Vier jonge honden en een oude vos in een rennershuis

Streven naar het hoogste mag bij topsporters boven vriend schap gaan, vijf baan renners leven in harmonie toe naar de WK en de Olympische Spelen.

Beeld Klaas Jan van der Weij

In Alkmaar staat sinds augustus een wielrennershuis. 'Een huisje' noemt Europees sprintkampioen Jeffrey Hoogland het gebouw met twaalf kamers, betrokken na de sluiting van de wielerbaan van Apeldoorn. De beste baanwielrenners van Nederland - valide en paralympisch - verblijven tegenwoordig dag en nacht in de kaasstad. 'Uit Nijverdal naar Alkmaar in de ochtendspits kost je drie uur', verklaart Hoogland, een Twent.

Er wordt in het KNWU-huis van maandag tot vrijdag geleefd, gelachen, gekookt en over het vak gepraat. Oude nieuweling Theo Bos, na zeven wegjaren terug op de baan, heeft volgens Hoogland mooie verhalen. 'Dan vertelt Theo in de woonkamer over hoe er in zijn tijd werd getraind. Hoe hebben jullie het bedacht, reageren wij dan. Want wij rammen vooral op de zware plaat. Wij willen vooral sterk worden.'

Het wisselen van gedachten tussen (vooral) jong en oud wijst op een goede sfeer. Bos, de wereldkampioen sprint van 2004, 2006 en 2007, wordt volgens zeggen niet als een indringer beschouwd. Hij, de 32-jarige man van de comeback, is de vijfde man voor de teamsprint van Nederland, het onderdeel waaraan drie renners kunnen deelnemen.

Jeffrey Hoogland. Beeld anp

De originele vier zijn Jeffrey Hoogland, Nils van 't Hoenderdaal, Hugo Haak en Matthijs Büchli. Theo Bos is sinds kort aangesloten. Volgende week, bij de WK baan in Londen, maakt Bos nog geen deel uit van de groep. Maar voor de Olympische Spelen van deze zomer lijken er mogelijkheden voor hem.

De verdeling is dat Van 't Hoenderdaal start en Hoogland de tweede ronde voor zijn rekening neemt. Om positie 3 zal worden gestreden tussen Haak (eerste keuze), Büchli (nu reserve) en straks Bos (als bondscoach René Wolff hem rekruteert voor die taak).

Hoogland zegt dat de terugkeer van Theo Bos de verhoudingen niet op scherp heeft gezet. Op de vraag of hij en zijn maten Bos als een indringer zien, antwoordt hij ontkennend. 'Nee, met Theo is het allemaal goed gegaan. Hij heeft zich goed opgesteld.'

Hoogland is 22 en van de BMX, het crossfietsen, overgestapt naar de baan voor zijn olympische ambities. De jongens van zijn leeftijd koestert hij. Ze zijn meer dan collega's. 'We zijn goede vrienden', zegt de drievoudig Europees kampioen die volgende week bij de WK in Londen zijn eerste grote test van het jaar beleeft.

Dat Bos, de oude rot in het vak die bij de Spelen van Athene in 2004 het olympisch zilver greep, de samenwerking van een groepje jonge honden zou verstoren, is volgens Hoogland inherent aan sport.

De beste moet erin. 'Je komt dan op het punt dat je wilt presteren. Daarvoor wil je de beste formatie hebben', aldus Hoogland.

Topsport

Streven naar het hoogste gaat boven vriendschap. Dat is topsport, beaamt Hoogland. Hij heeft in zekere zin gemakkelijk praten, want hij is de beste en de snelste. Niemand zal hem op positie 2 van de teamsprint, gemaakt voor de man die tussen meter 250 en 500 de meeste snelheid maakt, kunnen bedreigen.

Theo Bos verklaarde maandag op de trainingsbaan in Alkmaar dat hij bij zijn plannen voor een terugkeer aanvankelijk een positie in de ploegachtervolging op het oog had gehad. 'Maar daar was ik niet goed genoeg voor', erkent hij. 'Jan Willem van Schip was beter.'

Bos rijdt in Londen de sprint en de (niet-olympische) kilometer tijdrit. 'Ik ben enorm blij dat ik die startplaatsen heb gekregen.' Hij, de man uit Monaco, zegt zich te verheugen op die persoonlijke snelheidsnummers en daarmee te bewijzen dat hij nog goed genoeg is voor een rol van afmaker in de teamsprint.

Bos zegt fijn te zijn ontvangen door zijn gemiddeld tien jaar jongere teamgenoten. 'Ik vind ze heel sportief. Zoals ze mij hebben opgevangen, mooi hoor. Het gaat hartstikke goed tussen ons. Ik zie ook hoe zij trainen. Dat had ik in 2008 moeten weten. Ik ben lang te voorzichtig geweest. Ik durfde nauwelijks een tandje groter te rijden.'

Zijn komst heeft meer voordelen. Hoogland: 'Theo kan ons in Rio vertellen hoe het op de Spelen in zijn werk gaat. Waar we geen energie aan moeten verspelen.'

Theo Bos en Jeffrey Hoogland op de baan. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden