Vernieuwde Oranje dames-hockeyploeg wint weer eens finale

Welgeteld twee seconden bepaalden voor de vrouwenploeg het verschil tussen een geslaagde of een grauwe Hockey World League, waarin de wederopbouw na het afscheid van de gouden generatie centraal stond. Nieuw-Zeeland dacht de shoot-outs al te hebben gewonnen, maar de videoscheidsrechter schrapte de treffer van Charlton. Zo bereikte het Nederlandse team via de nooduitgang de finale, waarin China zondag met 2-0 werd verslagen.

Robert Misset
Nederland won de finale met 2-0 van China. Beeld anp
Nederland won de finale met 2-0 van China.Beeld anp

Het doel was donderdag al bereikt, na een moeizame 2-0 zege op Spanje. De gerenoveerde ploeg verzekerde zich in Brussel van deelname aan het WK in 2018 in Engeland en behoort ook tot de acht deelnemers aan de eindronde van de World League, eind dit jaar in Nieuw-Zeeland. 'Leren winnen', was de missie van bondscoach Alyson Annan in de wetenschap dat het tot 2014 oppermachtige vrouwenteam al twee jaar grossiert in tweede plaatsen.

Serieus getest

Die opdracht leek al te stranden in de halve finale tegen Nieuw-Zeeland. Voor het eerst werd het Nederlandse team serieus getest en prompt incasseerde keepster Anne Veenendaal de eerste tegentreffer in het toernooi, voor ze een hoofdrol vervulde in de shoot-outs. Na de tip-in van Pearce (0-1) moest Caia van Maasakker bewijzen dat ze ook kan scoren uit de strafcorner als het moet.

In de schaduw van specialiste Maartje Paumen waren haar treffers een bonus, nu voorkwam ze met haar sleeppush in het laatste kwart een pijnlijke nederlaag. Zondag besliste Van Maasakker ook de finale tegen China. De Chinese keepster overtuigde niet bij strafcorner 3 en 4, maar de verdediger van SCHC was opnieuw trefzeker.

Zaterdag volgde na de 1-1 tegen Nieuw-Zeeland een bizarre serie shoot-outs, waarin de videoscheidsrechter even onbeholpen als bepalend was. In het psychologische steekspel met de keeper heeft de aanvaller vanaf de 23 meterlijn welgeteld acht seconden om te scoren. Bij een 3-3 stand benutte Charlton de rebound en vierde Nieuw-Zeeland uitbundig het bereiken van de finale.

Te voorbarig, want routinier Van Geffen maakte meteen het protestgebaar met de vingers. De videoscheidsrechter moest bepalen of Charlton de tijdslimiet had overschreden. De klok was onverbiddelijk, maar blijkbaar zijn de regels niet eenduidig. De videoscheidsrechter annuleerde de treffer, terwijl de Britse scheidsrechter Nieuw-Zeeland een herkansing wilde geven.

Het bleef echter 3-3 en Van Geffen loodste Nederland alsnog naar de finale. In de reguliere serie-shoots soleerde ze achteloos langs de Nieuw-Zeelandse keeper O' Hanlon, op 4-4 tijdens de sudden death ramde ze de bal snoeihard op de plank. Zover had het niet hoeven komen als Nederland meer rendement uit de aanval had gehaald: veldgoals waren veel te schaars. De afronding van talrijke cirkelpenetraties - alleen al 23 in de eerste helft tegen China - was het grootste manco bij de HWL in Brussel.

Maria Verschoor juicht tijdens de finale tegen China. Beeld anp
Maria Verschoor juicht tijdens de finale tegen China.Beeld anp

Nieuwe lichting

De revaliderende baltovenaar Lidewij Welten en spits Kelly Jonker, die met chronische schouderklachten kampt, hopen weer aan te sluiten op het EK. Het spel van de hockeysters oogde wel fris, vooral door de impuls van jonge en gretige debutanten als Pien Sanders.

De 19-jarige gifkikker van Den Bosch staat model voor een nieuwe lichting, die niet belast is door het verleden. Sanders gooit haar ziel en zaligheid in de persoonlijke duels en durfde op te staan in de shoot-outs tegen Nieuw-Zeeland. Zonder een spoor van zenuwen scoorde ze twee keer.

De erfenis van de diva's Paumen en Van As en wereldtoppers als Hoog, Bos en keepster Sombroek was bij de HWL uiteraard geen last. Nu is Den Bosch met acht internationals hofleverancier en is de 24-jarige Marloes Keetels al een aanvoerder met flair. Ze laat zich net als haar voormalige teamgenoot en voorbeeld Paumen coachen door de Talentenacademie in Den Bosch.

Laurien Leurink manifesteerde zich als aanjager van de ploeg, met drie verdedigende middenvelders wil bondscoach Annan meer balans in haar team. Ze moet ook zichzelf rehabiliteren na de onnodige nederlaag in de olympische finale tegen Groot-Brittannië. Annan bezweek tijdens de Spelen van Rio als eerste onder de stress.

De voormalige sterspeelster van Australië kreeg een black-out na de halve finale tegen Duitsland, toen ze voor de serie shoot-outs dacht dat er nog een kwart te spelen was. Ook in de finale zat ze tijdens dat zenuwslopende naspel als een dood vogeltje in de dug-out. Annan kreeg desondanks een herkansing van de hockeybond. Ze oogde ontspannen in Brussel, omdat de hoofdprijzen pas in de finale van de HWL en op het EK in het Wagener Stadion worden verdeeld.

Annan vertelde in Brussel dat ze voor een los regime koos. Een wijntje tijdens een trainingsstage is geen taboe meer. Bij gebrek aan tegenstand in de poule deed Annan een stress-test door de bus eerder te laten stoppen vanwege vermeende motorpech en haar speelsters zich buiten te laten omkleden. Toen leek de hockeyploeg op een groepje padvinders, waarin de gouden generatie zich allerminst zal hebben herkend.

Bondscoach Annan temidden van haart speelsters. Beeld anp
Bondscoach Annan temidden van haart speelsters.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden