Vertrouwd beeld van PSV in Super Cup zonder ziel

Tussen de drinkpauzes door gaf het Nederlandse voetballandschap een vertrouwd beeld te zien: PSV won de strijd tussen kampioen en bekerwinnaar (FC Utrecht) voor de zesde keer sinds Johan Cruijff in 1996 zijn naam verbond aan een schaal van metaal....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Vertrouwd was tevens het beeld dat Cruijff zelf ontbrak op het feestje én dat geruchten over het vertrek van PSV-aanvoerder Van Bommel weer de kop opstaken.

De traditionele, in 3-1 geëindigde ouverture van het seizoen, was veelvuldig onderwerp van gesprek geweest en gisteren bleek waarom de zorgen terecht waren: de wedstrijd was, omdat slechts enkele plukjes fans van de betrokken clubs aanwezig waren, ontdaan van zijn ziel.

Het volk nam het spel voor kennisgeving aan en joelde vooral toen scheidsrechter Haverkort halverwege de eerste en tweede helft een drinkpauze gelastte. Dat was soft, een inbreuk op het verwachte lijden, zo oordeelden de toeschouwers, en ook bondscoach Advocaat en diens leermeester Michels trokken op de tribune een bedenkelijk gezicht.

De fans van FC Utrecht en PSV boycotten de wedstrijd uit onvrede, naar gisteren bleek mét gevolgen voor de KNVB. Voor het eerst in acht jaar legt de bond geld toe op het duel. Een woordvoerder liet weten dat verplaatsing naar een ander stadion niet eenvoudig is, mede omdat het contract met de Arena doorloopt. De winnende trainer Hiddink opperde het duel voortaan bij een van de deelnemende clubs af te werken.

De wedstrijd in de snelkookpan Arena voltrok zich in wandeltempo en bood slechts vleugjes genot. Arjen Robben, fel op de huid gezeten door de aan FC Utrecht verhuurde Lamey, zorgde voor enige beroering dankzij zijn fabelachtige talent, met name bij het eerste doelpunt. Op de rechterflank tikte hij de bal tussen de benen van Zwaanswijk door, waarna hij de kortste weg naar het doel insloeg. Broerse kwam te laat en Robben 'punterde' de bal tussen de benen van doelman Ponk.

Maar de beste der PSV'ers was aanvoerder Van Bommel, die voorop ging in de strijd en heeft leren leven met geruchten over een op handen zijnde, maar nooit voltooide transfer.

Manchester United heeft na het vertrek van Beckham en Veron nog geen 'naam' gekocht en nu duikt Van Bommel weer op in het geruchtencircuitje. Het klinkt logisch: PSV maakte het afgelopen seizoen tien miljoen euro verlies, mede veroorzaakt door het uitblijven van een grote transfer. En Van Bommel heeft een vastgesteld transferbedrag in zijn contract.

Hiddink gaf toe dat hij in principe machteloos is als United of welke club ook daadwerkelijk met de buidel rammelt, maar de trainer ontkende net als Van Bommel en diens zaakwaarnemer Jansen dat sprake is van een bod. Wel moet Hiddink tót het sluiten van de transfermarkt (31 augustus, Champions League 15 augustus) bevreesd blijven voor het vertrek van een dragende speler.

Die onzekerheid staat haaks op zijn verlangen de ploeg te versterken, om eindelijk een goed figuur te slaan in de Champions League. Nadat voorzitter Van Raaij hem had verboden te investeren voordat geld is verdiend, zei Hiddink dat in de huidige selectie rek genoeg zit.

Zeker is dat FC Utrecht zich bevindt in een fase van krimp, nadat het elftal in de zomer financieel werd uitgekleed. Goede spelers als Wapenaar, Vreven, Kuijt en Gluscevic zijn vertrokken, de vervangers zijn van minder kaliber of onwennig. Bovendien miste trainer Booy Van den Bergh, Schut, Touzani, Van Mol en Roiha (geblesseerd), alsmede de geschorste aanvoerder De Jong.

Zo kon ene Bas van den Brink, afkomstig van Zuidvogels, debuteren en mochten later Richal Leitoe en de van ADO Den Haag overgenomen Sandro Calabro invallen.

Het 'nieuwe' elftal deed het behoorlijk tegen de ingespeelde ploeg van PSV, mede dankzij defensief broddelwerk van de kampioen met het onwennige centrum Hofland (terug van een blessure) en Colin (terug van NAC). 'Een gruwel' noemde Hiddink de gelijkmaker van Van de Haar, die na een vrije trap van Bosschaart opeens vrij was.

Na de 2-1 van Van Bommel kreeg Utrecht tot twee keer toe de kans op de tweede gelijkmaker. Het laatste woord was aan topschutter Kezman. Een paar minuten voor tijd haalde hij fantastisch uit met het linkerbeen. Het was de enige PSV-treffer die niet tussen de benen van Ponk door in het doel verdween, doch hard in de kruising.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden