Voetbal en politiek

Het Nigeriaanse voetbalelftal komt op 5 juni naar Amsterdam om te oefenen tegen de nationale ploeg van Nederland. Het treffen tussen beide teams staat al maanden op het programma, maar dit weekeinde kwamen de ministers Pronk en Van Mierlo plotseling met ernstige politieke bezwaren tegen het duel....

Na de moord op negen mensenrechtenactivisten, onder wie schrijver Ken Saro-Wiwa, besloot de Europese Unie in 1995 de sportcontacten met Nigeria tot 1 januari 1998 te verbieden. Deze boycot werd eind vorig jaar verlengd. Voor het WK voetbal en het WK basketbal, die allebei dit jaar plaatsvinden,werd een uitzondering gemaakt, alsmede voor de in dit kader reeds vastgestelde oefenwedstrijden.

De KNVB zegt dat ze van het verlengingsbesluit niet op de hoogte kon zijn toen ze, eerder, in contact trad met de Nigeriaanse voetbalbond om de nu omstreden oefeninterland contractueel vast te leggen. Wel kwam de wedstrijd onder de aandacht van een enkel bewindslid (staatssecretaris Terpstra), maar pas nadat minister Pronk er vorige week in een vlugschrift afkeurende bewoordingen aan had gewijd, brandde in het kabinet de discussie los omtrent de vraag of de vriendschappelijke interland wel kon doorgaan.

Zonder voorbij te gaan aan de juistheid van de maatregelen tegen het Nigeriaanse regime, moet worden vastgesteld dat de ministers lang hebben gewacht met hun stellingname tegen de wedstrijd. De komst van het Nigeriaanse voetbalelftal stond al maanden vast en zij is in ieder geval het voor sport verantwoordelijke ministerie (VWS) niet ontgaan. In dat licht bezien is de actie van de ministers curieus.

Ze is dat ook om andere redenen. Voordat Nigeria tegen Nederland zal aantreden speelt het, op 22 april, tegen Duitsland. Daar heeft het treffen met de Afrikanen formeel geen weerstand opgeroepen. Er is bij de naleving van de Nigeriaanse boycot dan ook sprake van willekeur. Zou Nederland strikt de hand houden aan de boycot, dan zou het als enige een tegenstander weren die een maand later bij het WK de gelegenheid krijgt wereldwijd de belangstelling op zich te vestigen.

In het verleden zijn dikwijls vraagtekens gezet bij de zin van een sportboycot, maar als de Europese Unie zich, in weerwil van die twijfel, op het standpunt stelt dat Nigeria langs deze weg moet worden gestraft, zal ze er ook op moeten toezien dat de maatregelen breed en consequent worden uitgevoerd. Daarvan is op dit moment geen sprake.

Het kabinet heeft dan ook terecht besloten de interland tegen Nigeria alsnog te laten passeren. Dat kan evenwel niet de enige conclusie zijn uit deze kwestie. Want tegelijk mag van de KNVB worden gevraagd dat bij de selectie van toekomstige tegenstanders meer acht wordt geslagen op politieke gevoeligheden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden