Max Verstappen.
Max Verstappen. © ANP

Verstappen vierde op Silverstone: 'Positief, maar zijn nog wel te langzaam'

Max Verstappen heeft na drie uitvalbeurten eindelijk weer eens een grand prix in de Formule 1 uitgereden. De Nederlandse coureur van Red Bull reed zondag als vierde over de finish in de Grand Prix van Groot-Brittannië.

'Ik heb een lange race gereden, dus dat was top.' Max Verstappen (19) zei het zondagmiddag na de Grote Prijs van Groot-Brittannië op enigszins cynische toon, refererend aan zijn laatste drie races. Die in Azerbeidzjan duurde met twaalf ronden het langste. In Engeland ervoer hij na drie uitvalbeurten op rij eindelijk weer eens hoe het was om een Formule 1-race uit te rijden.

Verstappen finishte de race op het circuit van Silverstone als vierde. De meeste actie voor de Nederlander volgde meteen na de start, toen hij na een goede start Ferrari-coureur Sebastian Vettel buitenom beroofde van zijn derde plek. Vervolgens hield hij tien ronden lang de viervoudig wereldkampioen in de Ferrari achter zich in zijn langzamere Red Bull.

Botsautootje

Hij noemde het na de race een 'hard, maar fair' gevecht. Vettel probeerde van alles en tikte zelfs met zijn banden tegen die van Verstappen. 'Wil hij botsautootje spelen ofzo?', zei Verstappen over de boordradio tegen zijn team. De Duitser kwam uiteindelijk pas dankzij een goed getimede pitstop voor Verstappen op de baan.

In het restant van de race reed de Limburger zijn ronden in het niemandsland tussen de snellere Ferrari's en Mercedessen en de rest van het veld. In de twee chaotische laatste ronden lonkte nog even het podium, toen beide Ferrari's vanwege lekke linkervoorbanden een gedwongen pitstop maakten. Maar uit voorzorg haalde Red Bull de Nederlander ook naar binnen.

(Tekst gaat verder onder afbeelding).

'Redelijk positief'

Hij kampte met hetzelfde probleem als de Ferrari's, veroorzaakt door de vele bochten naar rechts op Silverstone en de snellere auto's van dit seizoen. Het rubber op de linker voorbanden sleet daardoor extra snel.

Hoewel Verstappen met name na de kwalificatie op zaterdag opzichtig baalde dat het verschil met Ferrari en Mercedes afgelopen weekeinde niet kleiner was geworden, keek hij zondagmiddag toch met een 'redelijk positief' gevoel terug op het raceweekeinde: 'We zijn nog steeds te langzaam, maar hebben wel maximaal gepresteerd. Nu moeten we de auto verder verbeteren.'

In Hongarije, over twee weken de laatste race voor de zomerstop, komt Red Bull met een flink aantal zogeheten 'updates' voor Verstappens auto. Het is een prettig vooruitzicht. Een andere steun in de rug voor hem waren de ruim 100 duizend Britten op de tribunes die zondag opvallend enthousiast klapten tijdens zijn felle verdedigen.

Gejuich

Maar ze klapten nog harder voor Lewis Hamilton, de uitblinker van het weekeinde. De Brit was het gehele weekeinde soeverein op zijn thuiscircuit en leidde de race van de eerste tot de laatste ronde. Het gejuich bij de finish overstemde zelfs het lawaai van de auto's. WK-leider Vettel werd vanwege zijn lekke band slechts zevende, waardoor het verschil tussen Hamilton en de Ferrari-coureur nog maar een punt is.