Verliezen maar

Ik heb jaren gevoetbald als aanvaller in SV Bijlmer, waarin ik af en toe de enige witte voetballer was. De gebroeders Nasi waren onze stervoetballers, aangeduid als Nasi en Nasi Speciaal....

Maar de lol is er voor mij af. Topsport heeft niets met sport te maken, maar gaat alleen over geld. Iedereen die professioneel met profvoetbal bezig is, doet dat om er financieel beter van te worden. Van voetballers, KNVB, sponsors tot en met en radio en tv.

De verblindende eurotekens in de ogen van de spelers verklaren veel van hun domme gedrag. Natuurlijk willen ze altijd zelf het doelpunt maken. Elk doelpunt betekent een extra optrekje op de Bloemgracht in de Jordaan. Uit het veld gehaald worden door de bondscoach komt neer op een dure sportwagen minder.

De voetbalbonden gebruiken vooral die regels van de markteconomie die hen bevallen. De mogelijkheid van exclusiviteit op het maken van reclame bij een evenement zou verboden moeten worden met een anti-trustwet. Daar komt nog bij dat Budweiser bier niet om te drinken is. Gelukkig kan ik ook zonder dat brouwsel azijnpissen.

De KNVB heeft de exclusieve rechten om op de boot met de spelers te praten verkocht aan SBS6. Henk Kesler, KNVB-directeur, zette een paar jaar geleden politieagenten die voetbalwedstrijden begeleiden weg als verwende kereltjes. Uiteraard moeten bij een kampioenschap de grachten bewaakt worden door diezelfde verwende kereltjes.

Gemeentebesturen worden gechanteerd door slechte bestuurders en agressieve supporters van derderangs voetbalclubs om leningen kwijt te schelden.

Ik gun iedereen die zijn geld verdient met voetbal zijn rijkdom. Maar niet ten koste van de belastingbetaler.

Waarin een land groot kan zijn. Ontwikkelingslanden als Brazilië en Uruguay werden door onze jongens opzij gezet. Hoe groot ons land wordt ingeschat in het buitenland liet een dezer dagen de Amerikaanse farmaceuticagigant Merck weten door zijn researchafdeling in Oss te sluiten.

De totale media-aandacht voor het voetbal valt onder het Grote Niets. Vooral laten zien hoe de gewone mens waar dan ook ter wereld de prestaties van het Nederlandse elftal ervaart. Wat elders respect afdwingt, is het vermogen van de Nederlander om trots te zijn op iets waaraan hij niets heeft bijgedragen.

Van mij mogen ze de finale van Spanje verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden