Veren wegblazen

Kinderen moeten veel. Daarom moeten ze ook nog ontspannen op de yogales...

Door Leen Vervaeke

In een cirkel, ieder op een matje, zijn docent Femmy Brug en zes jonge kinderen eerst een kikker, dan een hond, dan een cobra en een vis. Af en toe klinkt geblaf of gesis. Ze moeten veren wegblazen door diep uit te ademen.

Het lijken gewoon leuke spelletjes, die de kinderen daar spelen, in de gymzaal van de Montessori Basisschool van Wageningen. Maar het is een kinderyogales, en die lijkt helemaal niet op een yogales voor volwassenen. Het gaat allemaal veel sneller, er is meer afwisseling, en er worden spelletjes gespeeld en verhalen verteld.

Onder de spelletjesverpakking zitten intussen wel alle elementen van yoga: de kinderen leren correct ademhalen, rustig worden, emoties uiten, concentratie en zelfs mediteren.

‘Ik zeg niet: dit is deze techniek, en die dient daarvoor. Maar ik leer ze wel de yogatechnieken’, zegt de docent Femmy Brug. ‘Ik probeer hen zelf te laten ontdekken welke technieken ze kunnen gebruiken als ze gespannen zijn.’

‘Ik kan niet slapen omdat ik bang ben dat er iemand onder mijn bed ligt,’ zegt een meisje verlegen halverwege de les. Brug vraagt de andere kinderen of ze dat ook kenen en dan doet ze de zonnegroet. Handen omhoog, handen op de grond, liggen en weer omhoog. ‘Dat kan helpen als je niet kunt slapen’, zegt ze daarna. ‘Probeer maar eens, en vertel me volgende week of het voor jou werkt.’

Femmy Brug geeft al vier jaar yogalessen aan kinderen op de basisschool. Ze is al lang niet meer de enige. Tien jaar nadat kinderyoga in Nederland werd geïntroduceerd, is het helemaal in. Yogascholen richten kinderyogaklasjes in, en en op basisscholen leren de leerlingen yogatechnieken om te ontspannen.

Zo begon yogacentrum 2B Kind in Tilburg één maand geleden met kinderyoga en sinds vier maanden geeft het Advaita Centrum in Gouda yogaworkshops in scholen.

‘Kinderen hebben het druk, ze moeten ontzettend veel’, zegt yogadocent Marianne Haagmans van yogacentrum-Heerlerheide waar sinds twee maanden kinderen naar yogales gaan. ‘Ze zitten op voetbal, zwemmen, teken- en muziekles; ze chatten en sms-en de hele dag door met hun vrienden; ze zijn constant met drie, vier dingen tegelijk bezig’, aldus Haagmans. ‘Yoga leert kinderen hoe ze rustmomenten kunnen creëren.’

Het is natuurlijk de vraag hoe ontspannend zo’n uurtje yoga is als het ook nog eens in die toch al drukke agenda gepropt moet worden. Dan wordt het toch kiezen tussen voetballen of yoga, afhankelijk van het kind zelf. Het een klimt nou eenmaal liever in een boom en het ander voelt zich lekkerder op een matje.

Sommige kinderen hoeven die keuze niet te maken. Die krijgen al wat yogatechnieken op school. Daarmee kunnen de leerlingen zich vóór een toets of tussen de lessen door even ontspannen, is de redenering.

Yogadocente Pia de Blok van het Advaita Centrum geeft op basis- en middelbare scholen workshops met zulke ontspanningsoefeningen. ‘Ik haal specifieke technieken uit de yoga die voor ontspanning zorgen, en die de kinderen inzicht geven hoe ze dat kunnen doen. De Blok: ‘En als die oefeningen de kinderen aanspreken, gaan ze zelf wel op zoek naar een echte kinderyogales.’

Zoals de les van Femmy Brug, die na veertig minuten bijna is afgelopen. De kinderen liggen met hun ogen dicht op hun matje en luisteren naar een verhaal over een dolfijn die ze op hun rug meeneemt het blauwe water op. En langzaam dommelen de kinderen weg, dromend op de rug van de dolfijn. Helemaal ontspannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden