Verlenging denkbaar in ‘wedstrijd’ tussen OM en Hiddink

De rechter oordeelt vandaag over de handelwijze van voetbaltrainer Guus Hiddink. Heeft hij belasting ontdoken?..

De kosmopolitische voetbaltrainer die normaliter met één ingreep de loop der geschiedenis op het veld tracht te beïnvloeden, rest vandaag niets anders dan lijdzaam wachten op het moment des oordeels. Tegen 10.00 uur spreekt rechter Bik in Den Bosch het vonnis uit over Guus Hiddink, die voor 1,4 miljoen euro belasting zou hebben ontdoken.

Krijgt de beroemde trainer een gevangenisstraf van tien maanden onvoorwaardelijk opgelegd, zoals officier van justitie Loos heeft geëist? Wordt hij vrijgesproken, zoals zijn advocaat Leliveld vraagt? Of houdt het vonnis ongeveer het midden?

De 60-jarige Hiddink, ‘Saint Gus’ volgens een van zijn bijnamen, heeft voor velen die de zaak hebben gevolgd de schijn tegen. Hij genoot van een gunstig, Belgisch belastingtarief, maar hij woonde helemaal niet in dat land. Hij gaf toe dat hij zelfs nooit heeft geslapen in zijn woning in het Belgische plaatsje Achel.

Hiddink was sinds de zomer van 2002 trainer van PSV. Hij had zich door zijn adviseurs laten vertellen dat het slimmer was om in België belasting te betalen over de 3,5 miljoen euro die hij nog tegoed had uit zijn succesvolle periode als bondscoach van Zuid-Korea.

Hij liet zich inschrijven, maar voelde zich niet ‘senang’ in het Belgische dorp over de grens bij Budel. Later kocht hij een huis in het Brabantse Waalre. In België droeg hij ruim twee ton aan belasting af over het miljoenenbedrag.

Hoe ingewikkeld de zaak in feite is, bleek tijdens de vier dagen durende behandeling in Den Bosch. Volgens één van de fiscale specialisten die als getuige fungeerde, is het genoeg om te beschikken over een woning in het land met een vriendelijk belastingklimaat. Het huis daadwerkelijk bewonen is geen voorwaarde.

Hiddink bezocht de woning in Achel slechts een keer of acht kortstondig. Officier Loos noemde zijn verblijf in België derhalve een schijnvertoning en vindt dat Hiddink zichzelf boven de wet heeft geplaatst.

De bondscoach van Rusland profileerde zich tijdens de zaak als een kosmopoliet, die overal en nergens verblijft. Hij sliep in de betreffende periode bij zijn vriendin in Amsterdam, in een hotel in Eindhoven, soms zelfs in de auto op trainingscomplex de Herdgang. En natuurlijk was hij veel op reis, met PSV of privé.

Zijn advocaat betoogde bovendien dat het bewijs onrechtmatig is verkregen. Op het moment dat justitie de vroegere PSV-directeur Spooren schaduwde omdat die zich seksueel zou inlaten met minderjarigen, bleek uit getapte telefoongesprekken dat Hiddink niet in België woonde, hoewel zijn adviseurs hem geregeld hadden bezworen werk te maken van zijn verhuizing naar België.

Justitie zette daarop de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD aan het werk. ‘Op dat moment had Hiddink helemaal nog geen belastingaangifte gedaan. Er was dus nog geen strafbaar feit gepleegd’, zei advocaat Leliveld tijdens zijn pleidooi. Hiddink is volgens hem in de val gelokt.

Het kamp-Hiddink vindt bovendien dat het hier geen strafzaak betreft, maar een dispuut dat dient te worden uitgevochten voor de belastingrechter. Diezelfde redenering volgde eerder voormalig Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik, die werd verdacht van het ontduiken van belasting bij transfers van onder andere Aurelio Vidmar, een spits uit Australië. Van den Herik en Feyenoord werden na jarenlang procederen vrijgesproken.

Na het requisitoir van de officier van justitie, zei Hiddink dat hij nog geen commentaar wilde geven. Hij gebruikte de metafoor van de voetbalwedstrijd. Het duel was pas gevorderd tot de rust, en tijdens de pauze treedt een trainer niet naar buiten. Later, tijdens zijn laatste woorden in de rechtzaal, kwam boosheid bovendrijven.

Vandaag zijn de negentig minuten voorbij. Maar in tegenstelling tot een voetbalwedstrijd is de rechter aan zet, niet Hiddink. Na de uitspraak kunnen Hiddink en/of het Openbaar Ministerie in beroep gaan tegen het vonnis. Het is derhalve goed mogelijk dat de wedstrijd van Guus Hiddink nog een verlenging krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden