Voetbaltaal (6)

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Nu: de weg naar het WK voetbal. Hoe bereidt Nederland zich voor?...

Bert Wagendorp

Omdat het ook in de voetbaltaal van belang is ‘de poppetjes op de juiste plaats te zetten’, behandelen wij vandaag ‘de vrije verdediger’. De ‘vrije verdediger’ is geen verdediger die vrijaf heeft gekregen, maar de verdediger die een ‘vrije rol’ vervult: hij speelt niet ‘in de dekking’ tegen een ‘directe tegenstander’, hooguit ‘in de zone’.

De ‘vrije verdediger’ is de opvolger van de ‘ausputzer’ of ‘laatste man’, die op zijn beurt weer de opvolger was van ‘de stopperspil’, de erfgenaam van de ‘de slingerback’. Een zinnetje als ‘Kom op Ooijer, ouwe slingerback’ kan, maar niet te vaak.

De ‘vrije verdediger’ moet ‘gaten dichten’, ‘aan de noodrem trekken’ (een ‘doorgebroken’ speler ‘neerleggen’) en ‘de buitenspelval open zetten’. Ook gaat hij bij een tegentreffer naar de grensrechter om die uit te maken voor ‘blinde mongool’ omdat hij ‘buitenspel’ of ‘hands’ over het hoofd heeft gezien.

In het ‘hart van de verdediging’ wordt de ‘vrije verdediger’ bijgestaan door de ‘voorstopper’. Samen vormen zij het ‘centrale verdedigingsduo’. De voorstopper neemt de vijandelijke ‘diepe spits’ ‘voor zijn rekening’. Het is zijn ‘taak’ ervoor te zorgen dat de spits ‘niet aan de bal komt’. Hij moet daartoe spelen ‘vanuit de discipline’. Als het goed is, slaagt de voorstopper er zo in de spits ‘uit de wedstrijd te spelen’.

Lukt dat niet, dan kan de voorstopper besluiten de spits ‘uit de wedstrijd te schoppen’, ‘bij de knieën af te zagen’, een ‘doodschop’ of ‘keekie’ te verkopen of ‘even zijn visitekaartje af te geven’: hem in elk geval zodanig te blesseren dat hij ‘naar de gipsafdeling kan’. De voorstopper kan hiervoor ‘geel’ (waarschuwing) of ‘rood’ (uitsluiting) krijgen.

Soms is ‘een kaart pakken’ gerechtvaardigd, vooral wanneer ‘grote belangen op het spel staan’. Een voorstopper die er ‘vol inkleunt’, wordt wel ‘het scheermes’ genoemd.

Opdracht: zoek namen bij de verschillende spelersvarianten, zodat een zin als ‘Het lijkt dat scheermes van een Camacho wel’ er soepel uitrolt.

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden