Nieuws

Voetbalbond wil politieonderzoek naar matchfixing in beloftencompetitie

Voetbalbond KNVB roept de Nederlandse autoriteiten op onderzoek te doen naar mogelijke matchfixing in de beloftencompetitie. Meerdere wedstrijden zijn afgelopen jaren gemanipuleerd, zegt een zelfverklaarde matchfixer in de NOS-podcast Gefixt. Hij zou in 2019 spelers van Jong RKC en Jong Fortuna hebben omgekocht.

Menno van Dongen
Een matchfixer zou twee jaar geleden vijf spelers van Jong RKC ieder 1.500 euro hebben betaald om te verliezen. Beeld ANP
Een matchfixer zou twee jaar geleden vijf spelers van Jong RKC ieder 1.500 euro hebben betaald om te verliezen.Beeld ANP

De NOS kwam de fixer, een Hagenaar van begin twintig, op het spoor nadat hij via sociale media een darter had gevraagd een wedstrijd te verliezen. Dat verzoek leverde niets op, maar de man claimt dat hij meer succes had in de beloftencompetitie, met spelers onder de 21 jaar en reserves van het eerste elftal van profclubs.

De fixer zou twee jaar geleden vijf spelers van Jong RKC ieder 1.500 euro hebben betaald om te verliezen. Dat lukte: in Kerkrade werd het 2-1 voor Jong Roda. Het leverde hem naar eigen zeggen 20 duizend à 30 duizend euro winst op.

Uit onderzoek van een gokdatabedrijf blijkt dat in de eerste helft opvallend veel werd gegokt op een zege van Jong Roda, zelfs nadat die ploeg op een 0-1-achterstand was gekomen. De onderzoekers spreken van een ‘zeer verdacht gokpatroon’, dat erop wijst dat met voorkennis is ingezet op de wedstrijd.

De Hagenaar zegt dat hij ook Jong Eindhoven - Jong Fortuna (5-4) heeft gemanipuleerd, in december 2019. In dit geval was het de bedoeling dat een minimaal aantal doelpunten werd gemaakt.

Contant

Fortuna heeft navraag gedaan bij de spelers. Die ontkennen dat ze met de fixer hebben gesproken. Meerdere spelers van Jong RKC spreken de beschuldiging eveneens tegen. Er is voor zover bekend geen hard bewijs; de man zou contant hebben betaald.

‘De podcast toont nogmaals aan hoe gevoelig het voetbal kan zijn voor benaderingen door criminelen om wedstrijden te fixen’, schrijft de KNVB in een reactie. ‘We zien graag dat de autoriteiten, met al hun opsporingsmogelijkheden verder onderzoek doen naar dit dossier.’

De KNVB waarschuwt voor naïviteit over matchfixing. ‘De lage pakkans, lage straffen en hoge winsten zijn bijzonder aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad. Daarom zijn we dit seizoen een pilot gestart met het monitoren van verdachte gokbewegingen in de nieuwe Onder 21-competitie en de hoogste amateurdivisie van Nederland.’ De hoogste betaald-voetbalcompetities van de mannen en vrouwen worden al langer in de gaten gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden