Voetbalwet moet goede fan niet meer onder kwade laten lijden

Na een jaar of vijftien delibereren is het per 2008 dan zover: de voetbalwet is er. Althans, iets wat daar veel op lijkt...

Van onze verslaggever Ron Meerhof

De Kamerleden Spekman (PvdA), Zijlstra (VVD) en Atsma (CDA) presenteerden donderdag hun wetsvoorstel. Er komt een stadionverbod en een gebiedsverbod voor notoire hooligans, gekoppeld aan een meldingsplicht. Wie zich daaraan niet houdt, krijgt celstraf.

Verder kunnen voortaan de officier van justitie of de burgemeester zo’n verbod opleggen. Die gaat dan meteen in. In beroep gaan kan, maar in de tussentijd blijft de straf gewoon van kracht. Een stadionverbod kan nu ook, maar is omslachtig om op te leggen.

Voorbereiding geweld
Het derde punt is nieuw: ‘Voorbereiding van openlijke geweldpleging’ wordt strafbaar. De politie kan voortaan mensen oppakken als ze alleen nog maar afspraken aan het maken zijn voor een knokpartij in een weiland. Tot dusver was er pas sprake van een strafbaar feit als het daadwerkelijk tot een vechtpartij kwam. Meestal koos de politie ervoor zo’n ontmoeting dan maar op te breken voordat er iets gebeurde – en gingen alle betrokkenen vrijuit.

Dat de wet er komt, lijkt zeker. Hij is de afgelopen maanden doorgesproken met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, en CDA, PvdA en VVD hebben samen een flinke Kamermeerderheid. Het aspect dat de burgemeester en de officier van justitie gebiedsverboden en meldingsplicht kunnen opleggen, wordt nog voor het zomerreces meegenomen in de lopende behandeling van de Wet Ernstige Overlast.

Volgens minister Ter Horst kan de wet op die manier, na behandeling in de Eerste Kamer, al per 1 januari 2008 van kracht worden. Op zijn laatst zal alles bij het begin van het voetbalseizoen 2008/2009 klaar zijn voor uitvoering.

‘Het heeft ons altijd verbaasd dat het nooit gelukt is om zo’n wet te maken’, zegt PvdA’er Spekman.

Kosten
Aan het begin van de jaren negentig ging het vooral over de kosten. PvdA-minister Dales wilde de kosten voor politie-inzet declareren bij de clubs, haar opvolger Dijkstal van de VVD probeerde die inzet terug te schroeven. Het leidde tot niets. De overheid bleef opdraaien voor de stijgende kosten.

Het geweld in de stadions werd wel beteugeld, maar direct daarbuiten ging het geweld gewoon door. Vorig jaar nog kostte dat Feyenoord een plaats in de UEFA-Cup. KNVB-baas Kesler besloot vorig jaar zelf maar een wet te gaan ontwerpen. Die stuurde hij vervolgens naar de Kamer. Hij zei ‘zeer gelukkig’ te zijn met wat hij nu terug kreeg.

‘Deze wet moet er voor zorgen dat uiteindelijk alles wat goedwillende supporters dwars zit, verdwijnt’, aldus Spekman. De gehate combiregeling, waarin supporters uitsluitend in groepen naar bepaalde vakken kunnen reizen, en de persoonsgebonden ‘clubcards’, waardoor het niet mogelijk is om zomaar eens een familielid mee te nemen, zouden op termijn kunnen worden afgeschaft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden