Voetballen met een waakhond van de gemeente

De reddingsactie van de gemeenten nadert haar voltooiing: licenties druppelen binnen bij clubs in het betaald voetbal. De probleemgevallen NAC en FC Twente kregen dit weekeinde een vergunning voor volgend seizoen....

Van onze verslaggever Willem Vissers

De KNVB begon vrijdag met het berichten aan clubs die eerder een licentie onder opschortende voorwaarden ontvingen. Woordvoerder Zeijlmans van AZ: 'Ik heb begrepen dat er een fax op kantoor is gearriveerd, maar dit weekeinde was iedereen vrij.' Blijkbaar maken ze zich niet druk in Alkmaar.

Zeijlmans weet precies wat AZ te doen staat. Tal van gesprekken zijn gaande: met gemeente, sponsors. 'Wij kunnen nu nog geen sluitende begroting inleveren en zullen de beroepsperiode tot 20 juni nodig hebben. Uiteindelijk verwacht ik groen licht.'

TOP en MVV waren de enige clubs die in eerste instantie helemaal geen licentie ontvingen. Ze gingen in beroep. Technisch directeur Bert Zwanenburg van TOP, nadat de gemeente de helpende hand toestak: 'Ik verwacht dat de toewijzing een formaliteit is. We kunnen de komende vijf seizoenen een sluitende begroting inleveren.'

Zwanenburg geeft het dilemma aan waarmee ook gemeenten kampen, nog afgezien van emotionele motieven om een club al dan niet te redden. 'Krijgt een club geen licentie, dan zit er niets anders op dan het stadion af te breken.' De meeste gemeenten betaalden eerst fors mee om een stadion te helpen bouwen.

De gemeente Oss verstrekte een renteloze lening van 300.000 euro. In ruil voor de steun accepteert de club een gemeentelijke waakhond. Een watchdog, in de woorden van Zwanenburg.

Wie een kille sanering van de bedrijfstak verwachtte, kan bedrogen uitkomen. Het is mogelijk dat straks, als de rook is opgetrokken, zelfs één club meer dan afgelopen seizoen deelneemt aan de competitie. AGOVV treedt immers toe tot het betaald voetbal. Vandaar dat Excelsior-directeur Kelder het systeem een 'farce' noemt.

Met name de toekomst van MVV, niet toevallig de enige club die geen gemeentesteun kreeg, blijft ongewis. MVV kreeg vorige week bij een bezoek aan Zeist een pak huiswerk mee en zoekt koortsachtig naar een uitweg uit de misère. 'Vrijdag is de uitspraak', zegt een woordvoerder.

Afgelopen vrijdag verstreek de termijn waarbinnen clubs die een licentie hadden verkregen onder opschortende voorwaarden (de meerderheid), alle resterende voorwaarden moesten hebben voldaan. Na een eventueel negatief besluit van de licentiecommissie kunnen ze in beroep gaan.

NAC, waarvan de financiële problemen vroeg op straat lagen, meldde dit weekeinde dat de licentie voor het seizoen 2003-2004 zonder voorbehoud is verstrekt. Zo kocht de gemeente het stadion en leenden bedrijven geld voor het spelersfonds. Ook FC Twente had goed nieuws te melden, nadat het faillissement van de Stichting FC Twente '65 werd opgeheven. Andere clubs wachten af, op de gemeente vooral. Zo is voor Vitesse de raadsvergadering van 12 juni van eminent belang.

Go Ahead kreeg dit weekeinde nieuwe vragen van de KNVB. De licentiecommissie wil wachten op de raadsvergadering van 23 juni. Dan beslist de raad, die al acht ton krediet gaf, over de rest van een krediet, zeven ton.

Martin Knol, die bij Go Ahead is aangesteld om orde op zaken te stellen: 'Het profvoetbal heeft zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd, maar anderzijds is het begrijpelijk dat gemeenten de helpende hand toesteken. De bedrijfstak heeft veel boter op het hoofd. Dit mag nooit meer gebeuren. De publieke opinie zal dit ook niet meer accepteren.'

Go Ahead krijgt geen waakhond van de gemeente Deventer, maar zal eens per kwartaal rapport uitbrengen aan zijn redder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden