Verrassende Gotti neemt roze trui over van Tonkov

Bij het ingaan van de laatste week is de spanning in de Ronde van Italië helemaal terug en kunnen de Italianen zich verheugen in een roze-truidrager van eigen bodem....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het was een onverwachte ontwikkeling. Niet dat Tonkov al een geruststellende voorsprong in het algemeen klassement had, maar door het wegvallen van de geblesseerde Pantani, de terugval van Berzin en het sterke optreden van zijn ploegmaten had Tonkov de beste papieren in handen. Luc Leblanc leek zijn laatste serieuze concurrent, maar het was de kopman van Saeco die door een demarrage zijn achterstand van ruim een minuut goed maakte en van de derde naar de eerste plaats wipte.

Zijn positie van outsider inspireerde Gotti. 'Niemand heeft me vooraf serieus genomen. Het leek vorige week na de val van Pantani wel een nationale rouwdag in Italië. Niemand geloofde meer in een kans voor een Italiaan op de eindzege. Ik heb zaterdag getoond wat nog mogelijk is.'

De beschermeling van Felice Gimondi opende zaterdag op 34 kilometer van Cervinia het offensief in de Vallei van Aoste tussen de tweede (Saint Pantaleon) en derde klim (Il Cristallo) nadat Luc Leblanc vergeefs op de eerste col, de Champremier, had aangevallen. Die doldrieste uitbraak moest de Fransman later bekopen.

Alleen de Italiaanse neo-prof en belofte Stefano Garzelli slaagde erin Gotti te volgen. Gotti nam een voorsprong van 1.50 minuut op een groep van dertig renners met Tonkov en diens Italiaanse ploeggenoot Di Grande. Voortgestuwd door uitzinnige landgenoten voltooide Gotti zijn triomftocht en boekte op een hoogte van 2008 meter zijn derde overwinning als beroepsrenner sinds 1991.

Twee jaar geleden won hij een rit in de Tour en droeg na de val van Laurent Jalabert in Le Havre tot zijn eigen verbazing twee dagen de gele trui. Hij besloot de Tour uiteindelijk als vijfde en de Italianen leken opeens weer een potentiële rondewinnaar in hun midden te hebben. In 1996 eindigde hij in de Giro als vijfde, maar in de Ronde van Frankrijk van vorig jaar viel hij uit.

Gotti's coup zaterdag was niet gepland. 'Op een gegeven ogenblik beviel me de manier van koersen niet. Dan weer langzaam, dan weer snel. Ik heb zelf maar het initiatief genomen. Ik was verbaasd dat Tonkov niet reageerde.'

De Rus zelf verklaarde na afloop zijn koers op Leblanc te hebben afgestemd. 'Daarom heb ik ook niet gereageerd toen Gotti aanviel, ook al omdat ik mijn ploeggenoten graag in de buurt wilde houden. Ik was inderdaad niet op mijn best, maar de situatie is allebehalve wanhopig. De achterstand is maar 51 seconden en nu moet de ploeg van Gotti het gewicht van de koers dragen.'

Tonkov deed zondag al een eerste poging om Gotti uit het roze te rijden. Maar Gotti weerstond de aanval in de door de Italiaan Baronti gewonnen etappe. Vandaag staat een relatief eenvoudige rit op het programma, maar woensdag wacht een klimtijdrit en dat is een discipline die Tonkov beter ligt.

Regen, storm en ijzig kou hebben zondag de Midi Libre geteisterd. De slotdag van de rittenkoers liep uit op een slagveld. Van de 122 vertrekkers in Sète arriveerden slechts 64 in Millau op de top van de Causse Noir.

Onder de uitvallers bevonden zich de Nederlanders Patrick Jonker en Richard Groenendaal. Ze kwamen ten val. Ook Peter Luttenberger tuimelde van zijn fiets. Jonker liep een gat in zijn knie op. Hij meldt zich maandag bij ploegarts Geert Leinders. Groenendaal liep schaafwonden op. Luttenberg blesseerde zijn dijbeen.

De Fransman Laurent Brochard trok zich niets aan van het barre omstandigheden in Zuid-Frankrijk. De renner uit de Festina-ploeg boekte zijn derde dagprijs. De eindzege was voor de Italiaan Alberto Elli. Hij had na vijf dagen 5.15 minuut voorsprong op de Oostenrijker Georg Totschnig en 5.16 op Bart Voskamp uit de ploeg van Cees Priem.

De Ronde van Beieren kwam op naam van de Duitser Christian Henn uit de Telekomploeg. Servais Knaven (TVM) eindigde als vijfde in de Duitse rittenkoers. De vierde etappe zaterdag schreef Erik Zabel op zijn naam. Het tweede succes in de Beierse ronde. Zijn elfde zege totaal dit seizoen. De slotrit was voor de Australiër Stuart O'Grady.

In de Ronde van Oostenrijk herhaalde de ploeg van Mapei in de tweede etappe haar kunststukje van vorig jaar in Parijs-Roubaix. Ditmaal ging de Belg Frank Vandenbroucke zijn ploegmaats Camenzind en Narbello voor als winnaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden