Interview

Vier andere kanten van Ajax middenvelder Lasse Schöne

Met Ajax speelt hij vanavond in zijn geboorteland Denemarken tegen FC Kopenhagen, in de Europa League. Zijn nieuwe plek op het middenveld bevalt Lasse Schöne goed. 'Ik haal nu ook plezier uit een afgepakte bal.'

Hector Moreno (PSV) is sterker in de lucht dan Lasse Schöne. Beeld null
Hector Moreno (PSV) is sterker in de lucht dan Lasse Schöne.

Hij kent Amsterdam bijna beter dan Kopenhagen en hij leeft haast langer in Nederland dan in Denemarken. Lasse Schöne (30), donderdagavond met Ajax in de achtste finales van de Europa League, is even terug in zijn geboorteland voor de wedstrijd tegen FC Kopenhagen. Thuis en toch weer niet.

Schöne is optimist. Afgelopen weekeinde liep Ajax door het gelijkspel in Groningen twee punten minder in op het verliezende Feyenoord (dat met 1-0 onderuitging bij Sparta) dan gehoopt, maar de Deense middenvelder ziet de titel uiteindelijk toch in Amsterdam belanden.

'Feyenoord komt nog op bezoek. Naarmate het kampioenschap dichterbij komt, wordt het spel niet beter. Alles gaat leven, ook randzaken. Al gaat het over premies, petten en waar de bus moet staan. Dat gedoe begint weken van tevoren. Het is moeilijk met die spanning om te gaan. Wij hebben dat vaker meegemaakt dan Feyenoord. Ik denk dat het ze gaat opbreken.'

Lasse Schöne, in nog vier andere hoofdstukken.

Denemarken/Nederland

'Na veertien jaar heb ik aardig wat meegepakt van de Nederlandse cultuur. Ik ben een hele Deen, maar zeker een halve Nederlander. Het is moeilijk om precies uit te leggen. Nederland is een veilig, goed land. Mijn vrouw en kinderen zijn Nederlands.

'Het is voor een Deen makkelijk om te integreren in Nederland. Het was interessant om een nieuwe taal te leren. Bij mijn eerste club Heerenveen had je vaste lesuren in het stadion. Bij het gastgezin zeiden ze na een half jaar: we stoppen met Engels. Iedereen is anders, maar het lijkt mij goed dat je zo snel mogelijk de taal onder de knie krijgt als je ergens wilt blijven. Dat is het belangrijkst; dat je kunt communiceren met mensen die in een land wonen en werken.

'Ik volg de politiek in Nederland beter dan in Denemarken, omdat ik hier woon. Qua politiek lopen de landen een beetje dezelfde kant op, naar rechts. Ik ben niet blij met de manier waarop we soms met elkaar omgaan. Het klinkt makkelijk en normaal, maar we moeten gewoon een beetje liever zijn tegen elkaar. Door elkaar gewoon te accepteren, tot elkaars kleur, cultuur en geloof toe. Zo ben ik opgevoed. We moeten uitkijken, anders wordt het extremer en wordt de scheiding tussen groepen steeds groter.'

Contract

'Ik heb onlangs voor twee jaar bijgetekend. Dan heb ik mijn beste jaren aan Ajax gegeven. Ajax is een uitdaging, niet alleen omdat ik op een nieuwe positie speel. Het is nog steeds leuk om samen te proberen doelen te bereiken. We spelen elk jaar Europees voetbal, het stadion zit vol. Mijn vrouw wil hier blijven en de aanbieding was mooi.

'De afgelopen jaren heb ik op vrijwel alle posities in de aanval en op het middenveld gespeeld. Nu op 6, op de verdedigende middenveldpositie. Dat ligt me goed. Het is fijn om in de as van het veld te spelen, om veel aan de bal te zijn. Ik ben geen type om aan de zijlijn drie, vier ballen te krijgen, de achterlijn te halen en een voorzet te geven. Als ik veel aan de bal ben, ben ik op mijn best. Ik kom iets minder voor de goal dan voorheen, maar haal nu ook plezier uit een afgepakte bal of een sliding. En ik kom nog genoeg op de helft van de tegenstander. Een steekpass of een schot op doel verleer je niet zomaar. Deze positie vraagt alleen meer: duels winnen, koppen.'

Kopenhagen

'Op vakantie in Denemarken gaan mijn vrouw en ik weleens een dagje naar Kopenhagen. Of met de kinderen naar het pretpark Tivoli in het centrum. Ik ben geboren in een voorstadje van Kopenhagen. Een kwartier van het centrum. Later verhuisden mijn ouders naar iets verderop, op een half uurtje. Als jonge tiener was het stoer om met vrienden naar het centrum te gaan, met de trein. Het is de hoofdstad, als jongen is dat interessant. Proeven van de sfeer in de grote stad. Mensen zeggen weleens, als ze in Kopenhagen zijn geweest: het is net Amsterdam. Met iets minder grachten dan.

'Voor mij is Kopenhagen - Ajax uniek. Ik heb nog nooit een belangrijke wedstrijd tegen een Deense club gespeeld. Als kind was ik supporter van Kopenhagen. Waarom weet ik niet. Misschien was het zo dat aan de ene kant vier jongens stonden en aan de andere kant vijf, dat je aansloot bij die vier. Die andere club in de buurt is Bröndby. Dat is Ajax - Feyenoord, in één stad.'

Voetbal

'Ik ben niet iemand die honderd ballen per dag extra traint op vrije trappen. Bij mij moet er spanning bij, publiek. Als kind probeerde ik wel urenlang de lat te raken. Dat heeft geholpen.

'Vroeger ging het me om een goal, een assist. Nu kijk ik anders naar voetbal. De nul houden is mooi. Ik weet nog dat ik met een sliding een bal afpakte en meteen verder kon. Heerlijk. Vooral Utrecht-uit was geweldig dit seizoen. Eerst een penalty gemist, daarna de beslissende goal gemaakt. We hadden met Ajax jarenlang niet gewonnen bij Utrecht.

'Het duurde lang voordat ik de penalty kon nemen. Het plan was goed. Utrecht had een Deense keeper, Jensen. Ik dacht te weten dat hij naar links zou vallen. Dus ik schoot in het midden. De bal ging veel te hard van mijn voet, een stuk over. Als je een penalty mist, is dat echt slecht. Degene die hem neemt heeft alles te verliezen.

'Bij dat schot van de beslissende goal had ik niets te verliezen. De bal stuiterde niet helemaal lekker. Met een dropkick kun je de bal een beetje laag houden. Hij vloog precies in de hoek. Ik kan wel zeggen dat het zo de bedoeling was, maar dat zou een leugentje zijn. Het was uniek en mooi voor het team en de fans. De rest van de dag genoot ik van dat doelpunt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden