Vlaamse koers, Waalse zege

Wielrennen..

Het Britse lied, een bolwerk van patriottische trots, is de hymne van Flanders Classics. Onder die naam zijn de Vlaamse voorjaarswedstrijden dit jaar voor het eerst gebundeld. Vanaf nu is de Brabantse Pijl daarvan het sluitstuk en dus ook meteen de opmaat naar wedstrijden elders, om te beginnen de Amstel Gold Race.

Als Vlaanderen een land zou zijn, dan was het er zeker één van hoop en glorie. Alleen laat de successenreeks in 2010 op zich wachten en dus was het woensdag vooral een land van hoop. Winnaar van de lus tussen Leuven en Overijse werd echter Sebastien Rosseler, weliswaar een Belg maar één uit het Waalse kamp.

Niettemin zijn de Vlaamse wielerkenners tamelijk enthousiast over het gewijzigde schema van hun koersen in maart en april. De Ronde van Vlaanderen is nog altijd de figuurlijke top van die berg wielerwedstrijden, maar onder de noemer Flanders Classics is er wat meer logica in die wirwar van omliggende wedstrijden.

Initiatiefnemer Wouter Vandenhaute is tamelijk bruusk te werk gegaan om die knoop te ontwarren en heeft daarmee ook nogal wat wrevel gewekt. De Driedaagse van De Panne is niet langer de vanzelfsprekende opstap naar de Ronde. En de E3 Prijs kwam in het gedrang doordat Gent-Wevelgem naar voren is geschoven als de tweede Vlaamse koers die internationaal moet meetellen.

Vooral dat laatste is een bottleneck in de nieuwe structuur. Beide wedstrijden vallen in één weekeinde en de Vlaamse kanshebbers van Vlaanderens Mooiste zijn nogal gehecht aan het rondje rond Harelbeke. Daarom kon de E3 Prijs zaterdag pronken met een erepodium waarop Fabian Cancellara boven Tom Boonen uittorende. In Wevelgem was Bernard Eisel te snel voor Sep Vanmarcke. Dat zal Vandenhaute niet lekker hebben gezeten.

De Brabantse Pijl heeft in zijn 50ste editie de grootse gedaanteverwisseling ondergaan. Tot nu toe lag de finish op het hoogste punt van het dorpje Alsemberg en kende het een nogal traditioneel verloop, waarin een uitgedund groepje favorieten uit alle macht naar boven sprintte.

Door de aard van de wedstrijd was het een koers waarin wielrenners uitblonken die ook tot hun recht kwamen in de Limburgse heuvels en in de Ardennen. Die logica is nu vastgelegd in een latere datum waardoor de wedstrijd aansluit bij de betreffende wedstrijden. Maar ook is de aard van die wedstrijd versterkt door het parcours te hertekenen. De Brabantse Pijl is nu, net als de Amstel Gold Race, een spaghetti van elkaar kruisende kuitenbijters. In totaal waren dat er slechts vier, luisterend naar sprookjesachtig mooie namen, maar ze moesten wel zes keer beklommen worden.

Al lang voordat het zover was, op ruim 170 kilometer voor de aankomst had zich een kopgroep gevormd, die het voor de verandering eens een keertje zou redden. Dat gold althans voor de drie Belgen Sebastien Rosseler, Thomas de Gendt en Jurgen Vandewalle die in deze volgorde over de eindstreep gingen.

De andere vluchters moesten in de snelle opeenhoping van klimmetjes lossen, al was dat niet onder druk van een jagend peloton. De favorieten wachtten te lang met hun tegenaanval en daarin ontbrak het bovendien aan venijn. Van de voorsprong, die nooit boven de 8.40 kwam, bleef uiteindelijk een kwart minuut over.

Philippe Gilbert leek als enige het gevaar te onderkennen, maar kreeg bij zijn demarrage niet de juiste metgezellen mee. Leukemans en Voeckler konden hem onvoldoende van steun zijn, en Martens wilde dat niet. Paul Martens, een Duitse Raborenner, gokte erop dat de achterblijvers nog wel zouden terugkeren.

Maar de drie vluchters konden het dus in een eindsprint, die letterlijk een laatste krachtsinspanning leek, onderling uitvechten. Met de zege van de 29-jarige Rosseler kon RadioShack, de nieuwe ploeg van Armstrong, eindelijk een succesje met aanzien binnenhalen.

Winnaar noch koersverloop zal de organisatie van Flanders Classics helemaal bevallen, maar de Brabantse Pijl is er beslist leuker op geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.