Verliezers in de kerk

DE ZONDAGOCHTEND is voor de bezinning. De god op zijn blote knieën dankende doelpuntenmaker Cesar Sampaio heeft de weg gewezen; van de hoogmis van het voetbal, Brazilië - Chili in het Prinsenpark, naar de elf uur-dienst in Eglise Saint-Augustin....

JOHN VOLKERS

Saint-Augustin, in het achtste arrondissement, is een enorm kerkgebouw, honderd meter lang, tachtig meter hoog. Het dateert uit de vorige eeuw, het eerste in zijn soort van staalbouw.

In 1879, zo valt te lezen op een gedenksteen, is de kerk officieel ingewijd. Bij het begin van de mis, de derde van de dag, is de kerk nog niet voor een kwart vol. Ze wordt - geen verschil met de Nederlandse kerken - vooral bevolkt door ouderen.

Het schema van vier missen per dag is, gezien de belangstelling, aan de royale kant. Voetbal, pas honderd jaar oud, wint het als religie van het negentien eeuwen oudere katholieke geloof.

Père Denis Metzinger, de pastoor, houdt een lange preek; over het leven na de dood. Eén zin over voetbal, het Franse jongetje naast me veert op. Metzinger, een van vijf priesters in de parochie, vervolgt dat ook voor verliezers plaats is in de kerk. Ik denk aan de sportgekke pastor thuis, die de plaatselijke sportploegen aanvuurt vanaf de kansel.

Er komt een Argentijnse voetbalfan binnen, zien wij aan zijn tas en T-shirt, maar hij verwaardigt zich niet een kaars te branden. Dat kan in de zijkapel van de Heilige Antonius tot wie je als jongetje een gebed moest zeggen, als je iets had zoekgemaakt.

Aan de andere kant van de kerk is de kapel van de Heilige Rita, een Italiaanse die toetrad tot de Augustijnen na de moord op haar man. Rita is voor de wanhopigen, de radelozen en voor onmogelijke zaken. Er branden aan haar voeten negentien kaarsen. De Argentijn knielt niet; hij is blijkbaar vol vertrouwen.

Na afloop is er, heel Frans, een apéritif. Er wordt wijn geschonken voor de parochianen, ter ere van het begin van de zomer. Om half zeven is de jongerenmis. Op dat moment begint het Franse elftal aan zijn verlenging tegen Paraguay. Het zal opnieuw niet druk zijn geweest.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden