NieuwsWK zwemmen kortebaan

Vlindertitel maakt faam ‘Kromo’ nog groter

Ranomi Kromowidjojo ging in het tennisstadion van Hangzhou, een technologiestad in China, ‘vreemd’ op de vlinderslag. Zij won bij de wereldtitelstrijd kortebaan (25-meterbad) nog nooit een medaille op die discipline. Tot vrijdag. Het was meteen goud.

Ranomi Kromowidjojo tijdens de vijftig meter vlinderslag in Hangzhou, China.  Beeld EPA
Ranomi Kromowidjojo tijdens de vijftig meter vlinderslag in Hangzhou, China.Beeld EPA

De beste prestaties leverde Kromowidjojo altijd op de vrije-slagnummers. Maar vijftig meter vlinderen in het 25-meterbad, met een keerpunt, ligt de Nederlandse topzwemster intussen meer dan behoorlijk. Zoals zij na de gewonnen WK-finale voor de camera van de NOS uitlegde: ze moet het vooral hebben van de start en van het keerpunt met een onderwaterfase. Daarmee is de halve afstand al afgelegd.

Met techniekoefeningen op de vlinderslag, met zware kicks en een vlakke overhaal van de armen is Kromowidjojo op de 50 meter vlinder keurig de allerbeste van de wereld geworden. Zij is nu eenmaal een vrouw met het absolute ‘watergevoel’. Vrijdag benaderde zij in Hangzhou het intussen negen jaar oude wereldrecord op de 50 vlinder.

Dat staat op naam van Therese Alshammar (24,38), de Zweedse die hele banen kon zwemmen zonder adem te halen. Pure liefhebber Alshammar, zelfs na het moederschap nog in het water te vinden, profiteerde destijds optimaal van het voordeel van de rubberpakken. Die waren tot eind 2009 toegestaan en vervuilden de wereldranglijsten. Na 1 januari 2010 werden de pakken weer van ‘textiel’ en vanaf die tijd wordt gesproken van textielrecords.

Nagenoeg perfect

Kromowidjojo zwom in november in Tokio al zo’n textielwereldrecord: 24,51 seconden. De tijd van Hangzhou was weer beter, 24,47. Het was een Nederlands record en een toernooirecord. In de top-zeven aller tijden zijn vier toptijden van Kromowidjojo, een van de voor de vlinderslag geboren Zweedse Sarah Sjöström (24,52). De beste twee tijden zijn van Alshammar (24,38 en 24,46) en komen uit 2009.

Kromowidjojo, altijd kritisch op haar eigen presteren, benoemde haar race van vrijdag als nagenoeg perfect. Als Sjöström had meegedaan − de Zweedse ontbreekt in China − had zij een interessante ‘battle’ met de vlinderslaglegende verwacht.

Ranomi Kromowidjojo poseert met haar medaille. Ze won de 50 meter vlinderslag. Beeld AP
Ranomi Kromowidjojo poseert met haar medaille. Ze won de 50 meter vlinderslag.Beeld AP

Aandacht en toewijding

In Hangzhou had Kromowidjojo het rijk min of meer alleen. In die situatie was, naast het goud, het wereldrecord haar doel geweest. ‘Het zat ergens in mijn achterhoofd’, sprak zij tegen de NOS.

Of het er nog eens van komt om die intussen stokoude mondiale toptijd te verbeteren, valt te bezien. Meer aandacht voor de vlinderslag zit niet in het olympische masterplan voor 2020. In Tokio staat de 50 meter vlinder (langebaan) ook niet op het programma en 100 meter van die slag vraagt om meer aandacht en toewijding. Daar gaat Kromowidjojo niet aan toekomen, meldde zij na haar elfde wereldtitel kortebaan (estafettes meegerekend).

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weigert al jaren de toelating van die specifieke 50 meters, de pure sprintnummers. Slechts de 50 meter vrije slag, met een kluwen zwemmers naast elkaar een chaotisch nummer met hoog aanzwellende golf, staat op de olympische agenda.

Op dat nummer is Kromowidjojo ook op de kortebaan een grootheid. Zij won de wereldtitel 50 vrij reeds in 2010, 2014 en 2016. In het weekeinde zal zij voor het kwartet gaan. Wat de Olympische Spelen in 2020 ook voor haar in het verschiet hebben, haar naam staat gebeiteld in de muur van faam van het internationale zwemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden