Voetbal leuker zonder muur

ER zijn de laatste jaren heel wat regels veranderd en nieuwe regels ingevoerd om het voetbal binnen de lijnen aantrekkelijker te maken....

Een andere wijziging is de buitenspelval. De voorhoedespeler die op één lijn staat met de verdediger staat niet meer buiten spel. 'Gelijk' is in het voordeel van de spitsen en dus beter voor aanvallend voetbal. Want wij willen vaart en doelpunten.

Maar ondanks de vele inventieve nieuwe spelregels blijft één spelelement van het hedendaags voetbal de wedstrijd verpesten: de muur. Wie heeft het bedacht? Wie is ermee begonnen? Bij elke vrije schop rond 'de zestien' bouwt de verdediging een muur op van spelers. Soms komt er een speler van de andere partij tussenstaan om na het fluitsignaal de muur uit elkaar te trekken of te bukken.

De muur maakt alle spelbevorderende spelregels ongedaan. De muur is het wapen om gelegitimeerd tijd te rekken. De muur zorgt voor veel oponthoud en leidt tot duwen en trekken en ordinair schreeuwen van de keepers ('Naar links, verdomme, naar links!'), want de muur zorgt moet op de juiste afstand worden gezet. Het mesjogge gedoe rond de muur leidt bovendien tot talloze zinloze gele kaarten voor spelers wie het bij de eerstvolgende overtreding rood voor de ogen wordt.

Naast de 'Schwalbe' is er ook het 'flikken' van zo'n vrije schop rond het strafschopgebied. Waarmee de muurschop tot het niveau van de penalty is uitgegroeid. Logisch dat steeds vaker 'dode spelmomenten' leiden tot doelpunten.

Het gekke is nu, dat de muur helemaal geen spelregel is. Dat doen die voetballers en trainers elkaar allemaal als apen na. Toen ik als voetballer van VVGA (1979-1994) op zaterdagochtend langs het trainingsveld van Ajax naar onze kantine liep, zag ik behalve Cruijff, Rijkaard, Bergkamp, Koeman, Davids of Overmars altijd de plastic rij poppen van het oefenmuurtje ergens op het veld staan. Want er moest natuurlijk geoefend worden.

Leuk natuurlijk zo'n oefenmuurtje om de traptechniek te verfijnen. Maar waarom laat elke verdediging zich in de wedstrijd de wil opleggen van zo'n muurspecialist die de bal effectvol toucheert en het projectiel in een sierlijke curve in de bovenhoek draait? Weg met die muur! Dan kan de keeper gewoon zien hoe die bal van grote afstand aan komt zeilen.

Bij enkele succesvolle zweefduiken waarbij de keeper enkele balkanonnades uit het doel slaat kan de keeper uitgroeien tot held van de match. Maar te vaak zie je wat laatst bij Vitesse - PSV op zulk een jammerlijke wijze beslissend was voor de eindstand 3 - 3. De bal schampte in de muur het been van een verdediger, waardoor het zoevend monster van richting werd veranderd en Waterreus tot dwerg ineenzakte in de modder van het doelgebied.

Zonder muur had PSV gewonnen. Misschien mist de club nu de miljoenen guldens van de Champions League. Nee, de muur moet weg. Dat moet voetballers nu toch duidelijk zijn. De enige muur die moet blijven is 'het muurtje' van Moulijn. Het monument van het straatvoetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden