Vijfde plek blijft binnen bereik van Feyenoord

Onderweg van De Kuip naar het aanpalende Maasgebouw ontmoet Feyenoords technisch directeur Peter Bosz een fan van het type ruwe-bolster-blanke-pit....

Bosz zwijgt, omdat hij weet dat de man gelijkheeft. Bosz presenteert dinsdag in kleine kring het beleidsplan, dat hij in zijn kantoor met uitzicht op het trainingsveld heeft geschreven.

Van hem zijn op voorhand geen verheven toekomstbespiegelingen te verwachten. Eens per twee jaar kampioen, de ambitie die de rivaal in Amsterdam uitsprak, is een utopie. Met één titel na zeven magere jaren zouden ze al blij zijn, nu de droogte in de eredivisie alweer acht jaar aanhoudt.

‘Ik sta achter het plan’, zegt trainer Erwin Koeman, over wiens aanblijven bij Feyenoord de laatste weken zo veel twijfel was gerezen, dat in het stadion een spandoek was opgehangen met de tekst: ‘Koeman moet blijven’.

Koeman zei afgelopen week in Voetbal International onder meer dat wat hij in ruim anderhalf jaar heeft meegemaakt in Rotterdam nauwelijks over voetbal gaat. Hij voelt zich crisismanager en deed het voorkomen alsof slechts een klein percentage van de ellende van dit seizoen (vertrek Kuijt en Kalou, rellen in Nancy, wrijvingen tussen ouderen en jongeren, gedwongen vertrek Van den Herik) naar buiten is gekomen.

Zonder verder op de inhoud te willen ingaan, stelde Koeman dat Feyenoord alleen gebaat is bij rust.

Rustig wordt het vooral bij prestaties en Feyenoords toekomst is in nevelen gehuld. Tussen wat het type ruwe-bolster-blanke-pit, dat model staat voor het legioen, vraagt en wat mogelijk is gaapt een kloof van ‘Euromastiaanse’ afmetingen.

De wedstrijd van zondag is beeldend: Feyenoord heeft zojuist 1-1 gespeeld tegen Roda JC en in de strijd om de vijfde plaats, goed voor de play-offs om de voorronde van de Champions League, een van de achtervolgers op afstand gehouden. Zes punten voorsprong heeft Feyenoord op Roda, Heerenveen en NAC.

Feyenoorders feliciteren elkaar, trainer Atteveld van Roda zegt dat hij eigenlijk teleurgesteld is en collega Koeman geeft toe dat Roda beter voetbalde.

Zo zijn de verhoudingen tegenwoordig. Blije Feyenoorders in De Kuip, na een 1-1 tegen Roda. ‘Als elftal is dat een goed signaal. Het is een teken dat we onszelf in ieder geval niet overschatten. Arrogantie bestaat bij ons niet’, aldus Pierre van Hooijdonk, die inviel en met een kopbal gelijkmaakte.

Van Hooijdonk zegt het totaal zonder cynisme, want spot is bijna verdwenen uit De Kuip. De spelers weten dat ze staan waar ze ongeveer horen te staan en het volk mort omdat morren nu eenmaal hoort bij een Feyenoord-supporter die zijn liefde terugvindt op de vijfde plaats. En dan is het ook lekker schelden tegen de scheidsrechter (Van Sichem), die na rust met kaarten begint te strooien en Feyenoord een strafschop onthoudt na hands van Leemans. Maar al met al verdient Roda het punt.

De status van het beleidsplan staat of valt met geld. Vraag aan Pierre van Hooijdonk wat hij in het beleidsplan zou zetten, en hij geeft een antwoord over geld. ‘Ik hoop dat die 25 miljoen er is.’ Het is de 25 miljoen die als manna boven De Kuip hangt. Als het brood uit de hemel eens zou neerdwarrelen. De miljoenen zouden loskomen als Van den Herik was vertrokken, zo ging de mare, maar het is sindsdien stil en ook Bosz laat zich niet over geld uit.

Van Hooijdonk: ‘Met geld kun je saneren. Van de onderkant wegsnijden en de juiste spelers aantrekken.’ En Feyenoord moet volgens hem niet alleen in kwaliteit, maar ook in fysieke kracht investeren. ‘Feyenoord heeft spelers nodig die zich niet zo gauw laten wegpoetsen. Dat is toch vaak het handelsmerk geweest en dat imago zijn we nu helemaal kwijt. Tegenwoordig schreeuwt de tegenstander in de kleedkamer dat ze ons flink zullen aanpakken.’

Zo is het maar net. Roda voetbalt over het algemeen beter, de paar plukjes fans uit Limburg laten zich meer horen dan die duizenden van Feyenoord en als Cissé de ploeg na een snelle uitbraak op 0-1 zet, is dat helemaal niet onverdiend. Van Hooijdonk neemt afscheid na dit seizoen, maar in feite zit hij volledig op één lijn met het type ruwe-bolster-blanke-pit dat zich onderhoudt met Bosz. ‘Feyenoord moet weer een representatief elftal krijgen, dat sterker is dan de ploeg van dit seizoen. Onze uitschieters naar boven zijn incidenten. Dat zegt alles over kwaliteit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden