Voetballers vertrekken, maar keren net zo graag weer terug

Tegenover de uittocht staat de intocht. Gereputeerde Nederlandse profs keren terug naar de eredivisie. Niet om af te bouwen, maar om goed te spelen op een heel behoorlijk niveau.

Willem Vissers
Siem de Jong tijdens de training van PSV op de trainingscomplex de Herdgang. Beeld anp
Siem de Jong tijdens de training van PSV op de trainingscomplex de Herdgang.Beeld anp

Het voetballeven kan simpel zijn, deel I: Siem de Jong wilde weer voetballen op niveau, nadat hij met Newcastle United was gedegradeerd. Ook trainer Benitez van Newcastle vond dat hij meer wedstrijden nodig had, want hij was vaak reserve. PSV is altijd op zoek naar betaalbare, kwalitatief hoogwaardige ervaring. Spits Luuk de Jong van PSV is de broer van Siem.

Ze zagen het wel zitten, samen voetballen. Luuk twitterde deze week, nadat Siem voor een jaar was gehuurd, dat hij hoopt op een achtste landstitel op rij voor de familie De Jong, na Luuk in 2010 met FC Twente, Siem met Ajax in de vier jaren daarna en Luuk twee keer met PSV.

Het voetballeven kan simpel zijn, deel II: Dirk Kuijt (36) had altijd gezegd dat hij na buitenlandse omzwervingen zou terugkeren naar de Kuip, dat hij zou helpen Feyenoord kampioen te maken. Hij is begonnen aan het tweede jaar van zijn missie. De beker was zijn prooi in seizoen I. Nu is de jacht op de titel volop geopend.

Uittocht én intocht

Het gaat in Nederland vaak over de uittocht van talent, over jongens van 16 die naar Chelsea gaan of naar een club in Manchester, over iets oudere talenten, over vertrekkende uitblinkers in de eredivisie. Minder indrukwekkend, minder opvallend ook, maar zeker noemenswaardig is de omgekeerde beweging. De intocht dus.

In de eredivisie spelen ruim dertig Nederlanders die bij een club in het buitenland voetbalden, al dan niet met succes. Dit seizoen keerden opvallende namen terug: Siem de Jong, Berghuis, Braafheid, Koolwijk, Hadouir, Brouwers.

Er zijn meerdere categorieën: de ouderling, zoals in het verleden Cocu, Rijkaard, Van Bronckhorst, Makaay en Van Bommel. Ze stellen zich kwetsbaar op, want ze zijn op leeftijd en misschien vallen ze tegen, terwijl de verwachtingen hoog zijn. Rijkaard eindigde met de Europa Cup in handen, Van Bommel werd uitgejouwd in menig stadion.

Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst keerden op latere leeftijd terug op de Nederlandse velden, en speelden samen bij Feyenoord. Beeld anp
Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst keerden op latere leeftijd terug op de Nederlandse velden, en speelden samen bij Feyenoord.Beeld anp

Een andere categorie is die met Siem de Jong (27). PSV heeft een reputatie op het gebied van repatriëring. Luuk de Jong ging zijn broer voor. Jeffrey Bruma (onlangs) en Karim Rekik (vorig jaar) zijn alweer vertrokken bij PSV. Als tiener waren ze al naar het buitenland verhuisd. Marco van Ginkel was vorig seizoen even in Eindhoven, gehuurd van Chelsea.

Steven Berghuis concludeerde dat zijn loopbaan een impuls nodig had, als bankzitter bij Watford. Hij speelt dit seizoen bij Feyenoord, de club waar Elia zijn zwalkende carrière poogt te redden. Mendes da Silva denkt Sparta nog te kunnen dienen, Maduro mag alweer weg bij FC Groningen, Bruins helpt Excelsior met steekpasses, Braafheid is de routinier van FC Utrecht. Ze geven hun elftal ruggengraat.

Steven Berghuis in het shirt van Feyenoord. Beeld anp
Steven Berghuis in het shirt van Feyenoord.Beeld anp

Natuurlijk, ook voor dit seizoen vertrok weer een regiment spelers naar het buitenland, onder wie voetballers die de neutrale kijker misschien niet eens zo mist, zoals Wormgoor, Cabral, Burnet, Kappelhof of Swinkels. Maar er keert dus ook weleens iemand terug.

Vier geluiden over teruggekeerde spelers. Van de technisch directeur, de trainer, de supporter en de speler zelf.

De trainer: John van den Brom

'Ron Vlaar is enorm belangrijk voor AZ, op een unieke manier. Vanaf dag één is hij van toegevoegde waarde, zelfs zonder te spelen. Hij kwam vorig seizoen eerst alleen meetrainen om fit te worden van een blessure. In alles toont hij leiderschap, altijd deelt hij zijn ervaring. Hij is ook voor de trainer de ideale prof die collega's leert wat ze moeten doen en wat ze moeten laten. Dat is een openbaring om te zien.

'Fit worden was zijn eerste doel. AZ bood hem de gelegenheid. Wij wilden hem graag helpen. Jonge jongens zien hem als mentor. Dat proces verloopt bijna als vanzelf, ook omdat Ron zichzelf is gebleven. Hij is bewust bezig met het beter maken van anderen. Dat is een heel interessant proces om te volgen, ook voor mij als trainer.

'Het is goed dat een ervaren speler als Ron doet wat hij doet. Dat is ook fijn voor de trainer, die dan niet telkens alleen allerlei dingen hoeft aan te geven. Dan bestaat toch het gevaar dat spelers op een gegeven moment denken over de trainer: ach, daar heb je hem weer.

'Buiten dat alles is Ron een leuke gozer, die veel heeft meegemaakt, op het WK in Brazilië bijvoorbeeld. Toen hij fit was, tekende hij in januari eerst voor een half seizoen. Daarna hebben we echt ons best gedaan om hem te behouden voor AZ, omdat hij belangrijk is. Hij geeft de hele club een goed gevoel, door de manier waarop hij zijn werk invult.

'Hij is ook niet gauw tevreden en motiveert anderen met die instelling. Daarbij kwam dat hij graag wilde blijven. Hij wil dichter bij zijn kinderen zijn.

'Mede dankzij hem hebben we nu een zeer ervaren verdedigingscentrum, met Ron en Rens van Eijden. Dat is echt een heel goed duo, dat een steun is voor al die andere spelers.'

John van den Brom. Beeld anp
John van den Brom.Beeld anp

De technisch directeur: Martin van Geel

'Kuijt, Elia, El Ahmadi en Berghuis zijn allemaal teruggekeerd uit het buitenland. Ze kozen voor Feyenoord, hoewel hun situaties onvergelijkbaar zijn. Ze hebben alle vier fors ingeleverd op hun salaris. Kuijt had al een ongelooflijke loopbaan achter de rug. Hij wilde niet stoppen, is een liefhebber en keerde terug naar zijn oude club. El Ahmadi was nog volop in de kracht van zijn leven en had het na twee jaar bij Aston Villa wel gezien in de Premier League. Wij zijn altijd contact blijven houden.

'Berghuis is weer een ander verhaal. Hij wil minuten maken en bij het Nederlands elftal spelen. Over zijn contract kan ik geen details prijsgeven, maar hij heeft echt enorm ingeleverd om bij Feyenoord te spelen. Elia zat op een dood spoor bij Werder Bremen. Ook hij wilde zijn loopbaan een impuls geven. Ieder heeft zo zijn eigen beweegredenen.

'De overeenkomst was dat ze alle vier Feyenoord-minded zijn. Kuijt was Berghuis al eens tegengekomen op vakantie. Ik onderhield intussen contact met Raiola, zijn zaakwaarnemer. Het is ook een kwestie van masseren van gevoelens. In een hoofd moet iets gebeuren. Een jonge speler als Berghuis moet begrijpen dat hij een stap vooruit kan maken, als hij eerst een stapje terugzet. En dan is de eredivisie toch een heel behoorlijke competitie, waar spelers weer stappen maken naar grote liga's.

'Kijk naar Pellè en Clasie, die van ons naar Southampton gingen. Kijk naar De Vrij, die weer speelt bij Lazio als hij fit is. In de eredivisie wordt nog steeds op een behoorlijk niveau gevoetbald. Er is druk, maar die is niet zo groot als ergens anders. In onze voetbalcultuur bestaat nog geduld. Jonge voetballers krijgen meerdere kansen. Voor heel veel spelers is de eredivisie een goed platform.'

Martin van Geel. Beeld anp
Martin van Geel.Beeld anp

De speler: Luigi Bruins

'Als ik nog een paar jaar bij Nice had kunnen voetballen, had ik dat zeker gedaan. Maar twee jaar geleden werd mijn contract ontbonden. Ik had nog wel oren naar een nieuw buitenlands avontuur, maar dat bleef uit.

'Ik had geen reden meer om in het buitenland te blijven, dus besloot ik met mijn gezin terug te keren naar Nederland, naar Rotterdam om precies te zijn. De plek waar ik mijn hele leven had gewoond. Ik vond het fijn om weer familie en vrienden om mij heen te hebben.

'Mijn oude club Excelsior meldde zich. Dat was voor mij een prima club. Ik zeg niet dat mijn carrière in het slop was geraakt in het buitenland, maar bij de keuze voor Excelsior heeft het zeker een rol gespeeld dat de kans groot is dat ik daar elk weekend zou spelen.

'Natuurlijk is de eredivisie een stap terug ten opzichte van de Franse Ligue 1. Toch voelt het goed in Nederland te zijn. Er zijn genoeg uitdagingen. Mijn rol in de ploeg is veranderd. Je bent nu de speler met veel ervaring die het team op sleeptouw moet nemen.

'In Frankrijk trainden we twee keer per dag heel hard, terwijl ik hier jonge jongens soms na één training al hoor zeggen dat het mooi is geweest. Ik vertel ze dan hoe het er in het buitenland aan toegaat. De intensiteit ligt daar veel hoger. Ook herken ik bepaalde situaties, die de jonge gasten niet eerder hebben meegemaakt. Ik zeg ze dan hoe ik daarmee ben omgegaan. Ik verplicht mezelf dat te doen, terwijl ik van nature niet zo ben.

'Het is belangrijk voor de eredivisie dat jongens met ervaring terugkeren uit het buitenland. Zij kennen het klappen van de zweep. Al moet je wel presteren op het veld. Anders prikken de jonge spelers erdoorheen.'

Luigi Bruins. Beeld anp
Luigi Bruins.Beeld anp

De supporter: Jacco van Leeuwen (ADO Den Haag)

'De meeste ADO-supporters hadden niet verwacht dat Tom Beugelsdijk al na een seizoen bij FSV Frankfurt zou terugkeren. Maar wij zijn er heel blij mee. Tommy is een held voor ons. Als hij met zijn vuist op het clublogo op zijn shirt slaat, meent hij het. Fans identificeren zich met hem. Hij draagt de kernwaarden van ADO Den Haag uit: trots, passie en Haagse bluf.

'Het is van belang met welke reden voetballers terugkeren naar Nederland. Als ze komen afbouwen, hebben we er weinig aan. De prestaties op het veld zijn het belangrijkst. Een terugkeer vanuit het buitenland naar de oude club maakt een transfer speciaal voor de fans. Kijk naar Dirk Kuijt bij Feyenoord en Tommy bij ons.

'Als ADO Den Haag landskampioen zou worden met een vreemdelingenlegioen, zijn wij ook tevreden. Maar het is zo veel mooier als er jongens op het veld staan die de club door en door kennen. Bij ADO zijn Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Martin Jol, Aad de Mos, Lex Immers en Wesley Verhoek echte helden. Het is niet in cijfers uit te drukken hoe belangrijk cultuurbewakers voor supporters zijn. Zij maken ons trots. Tommy is het beste marketinginstrument dat ADO kan hebben. Zolang hij hier rondloopt, kun je wel dertig buitenlanders in je team hebben.

'ADO heeft veel supporters uit de regio. Het is belangrijk dat er jongens op het veld staan die de Haagse identiteit vertegenwoordigen. Als er een speler is met een arrogant hoofdstedelijk trekje is Tommy de eerste die zegt 'vriend, doe effe normaal, we zijn hier in Den Haag'.

'Tommy is een supporter op het veld. Hij heeft vroeger als fan tussen ons gestaan. Nu steekt hij altijd even zijn duimpie op als we zijn naam scanderen en hij gaat voorop in de strijd. Dat vinden wij geweldig.'

Jacco van Leeuwen. Beeld
Jacco van Leeuwen.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden