Van onze verslaggever Martien Schurink

Ver voor de aftrap van de 72ste editie van de nieuwjaarsstrubbeling met de ouwe hap van Oranje wenst de speaker van dienst de tweeduizend belangstellenden een gezond 2005 toe. Een vertrek verderop in het clubhuis van HFC, de koninklijk goedgekeurde gastheer, wensen heren van stand elkaar geluk en voorspoed toe en wordt er gul getoost op fraaie rendementen.

Tegelijkertijd worden bij de toegangspoort van het luisterrijk aan de Emauslaan gesitueerde complex van de Koninklijke kaartjeskopers belaagd door met collectebussen gewapende jeugdleden. Of meneer wat over heeft voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Azië. Natuurlijk heeft meneer dat. Het resultaat is verbluffend. 'Iedereen heeft gegeven', zegt een collectant. Het ongeloof is van zijn gezicht te scheppen.

Onderwijl worden in de kleedkamer van oud-Oranje snode plannen gesmeed. De heren zijn zich bewust van de ongetraindheid van hun corpulente lijven en willen toch niet afgaan. Vorig jaar hadden ze maar met 1-0 gewonnen van die amateurtjes. Wel wat magertjes. Dat moest beter.

Maar wat te doen? Willy van der Kerkhof weet raad. Niet voor niks is hij de coach. Afgesproken wordt zuinig om te gaan met de schaarse fysieke reserves, de bal het werk te laten doen en het scoren over te laten aan John Bosman.

Even later wordt duidelijk dat het tactisch menu nóg een ingrediënt bevat. De coach kankert op z'n Helmonds dat de scheidsrechter blunder op blunder stapelt, de spelers schelden op elkaar, en soms ook op zichzelf, ze foeteren als ze weer eens een ziekenhuisbal krijgen toegeschoven en Bryan Roy knalt er zelfs de vloek der vloeken uit. Het moet in de woonvertrekken van de naburige villa's te horen zijn geweest.

Daar zullen ze aan de Emauslaan van op hebben gekeken. Dat soort onkoninklijk gedrag past niet bij de club die al sinds de dag van zijn oprichting, 15 september 1879, doorgaat voor een club voor sjieke sinjeuren die een cent te makken hebben. Buiten Haarlem-Zuid en de villawijken van Heemstede, daar waar de concurrentie huist, wordt nog altijd geschamperd dat de Koninklijke een kakclub is, maar dat is toch wel een beetje geweest, vinden ze bij HFC. 'We zijn een club van deze tijd met 1500 leden en een jeugdafdeling waar geen club in de buurt aan tippen kan', zegt voorzitter Bettink op het moment dat Bosman er voor de eerste keer blijk van geeft dat zijn neus voor doelpunten nog altijd niet is geraakt door de tand des tijds.

Het HFC van nu is niet meer te vergelijken, zegt ook Frits Bettman, het 'langst in leven zijnde erelid met een functie', met het HFC van nu. In zijn tijd was alles anders. 'Niet iedereen kon zomaar lid worden. Je moest eerst bij de ballotagecommissie langs. En die vroeg je het hemd van het lijf. Wat doet je vader voor de kost? Uit welke buurt kom je? En er werd natuurlijk ook gekeken naar het voorkomen van het aspirant-lid. Zag hij er wel netjes goenoeg uit? Ook de spraak moest in orde zijn, dat spreekt voor zich. Een accent werd niet zo op prijs gesteld.'

De 'balloteurs' zijn verdwenen en al jaren kan iedereen die maar wil lid worden. Praktisch iedereen. Meisjes zijn niet welkom. Die moeten maar bij RCH of Haarlem een balletje trappen. 'We hebben al moeite genoeg om de heren een beetje in toom te houden', lacht het erelid. 'HFC'ers nemen hun zonen mee en nooit hun dochters. Zo gaat dat hier al generaties lang.'

Allochtonen zijn uiteraard wel welkom, maar melden zich amper aan de poort. Hun aandeel in het ledenbestand is twee, hooguit drie procent, schat Bettink. Dat kan komen doordat 'de contributie wat aan de hoge kant is', maar ook doordat 'Heemstede nu eenmaal weinig allochtonen telt'.

Maar er is misschien nóg iets dat afschrikt. Om lid te worden moet je nog altijd langs een commissie: de kennismakingscommissie. Niet dat dat nou zo gek veel voorstelt', sust Bettink. 'Je krijgt onze regels uitgelegd en er wordt gezegd wat er van je wordt verwacht.'

Intussen heeft de oude spits van volksclub Ajax het bij de herensociëteit uitstekend naar zijn zin. Nog voor rust scoort Bosman zijn tweede, waarna de Amsterdamse volksjongen Richard Witschge de eindstand op 3-1 mag bepalen.

Niet dat ook maar één HFC'er daarmee zit. De stemming in het clubhuis is niet kapot te krijgen. Prosit, op een gezond en rijk 2005.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden