Verlegenheid vs Exhibitionisme

Barcelona - Manchester United is ook Messi - Ronaldo. Wie is de beste speler van het moment?

Van onze verslaggever Willem Vissers

Het is de macho tegen het mannetje, de grote aanvaller met het gebeeldhouwde lijf tegen de bijna iele tovenaar. Messi - Ronaldo in Rome is een affiche op zich, op het toch al zo aantrekkelijke uithangbord van Barcelona - Manchester United, de finale van de Champions League.

Wie is woensdag de beste in de Romeinse arena? Wie verovert de voetbalharten van de Oude Stad? Snijdt een karakteristieke, met het linkerbeen vanaf rechts ondernomen solo van Messi het Engelse hart in tweeën? Of is Ronaldo straks de voetbalversie van Romulus, die zich, ver voor Christus, volgens de legende tot eerste koning van Rome liet kronen, nadat hij tweelingbroer Remus had vermoord?

Kan het nog, dat één van de grootste twee voetballers van het moment de finale beheerst, als de hele wereld kijkt, de druk het grootst is en het kijkspel zo vaak lijdt onder de belangen? Eigenlijk was zo’n machtsgreep voor het laatst te aanschouwen in 2002, in Glasgow, toen een schitterende volley van de toenmalige Real-grootvorst Zidane Leverkusen velde.

Sinds 2002 heerst vooral het collectief. In 2003: strafschoppen tussen Milan en Juve, na een 0-0. Dan 2004: winnaar Porto, dat vooral de schepping van trainer Mourinho was. Waar zijn de doelpuntenmakers van toen gebleven: Aleinitsjev, Deco en Carlos Alberto? In 2005: de wonderbaarlijke terugkeer van het strijderscollectief Liverpool, na een achterstand bij rust van 0-3 tegen Milan, zegevierend na strafschoppen met de op de doellijn dansende doelman Dudek.

In 2006 won weliswaar het grote Barcelona van trainer Rijkaard, maar de hoofdrol was niet voor rasartiest Ronaldinho, doch voor de invallers Belletti en Larsson. In 2007 glorieerde AC Milans Inzaghi, de vleesgeworden anti-held. En vorig jaar hees doelman Van der Sar zich op het schavot, de ouderling onder de topvoetballers.

De editie van 2009 is de confrontatie van de clubs met de mooie aanvallers, van wie Messi (21) en Ronaldo (24) de vaandeldragers zijn. Er gloort een stralende avond in Stadio Olimpico. De machtige, soms door overbodig lijkende tierelantijnen aangeklede krachtdribbels van Ronaldo, of de bijna geruisloze tred van de frivolere, lichtvoetige Messi, die af en toe beter is dan Cruijff en Maradona. Exhibitionisme contra dribbelkunst in een verpakking van verlegenheid.

Ze zijn zo verschillend, van postuur ook. Ronaldo meet 1.84, lang voor een dribbelaar, Messi slechts 1.69. Ze bewijzen dat een voetballer zonder mentale schade op jonge leeftijd huis en haard kan verlaten, om in een totaal andere omgeving successen te vieren. Hoewel ze ook weer slechte voorbeelden van vroege vertrekkers zijn: zij waren de besten en kregen alle aandacht in hun nieuwe land.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, afkomstig van Madeira, verhuisde op zijn 12de van het vakantie-eiland naar Lissabon, en op zijn 18de van Sporting Lissabon naar Manchester United, waar hij het vak van profvoetballer leerde.

Lionel Andres Messi was pas 13 toen hij vanuit Argentinië met zijn familie naar Barcelona verhuisde, mede omdat de Messi’s de behandelingen met groeihormonen in het door crisis geteisterde Argentinië niet meer konden bekostigen.

Ronaldo is kracht, zelfvertrouwen, arrogantie. Graag trekt hij zijn shirt uit, om zijn geboetseerde lijf te tonen. Vrouwen én mannen zeggen: mooie man, misschien een beetje te glad. Je houdt van hem of je verfoeit hem als hij misbaar maakt, wijdbeens staat om een vrije trap te nemen of doorrolt na een ogenschijnlijk lichte overtreding. In zijn hart heeft manager Ferguson misschien al afscheid van hem genomen, zoals hij dat eerder deed met Van Nistelrooij, Keane, Stam en Beckham. Voortdurend flirt Ronaldo met Zuid-Europa. Een individu kan nooit groter zijn dan het team.

Messi herhaalt dat hij Barcelona levenslang trouw blijft. Hij oogt bijna kwetsbaar. Zelfs na de grofste overtredingen reageert hij bijna vergevingsgezind. Messi is een seizoen gevrijwaard gebleven van blessures. Trainer Guardiola liet hem meermaals op de bank. Hij is ontwapenend.

Wie is de beste? Wat zeggen de cijfers? Ronaldo, 18 treffers in de Engelse competitie, Messi 23 in Spanje. Het zegt niets, voor morgen. Messi is topschutter van de Champions League, met 8 doelpunten. Toch was hij in de halve finales tegen Chelsea bijna onzichtbaar. Ronaldo schoot van alle spelers verreweg het meest op, naast en over het doel maar scoorde pas 4 keer, net zo vaak als Koevermans.

Maar hij was belangrijk in de halve finale tegen Arsenal, met zijn twee schitterende doelpunten in de thuiswedstrijd. Zelf aanval opzetten, 70 meter vol rennen, scoren. Woensdag beginnen ook zij weer bij 0-0.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden