Vergadering over herziening anti-dopingcode

AMSTERDAM (ANP) - Tachtig congresgangers uit 26 landen - vertegenwoordigers van zowel overheden als sportorganisaties - hebben in Amsterdam twee dagen vergaderd over de herziening van de mondiale anti-dopingcode van het WADA. De editie van 2003 is aan aanpassing toe.

Alle belanghebbenden mogen over de herziening meepraten. De meeting in de ArenA, geïnitieerd door de Raad van Europa en de Nederlandse Dopingautoriteit, heeft vooral veel discussie opgeleverd en stof tot verder nadenken.

De aanbevelingen waarover consensus werd verkregen waren, zoals verwacht, niet opzienbarend. Nederland kreeg het bijvoorbeeld niet voor elkaar de allesbehalve prestatiebevorderende cannabis, volgens de criteria een overtreding tegen de 'geest van de sport', van de lijst verboden middelen te krijgen. Dat riekt namelijk naar liberalisering van het drugsbeleid en ligt politiek dus vooralsnog erg gevoelig in Europa en ver daarbuiten.

'Levend document'

De tevredenheid betrof vooral de voorstellen ten aanzien van communicatie en informatie, onder meer door middel van de door WADA ontwikkelde database ADAMS, en de flexibilisering van de sancties bij overtreding van de dopingregels. De kans is groot dat het algemene congres van het WADA die in november in Madrid opneemt in de nieuwe code, dat een 'levend document' wil zijn. Het betekent niet langer een automatische uitsluiting van twee jaar bij een eerste overtreding, maar een zwaardere of lichtere straf.

De schorsing voor bijvoorbeeld een systematisch gebruiker van epo of anabolica wordt vier jaar. De coach of arts die een minderjarige sporter deze verboden middelen willens en wetens toedient, zal levenslang aan de kant worden gezet als het overtuigende bewijs te leveren is. Een sporter die 'per ongeluk' door medicatie of voedingssupplement en zonder prestatieverhoging als doelstelling positief is bevonden kan er met een mildere sanctie vanaf komen, mits hij zijn gelijk kan aantonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden