Voetbal en politiek: nóg een reden om vooral niet op de VVD te stemmen

De voetbalcompetitie wordt dit weekeinde hervat, goddank. Het zou mooi zijn als Co met AZ de zelfgenoegzaamheid van de topclubs zou afstraffen, maar wat mij betreft is het seizoen ook zonder een Alkmaarse landstitel al geslaagd....

Paul Onkenhout

Het winterreces had ditmaal eveneens veel te bieden. Jack van Gelder was nergens te bekennen, behalve als presentator van jaren oude afleveringen van Spel zonder Grenzen, John de Mol troefde de NOS af, Ruud Gullit schafte een half elftal aan, Ajax nam een Griekse spits over die alle kenmerken heeft van een klassieke miskoop en Kees Jansma werd de rijkste persvoorlichter van Nederland dankzij de verkoop van zijn bedrijf aan de verschrikkelijke Reinout Oerlemans.

In de kleedkamer van Ajax zou het donderen en bliksemen omdat twee spelers, Maarten Stekelenburg en Rafael van der Vaart, dezelfde trouwdatum hebben gekozen, aldus De Telegraaf op de voorpagina. En het AD meldt dat Gullit Feyenoord nog niet kansloos acht voor de landstitel, een verkooppraatje waar natuurlijk niemand intrapt.

Nee, aan nieuws geen gebrek, de afgelopen weken. Gek genoeg bleef een frontale aanval van de politiek op het voetbal onderbelicht.

Wellicht toen hij met zijn Groningse vrienden pils zat te hijsen op een strand in Thailand, terwijl tweehonderd kilometer verderop de hel was losgebarsten, besloot minister Remkes dat voetbalclubs voortaan zelf moeten opdraaien voor de kosten van de politie-inzet tijdens wedstrijden. Dit kunnen we gerust een onzalig plan noemen.

In zijn nieuwjaarsrede zei Feyenoord-voorzitter Van den Herik vorige week dat zijn club de afgelopen tien jaar 25 miljoen euro heeft uitgegeven aan veiligheidskosten. Feyenoord staat wat dat betreft model voor het profvoetbal. Al jarenlang gebruiken profclubs een substantieel deel van hun budget om de veiligheid in en rondom het stadion te waarborgen.

Remkes negeert het belang van voetbal als maatschappelijk fenomeen volkomen. Dat miljoenen mensen plezier beleven aan voetbalwedstrijden wordt over het hoofd gezien. (En als het Nederlands elftal volgend jaar in Duitsland een mooie partij speelt tegen Engeland of zo, zitten de politici met uitgestreken smoelen en een superlullig oranje sjaaltje natuurlijk allemaal weer op de eerste rij.)

Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde verweet de politiek in Trouw deze week 'ééndimensionaal denken'. Zo is het maar net. Volgens hem wordt in Den Haag alleen gekeken naar de minpunten - een spreekkoortje hier en daar - en weigeren politici de grote maatschappelijke betekenis van het voetbal te onderkennen.

De clubs dragen jaarlijks miljoenen aan de fiscus af, zorgen voor werkgelegenheid en bieden Nederlandse zakenlui overal ter wereld een veilig gespreksonderwerp. Johan Cruijff heeft meer betekend voor de Nederlandse economie dan wie ook.

Zonder het voetbal zouden we internationaal nog minder voorstellen dan nu al het geval is, maar in plaats van de sport te eren voor de wervende reclame zegt de minister van Binnenlandse Zaken dat de clubs voortaan zelf hun boontjes maar moeten doppen. Maar wel weer een vette belastingaanslag de deur uitdoen natuurlijk en straks op de eerste rij zitten als Ajax in de UEFA Cup-finale staat.

Dit is een land geworden waar de premier een schatrijke, geparfumeerde mediatycoon hartelijk feliciteert met het binnenhalen van de voetbalrechten. De NOS werd door Balkenende getroost met de mededeling dat er 'nog zoveel meer is'.

In zijn kielzog begonnen plotseling overal types te beweren dat de door de NOS uitgespaarde miljoenen moesten worden aangewend voor fijne programma's over bijvoorbeeld de Nederlandse geschiedenis. Het bontst maakte een mevrouw van de VVD het, niet toevallig de partij waar ook Remkes toe behoort.

In een stukkie in De Journalist schreef het kamerlid Fadime Orgu dat de NOS jaarlijks miljoenen verlies leed op het verslaan van het eredivisievoetbal en dat de tekorten werden aangezuiverd met gemeenschapsgeld. 'Men gooide geld weg, dat aan zinvolle publieke programmering had kunnen worden besteed.'

Daarmee suggereert deze bijdehante volksvertegenwoordiger dat het uitzenden van sportprogramma's niet zinvol is, nóg een reden om bij de volgende verkiezingen iedereen ertoe aan te sporen om vooral niet op de VVD te stemmen.

Niet zinvol? Geld weggegooid? Als alle uitzendingen van Studio Sport waren meegeteld, zouden in de top-100 van de best bekeken uitzendingen van 2004 tachtig van de honderd posities door voetbalprogramma's zijn ingenomen. In de toptien staat slechts één afwijkend programma, de gedenkdienst voor André Hazes waar Orgu haar neus ook wel voor zal hebben opgehaald.

Hoop biedt ons slechts de PvdA die naar aanleiding van de aankondiging van Remkes nogmaals liet weten principieel tegen het doorberekenen van politiekosten te zijn. Het bewaken van de openbare orde is een essentiële overheidstaak, volgens de partij. Mee eens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden