Vier atleten positief bij tweede test

Bij vier Amerikaanse atleten zijn ook tijdens de contra-expertise sporen van de anabole steroïde tetrahydrogestrinon (THG) aangetroffen. Namen van de atleten zijn officieel niet genoemd, maar het gaat in elk geval om kogelstoter Kevin Toth, kogelslingeraar John McEwen en middenlange afstandsatlete Regina Jacobs....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Het drietal werd in juli bij de Amerikaanse kampioenschappen, tevens trials voor de WK in Parijs, getest. Het was toentertijd nog niet bekend dat in het dopinglab in Los Angeles een test was ontwikkeld voor de nieuwe dopingsoort THG. De naam van de vierde Amerikaanse atleet is nog niet bekend, ook de wereldatletiekbond IAAF is niet op de hoogte van de identiteit van deze sporter. Officieel kent de IAAF de namen van de andere drie ook niet.

'We kunnen alleen bevestigen dat het om vier positieve gevallen gaat', aldus een woordvoerder.De Amerikaanse atletiekfederatie USATF heeft de namen ook nog niet vrijgegeven. Toth, Jacobs en McEwen werden de afgelopen maand in de Amerikaanse media genoemd.

'De VS zijn op dit moment nog het enige land dat ons de namen van overtreders van het dopingreglement niet meteen na een positieve A-test verstrekt', zegt Istvan Gyulai, secretaris-generaal van de IAAF. 'Alle andere landen houden zich wel aan deze regel.'

De vier Amerikaanse atleten moeten binnen drie maanden na de contra-expertise gehoord worden door een tuchtcommissie van USATF. Pas daarna kan een definitieve straf worden opgelegd.

De strafmaat voor het gebruik van THG is twee jaar, al klinken er binnen de IAAF geluiden om die naar vier jaar te brengen. Dat zou wel in strijd zijn met de regels die de nieuwe Wereld Anti-Doping Code voorschrijft: twee jaar voor een eerste vergrijp, levenslange schorsing voor een volgende overtreding.

Behalve de vier Amerikanen werd de in Californië trainende Britse sprinter Dwain Chambers betrapt op het gebruik van THG. Ook diens contra-expertise was vorige week positief. Chambers is, hangende zijn hoorzitting, al geschorst door de Britse bond UK Athletics.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoekt nog steeds of het juridisch mogelijk is de urinestalen die werden afgenomen bij de Winterspelen van Salt Lake City opnieuw te testen op THG. De stalen worden ingevroren bewaard in het tijdelijke dopinglab dat tijdens de Spelen was ingericht aan de universiteit van Utah.

Volgens diverse persbureaus zou IOC-president Jacques Rogge dinsdag verteld hebben dat met het retro-actieve analyseren van de stalen van de wintersporters al begonnen kan worden. Dat is echter nog niet het geval, aldus een woordvoerster op het IOC-hoofdkantoor in Lausanne.

'President Rogge heeft alleen gezegd dat het plan bestaat om de urinemonsters opnieuw te bekijken.' Volgens de IOC-woordvoerster onderzoeken juristen of hertesten, twintig maanden na het afronden van de analyses, wel volgens de regels is.

In het algemeen geldt dat een analyse na een negatieve A-test definitief en bindend is. Hertesten kan vervolgens alleen anoniem en voor wetenschappelijk onderzoek, zonder eventuele sancties voor de sporter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden