Verlies Ceulemans tegen Blomdahl schok voor Zundert

Een langgerekt 'jaaa' uit tientallen Twentse kelen. Zo werd het vijftigste punt van Marco Zanetti begroet door de supporters van de biljartclub uit Hengelo....

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

HENGELO

Bomvol was het zaterdag in biljartcentrum Veltkamp aan de Oldenzaalsestraatweg. Er stond dan ook veel op het spel. In de eredivisie driebanden leidde tot zaterdag Zundert, met één punt voorsprong op Hengelo. De zege leverde Hengelo dus direct de eerste plaats op, een positie die de kampioen uit 1994 lang niet heeft bekleed.

Maar dat was niet de enige reden voor het enthousiasme. Eindelijk, na 38 wedstrijden, werd Zundert weer eens verslagen. Vorig seizoen veroverde de vereniging uit het zuidelijke puntje van Brabant ongeslagen de titel. En in deze jaargang bleef Zundert zestien maal zonder nederlaag.

De eerste ontmoeting tussen beide topteams, eind september in Zundert, was 4-4 geworden. En na de eerste twee partijen in Hengelo, de Nederlandse onderonsjes, leek dat weer een logische uitslag. Raimond Burgman won fraai van Louis Havermans (50-42), maar Broeders sleepte na een achterstand de punten uit het vuur tegen Velthuis, de vierde man van Hengelo: 50-49.

Aan Ceulemans waren die eerste schermutselingen op de tafels nauwelijks besteed. De Belg, die in juli zestig jaar wordt, zat een beetje afzijdig aan een tafeltje te keuvelen en te drinken. Heel anders dan Blomdahl en Zanetti, die de tafels nauwkeurig in het oog hielden. Heel anders ook dan Caudron die aan het eind van de partij zelfs op een stoel klom om Broeders te zien winnen van Velthuis.

Ceulemans' eigen verrichtingen waren ver beneden de maat. De Vlaamse grootmeester kwam er tegen Blomdahl niet aan te pas. Ceulemans bleef tot 18-22 in de buurt van de Zweed, de zesvoudige wereldbekerhouder. In die fase was Ceulemans zo sportief om een door de arbiter ten onrechte afgekeurd punt van de Zweed alsnog aan zijn opponent te gunnen.

Een serie van acht van Blomdahl in de negentiende beurt was de nekslag voor Ceulemans. Vijftien keer hanteerde Blomdahl zijn keu nog voordat het vijftigste punt op het scorebord verscheen. Ceulemans maakte slechts negen caramboles, verloor met 50-27 en scoorde het zeer schamele moyenne van 0.794.

Daarna bleef Ceulemans wel kijken hoe het afliep bij Zanetti - Caudron. Hij zat er echter bij als een uitgetelde bokser. Ceulemans zag zijn landgenoot in de spannende slotfase afstand nemen van de speler uit Bolzano. De Italiaan vocht echter terug en voltooide de partij met een reeks van vijf. Caudron, de speler met het hoogste gemiddelde in de eredivisie, produceerde in de nabeurt de voor remise benodigde vier caramboles: 50-50.

Ceulemans en Caudron vertrekken eind dit seizoen bij Zundert. De sponsor (Van Donge & De Roo) kapt ermee, de twee Belgen gaan bij het nieuwe team Crystal Kelly aan de slag, met Caudron als kopman.

De onthoofding van Zundert kan ernstige gevolgen hebben voor de ploeg. Louis Havermans, in wiens lokaal Den Hoek de thuiswedstrijden worden gespeeld, is dan ook een extra druk baasje geworden. Hij zoekt een nieuwe geldschieter en twee nieuwe topspelers.

Half mei hoopt Havermans te kunnen melden wat het wordt: een nieuwe sponsor plus een aangevulde ploeg die volgend seizoen weer meedraait aan de top, of de stap terug naar de jeugd, met alle gevolgen vandien. ProCall, Hengelo's sponsor, blijft de club wel trouw.

Gisteren kwam Hengelo weer een stapje dichter bij de titel. De marge met Zundert werd twee punten. Zelf wonnen de Twenten met 7-1 bij Multimos/Rotterdam, met weer een hoofdrol voor Zanetti die tegen Van der Stappen in slechts 21 beurten 'uit' was. Zundert stond thuis een punt af aan de andere Rotterdamse ploeg, Tegelhal Zuid. Caudron ging verrassend onderuit tegen de Duitser Kühl.

Hengelo heeft echter een zwaar programma voor de boeg. De eredivisie telt nog vier ronden die in twee weekeinden worden afgewerkt. Hengelo moet bijvoorbeeld zondag op bezoek bij Horecabon in Heemstede, dat dan naast kopman Jaspers Sang Lee en Carlsen zal inzetten, en treft op de laatste speeldag Minkels in Heeswijk-Dinther, de ploeg van Sayginer. De titel is binnen handbereik, maar een foutje kan Hengelo zich niet veroorloven.

Stand eredivisie: ProCall/Hengelo 18-31, Van Donge & De Roo/Zundert 18-29, Minkels Products/Heeswijk-Dinther 18-26, Zutex/Etten-Leur 18-26, PS Ockenburg/Rilland-Bath 18-18, Strauss/Hoeven 18-15, Poppeliers/Utrecht

18-15, Horecabon/Heemstede 18-14, Tegelhal Zuid/Rotterdam 18-13, Zegam/Lichtenvoorde 18-12, Multimos/Rotterdam 18-12, IJsselzicht/Krimpen aan den IJssel 18-5.

Programma Top-2: 19 april: Hengelo - TZ/Rotterdam, Lichtenvoorde - Zundert; 20 april: Heemstede - Hengelo, Zundert - Krimpen aan den IJssel; 3 mei: Hengelo - Lichtenvoorde, Utrecht - Zundert; 4 mei: Heeswijk-Dinther - Hengelo, Zundert - Etten-Leur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden