Voetbalmatch tegen Nigeria zonder franje

De omstreden voetbalinterland Nederland-Nigeria op 5 juni in Amsterdam gaat door, maar wordt 'buitengewoon sober' gehouden. Het aantal visa voor Nigerianen wordt 'tot het uiterste beperkt'....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Eind 1995 werd een internationale boycot tegen Nigeria van kracht, nadat de militaire dictatuur een reeks oppositieleiders had laten executeren, onder wie de schrijver Ken Saro-Wiwa. De boycot, waaronder ook sportcontacten vallen, werd in november vorig jaar door de Europese Unie versoepeld.

Een uitzondering werd onder meer gemaakt voor verbintenissen die reeds voor het besluit van 1995 waren aangegaan. Met name werden het wereldkampioenschap in Frankrijk genoemd en de reeds geplande oefenwedstrijden hiervoor.

De afspraak voor de WK-oefenwedstrijd tegen Nigeria werd volgens de KNVB in september vorig jaar gemaakt, dus ruim nadat de sportboycot was ingegaan en voor de versoepeling van kracht werd. De KNVB hield gisteravond bij monde van bestuurslid H. Kesler echter vol dat de bond helemaal niets wist van een sportboycot en daar pas in november door het ministerie van op de hoogte werd gesteld.

Maar Terpstra bracht in herinnering dat er al in 1995 onenigheid met de KNVB was geweest over een oefenwedstrijd met een Nigeriaans voetbalteam in Limburg, die toen werd afgelast. Kesler zegt zich daar niets van te kunnen herinneren.

Volgens Terpstra is de KNVB vooruitgelopen op de verwachte afzwakking van de boycot. 'Ik heb de indruk dat de KNVB zich door die juridische uitzonderingsclausules heeft laten leiden en een voorbeeld heeft genomen aan de minder restrictieve houding van landen als Duitsland en Frankrijk'. De versoepeling van de boycot kwam vooral op aandringen van Frankrijk tot stand.

De staatsecretaris zei gisteravond dat de regering het doorgaan van de wedstrijd in hoge mate betreurt, maar die niet kan verbieden. Sinds november vorig jaar heeft zij de voetbalbond in brieven getracht over te halen de wedstrijd te schrappen. 'Maar de KNVB zag juridisch geen mogelijkheden onder de wedstrijd uit te komen en sprak van onontkoombare verplichtingen.'

Terpstra toonde zich overigens niet onder de indruk van die argumenten. 'Iedere sportorganisatie gaat vrijwillig afspraken aan met anderen. De wedstrijd had kunnen worden afgelast.' Ze zei dat de KNVB nu 'ietwat' tegemoet komt aan het morele appèl van de regering de wedstrijd af te gelasten, door in te stemmen met een sobere ambiance. 'Er wordt geen feestje van gemaakt.'

Kesler zei gisteren dat

de regering 'rijkelijk laat' kwam met haar morele oproep om de wedstrijd te annuleren. Volgens hem was er geen woord over gevallen toen het KNVB-bestuur op 22 januari nog een onderhoud had met Terpstra. Ook ontkende hij dat financiële verplichtingen aan de sponsors de doorslag hadden gegeven.

Minister Pronk voor Ontwikkelingsamenwerking, die zich in het kabinet sterk had gemaakt voor afgelasting, heeft volgens zijn woordvoerder vrede met het nu bereikte compromis. De minister ziet volgens zijn woordvoerder in dat de KNVB nog moeilijk onder haar verplichtingen uit kan.

Een woordvoerster van oppositiepartij CDA sprak gisteren evenwel van 'broddelwerk' van het kabinet. Volgens haar heeft minister Pronk een half jaar geleden zelf in de Tweede Kamer uitgelegd dat op de boycot tegen Nigeria een uitzondering gemaakt zou worden voor het WK-Voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden