'Voedselvergiftiging publiciteitsstunt'

De wat rood uitgevallen biefstuk in Portugal en de bleke rosbief in het toestel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena werden aangewezen als de mogelijke boosdoeners....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

GELEEN

Vanuit Sittard werd grote druk op de bond uitgeoefend, die pas zaterdagmorgen liet weten dat de eredivisie-topper zou worden afgelast. 'Onterecht', oordeelde Sittardia-aanvoerder Lambert Schuurs zaterdagavond, 'het merendeel van de spelers is niet ziek, in elk geval niet ziek genoeg om niet tegen Aalsmeer te spelen. Dat deze wedstrijd is afgelast, is een pure publiciteitsstunt. Een stunt die uit de koker komt van onze trainer. Die laat geen gelegenheid voorbij gaan om in de schijnwerpers te treden. Ik denk erover om met handballen te stoppen.'

De loyaliteit van de Nederlandse record-international is onomstreden. Een zwaar auto-ongeluk in Duitsland, dat in augustus het leven van hemzelf, zijn vrouw en twee kinderen in gevaar bracht en zijn voorliefde voor duursporten (volgende week vertrekt Schuurs naar het Himalaya-gebergte waar in vijf dagen drie marathons en 2x20 km worden gelopen) relativeerden echter zijn 'eeuwige' trouw aan de handbalsport: 'Nederland loopt met handballen niet voorop. Dat ik dit spel met mijn duurlopen en mijn werk kan combineren zegt genoeg'.

Tot vrijdagavond bleef het Nederlands Handbal Verbond bij zijn standpunt, dat Aalsmeer - Sittardia doorgang zou moeten vinden. Met de mening van het Sittardia-bestuur nam de bond geen genoegen, slechts een ondertekende verklaring van de eigen teamarts Dirx kon het optreden van Sittardia nog verhinderen. Dirx bleek in Zweden, waar hij een congres bijwoonde, nog niet zo gemakkelijk op te sporen. Laat in de avond werd de dokter echter met succes opgepiept en stuurde hij onmiddellijk een medische verklaring aan het handbalbond. Het duel werd afgelast.

De 'klachten' bij de Limburgers openbaarden zich pas enkele dagen na thuiskomst uit Portugal en wezen op een voedselinfectie. Volgens de lezing hadden vrijwel alle spelers, de voorzitter en de begeleiders vanaf dinsdag last van braakneigingen, diarree, hoofdpijn en misselijkheid. Assistent-trainer Gino Smits: 'Dirx diende vlak voor zijn vertrek naar Zweden, donderdagavond, nog een paardenmiddel toe, maar alleen de hoofdpijn verdween'.

Een van de weinigen die bestand bleken te zijn tegen het bedorven vlees, de rondbuikige Zweedse trainer Bosse Johansson, bereidde zich halverwege de week al voor op het coachen van een veredeld Sittardia 2 tegen Aalsmeer. Op zichzelf is het coachen een gebruikelijke taak voor een trainer, maar in het geval van Johansson toch wat verwonderlijk. Johansson had aan het begin van de week nog verklaard het hele seizoen op de tribunes plaats te nemen, teneinde stil te protesteren tegen de interpratie van de nieuwe spelregels door het Nederlandse scheidsrechterscorps.

Omdat assistent-trainer Smits ook te bed zou liggen besloot Johansson dan toch maar weer op de bank plaats te nemen. De Zweed vindt het overdadig beschermen van aanvallers afbreuk doen aan de eerder zo stevige handbalsport. In dat opzicht is Lambert Schuurs het met Johansson eens, voor het overige blijken de meningen behoorlijk uit elkaar te lopen. Schuurs: 'Aalsmeer - Sittardia had gespeeld kunnen worden. Dinsdag hebben wij ruim gewonnen van Hellas en een voedselvergiftiging openbaart zich heus niet pas na dagen. Natuurlijk is er hier en daar wat afgesnotterd, maar deze wedstrijd had gewoon kunnen doorgaan. We hebben donderdag nog vrijwel met de complete selectie getraind. Door deze totaal onnodige ingreep van Johansson kunnen wij binnenkort op een doordeweekse dag naar Aalsmeer afreizen. Wie is daarmee gediend?

'Ook de beslissing van Johansson om de rest van het seizoen op de tribune plaats te nemen om op die wijze tegen de Nederlandse arbitrage te protesteren is absurd. We hebben bij Sittardia te maken met een trainer die na iedere wedstrijd als eerste naar de pers loopt. Ik heb nooit beweerd dat dit mijn laatste handbaljaar was, maar op deze wijze wil ik in elk geval niet al te lang doorgaan. Met het team is afgesproken dat we de 'voedselvergiftiging' binnenshuis zouden houden. Niemand mocht met de pers spreken zonder vooroverleg met het bestuur. Moet ik mij dan soms conformeren aan deze flauwekul?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden