Vierde nederlaag bij EK maakt drama voor selectie van Bert Goedkoop compleet Vroege aftocht opluchting voor Nederlandse volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben zich tegen Letland opnieuw niet kunnen losmaken van de ellende die de ploeg dit seizoen achtervolgt....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

ZLIN

Na de uitschakeling van Elles Leferink, die met haar enkel in het gips het toernooislot thuis op de bank moet volgen, en de commotie rond het aanstaande vertrek van Ingrid Visser naar Brazilië, is de rust nog altijd niet teruggekeerd in de ploeg. Daarvoor is de tijd, zelfs met een extra rustdag, te kort geweest.

Het vierde verlies betekent dat de ploeg na de wedstrijd van vandaag tegen Wit-Rusland niet meer in actie hoeft te komen. Voor de plaatsen negen tot en met dertien wordt niet meer gespeeld en dat is voor een aantal speelsters een enorme opluchting. De reis naar huis is een prettiger vooruitzicht dan een verlenging van het desastreuze verblijf in Tsjechië.

Twee sets lang leek het erop dat de volleybalsters alle problemen van zich af hadden gepraat, gewandeld en gehuild. De ploeg speelde feller en agressiever dan tot dusver dit toernooi en ook de samenwerking tussen Visser en spelverdeelster Fledderus verliep weer iets soepeler. Vrij eenvoudig liep de ploeg daardoor uit naar een 2-0 voorsprong.

De pas 17-jarige Kitty Sanders stond voor de niet eenvoudige opgave Europa's beste speelster van 1995 te vervangen en hoewel ze zichtbaar gespannen was, startte ze niet onverdienstelijk op de positie van Leferink. Het was pas de tweede keer dat Sanders in de basis verscheen (tijdens de Grand Prix startte ze in de wedstrijd tegen Japan), maar plankenkoorts leek haar nauwelijks te hinderen.

De Twentse is weliswaar nog niet klaar voor een optreden op Europees niveau, maar andere troeven heeft Goedkoop vooralsnog niet achter de hand. Na een verrassend begin had Sanders moeite haar niveau vast te houden. Mooie aanvallen wisselde ze af met foutieve passes. Het verlies van springveer Leferink kon ze niet doen vergeten, maar het was in haar te bewonderen dat ze niet al veel eerder begon te zwemmen in een ploeg die haar draai maar niet kon vinden.

De oudere speelsters mocht worden verweten dat zij gisteren opnieuw niet in staat waren de zwakke plekken te camoufleren. 'Een aantal speelsters dachten al aan hun reis naar huis en niet aan winnen', zei Goedkoop, maar eigenlijk wilde hij dat niemand kwalijk nemen. 'Er zijn mensen die helemaal op zijn. We zijn te zwaar op de proef gesteld. We kunnen het niet meer opbrengen.'

Daarbij doelde hij met name op Fledderus, Brinkman en Machovcak. Brinkman probeerde tevergeefs haar woede in de strijd te gooien. Haar agressie had een averechtse uitwerking op de ploeg. Lamgeslagen lieten de speelsters zich naar de slachtbank leiden, Machovcak voorop.

De Tsjechische in Nederlandse dienst liet gisteren de middagtraining schieten wegens een beginnende griep. Hoestend en proestend werkte ze zich gisteravond naar het einde van de wedstrijd toe. Ze heeft nog steeds niet aan haar familie en vrienden, gehuld in oranje shirtjes, kunnen laten zien waarvoor ze naar haar geboortegrond is teruggekeerd.

In 1993, toen Nederland in Brno op de zevende plaats eindigde, besloot Machovcak eens revanche te zullen nemen. Vier jaar later is haar optreden evenmin succesvol. 'Nu zal ik laten zien dat ik echt goed ben', sprak zij daags voor het toernooi, maar de strubbelingen in het team zorgden ervoor dat de aanvoerster zich met geheel andere zaken diende bezig te houden.

'Ik heb in het verleden wel geleerd mijn emoties gescheiden te houden van het volleybal', zei ze, doelend op haar vlucht uit het toenmalige Tsjecho-Slowakije. 'Maar misschien lijdt mijn prestatie er onbewust toch onder. Ik kan nu eenmaal niet werkeloos toezien wanneer ik zie dat mensen hulp nodig hebben. Ik vorm een buffer tussen alle partijen.'

Gisteren kon ook zij het tij niet keren. 'Leeg is leeg', zei Goedkoop, die met hese stem zijn speelsters vanaf de kant trachtte te souffleren. 'Als je alles al gehad hebt, slaat ook de griep nog eens toe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden