Reportage

Volksclub verliest van luxe flats

De Londense voetbalclub Millwall, opgericht door dokwerkers, dreigt te worden uitgerookt door de gemeente die een deel van de grond wil vrijmaken voor bouw. Het helpt niet dat de club bekendstaat als hooliganbolwerk.

Millwall-supporters noemen zichzelf de Struikrovers en staan bekend als hooligans. De club probeert het beroerde imago bij te stellen met acties voor de buurt.Beeld Matthew Lloyd

Op weg naar de Zuid-Londense derby tussen Millwall en Charlton Athletic wijst Millwall-supporter Paul Jason (56) op de nieuwbouwwijk waar zijn cluppie tot begin jaren negentig speelde. 'We was there. Daar stond The Den. Cold Blow Lane. Daar kon het spoken.'

De nieuwe Den ligt een paar honderd meter verderop, ingeklemd tussen een vuilverbranding, autosloperijen en een drukke spoorlijn. Maar hoe lang nog, vraagt Jason, een bokstrainer met een blauwe sjaal, zich af? 'De gemeente wil ons helemaal weg hebben, maar we horen hier, in Sarfeast Lunnen.' Zijn zoon knikt en voegt daaraan toe: 'Die projectontwikkelaar is zo krom als een briefje van negen shilling.'

Millwall. De naam van de 131 jaar oude voetbalclub, ooit opgericht door Schotse dokwerkers op the Isle of Dogs, dient sinds de laatste decennia van de vorige eeuw als een metafoor voor hooliganisme.

No one likes us, we don't care, is het geuzenlied dat nog steeds klinkt in 'de leeuwenkooi'. Vanuit oudsher is Zuid-Londen met kroegen als Dirty South het territorium van 'the Wall', gesymboliseerd door de Millwall-fan die in de cultfilm Arrivederci Millwall het asfalt van Tower Bridge kust bij terugkeer van een uitwedstrijd in het noorden des lands. De Struikrovers, zoals de Millwall-fans zich plegen te noemen, zijn vooral geliefd bij sociologen en cineasten.

Het is de lievelingsclub van acteur Daniel Day-Lewis en bokser David Haye, maar bovenal het lelijke eendje tussen de veertien Londense profclubs, met een vijver die zich helaas op een aantrekkelijke locatie bevindt.

Goudmijn

The New Den is het meest centraal gelegen voetbalstadion van Londen. The Shard, de wolkenkrabbers van Canary Wharf werpen een lange schaduw over het stadion. Met de trein is het tien minuten naar Londen Bridge. Voor projectontwikkelaars is het onontgonnen zuiden van het ruige Bermondsey een nieuwe goudmijn. Slimme makelaars noemen de omgeving reeds SoBo: South of Borough. Een verwijzing naar een trendy wijk uit de dagboeken van Bridget Jones.

Stadsdeel Lewisham, ooit de shirtsponsor van Millwall, ziet het ook als een sta-in-de-weg bij de stadsvernieuwing ter waarde van 1 miljard pond. In plaats van een stadion waar eens in de twee weken negenduizend toeschouwers een ploeterende middenmoter uit de derde divisie aanschouwen, zouden ook luxe appartementen voor bankiers en andere City-werkers kunnen staan. Ten bate van de projectontwikkelaar Renewal Holdings is het stadsdeel, dat sinds mensenheugenis door Labour wordt bestuurd, begonnen met een onteigeningsprocedure voor de parkeerplaatsen en het kunstgrasveld van de jeugdacademie, in totaal 10,7 hectare.

Het eerste elftal van Millwall in 1895.Beeld Popperfoto/Getty Images

Dat het stadsdeel bereid is voor deze projectontwikkelaar door het vuur te gaan lijkt niet op toeval te berusten. Renewal is opgericht door Dave Sullivan, de voormalige stadsdeelvoorzitter én oud-bestuurslid van Millwall, en Mushtaq Malik, die een hoge functie heeft bekleed binnen de gemeente. Burgemeester Steve Bullock zit in het bestuur van een liefdadigheidsorganisatie die opgericht is door Renewal, dat gevestigd is op het belastingvriendelijke eiland Man.

Via een openbaarheidsprocedure heeft de club een verhelderend rapport van PricewaterhouseCoopers over Renewal weten te bemachtigen, maar de belangrijkste passages zijn door de gemeente wit gemaakt.

Het stadion zelf blijft voorlopig buiten schot, maar de club zal schade ondervinden van de landonteigening. De jeugdacademie bevindt zich in dezelfde categorie als die van Premier League-clubs. 'De gemeente wil dat we elders in het stadsdeel een voetbalveld gaan huren, waardoor we in een lagere categorie terechtkomen, met clubs als Dagenham, Wycombe en Southend', aldus clubvoorzitter John Berylson, een Amerikaanse miljardair. Hierdoor zal de club jaarlijkse een kleine 3 ton aan steun van de voetbalbond mislopen.

Het volbouwen van parkeerplaatsen kan leiden tot lagere toeschouwersaantallen. De club dreigt zodoende te worden uitgerookt.

Buurtclub

Millwall heeft bij dit landjepik last van het verleden. Door zich te profileren als een buurtclub, proberen The Lions al jaren af te komen van het beroerde imago. Zo kunnen kinderen van omliggende scholen gebruikmaken van de sportfaciliteiten en onlangs konden ze deelnemen aan een kerstkaartencompetitie. De tekening van de winnaar sierde het programmaboekje van de Charlton-derby. Veel lijkt het vooralsnog niet te helpen.

De politie probeert enkele aanhangers van Millwall tot rust te manen tijdens de halve finale in de FA Cup van 2013.Beeld epa

Frustratie

'Regelmatig zie ik anti-Millwall-opmerkingen van raadslieden voorbijkomen op sociale media', zegt Peter Garston, die namens de fans in het clubbestuur zit, 'dat is frustrerend. Ik heb er weinig vertrouwen in.'

Het lot van de club is nu in handen van een raadscommissie die kritisch kijkt naar de handelwijze van het gemeentebestuur. Een besluit is uitgesteld tot half januari. Mocht de gemeente, die niet reageert op vragen, besluiten door te gaan met de onteigening, dan zullen er lange procedures volgen bij de rechter, alsmede een klacht bij de minister van Gemeenschapszaken.

Er gaan al geruchten dat de club, net als arme Londenaren, op den duur moet verhuizen. Als mogelijke locatie voor de nieuwe New Den wordt de Medway genoemd, het gebied ten noorden van Kent aan de Theemsdelta dat ooit is geplunderd door de vloot van admiraal Michiel de Ruyter.

Voor trouwe fans is dit ondenkbaar, bijvoorbeeld voor de 68-jarige Roy Proud, een gepensioneerde bankbediende uit Beckenham die al vanaf zijn achtste naar Millwall gaat.

'We worden afgerekend op ons verleden, op basis van vooroordelen. We zijn niet zo groot als de topclubs elders in Londen, maar er is een zeer loyale aanhang', zegt Proud, na de Charlton-wedstrijd voortwandelend langs Old Kent Road, de goedkoopste straat uit de Engelse versie van Monopoly, 'als we moeten verhuizen, dan zouden we eigenlijk terug moeten gaan naar de Isle of Dogs, waar de Millwall-dokken staan. Maar daar is de grond tegenwoordig ook al goud waard.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden