Verdwijning Klok breekt volleyballers op

Fysiek en mentaal erdoorheen, overspannen, uitgewoond, kapot, in de war en afgeknapt. De omschrijvingen van Marko Kloks 'burn-out' waren talrijk....

Klok was vorige week, tijdens de eerste trainingsweek bij de nationale ploeg, tijdelijk zoek. Manager Verhalle verklaarde dat de libero-verdediger een paar dagen vrijaf had gekregen om zijn verhuizing te regelen.

Uiteindelijk kreeg bondscoach Gerbrands aan het eind van de week via de telefoon de mededeling dat Klok twee weken verlof had genomen. Hij was na een slopend Italiaans seizoen hard toe aan rust.

De coach wilde, met het oog op de optimale voorbereiding op het derde olympische kwalificatietoernooi, eind juli in Frankrijk, zijn spelers geen adempauze toestaan en daarom nam Klok zelf die beslissing. Wie vorige week Bas van de Goor, met Modena de tegenstander van Kloks Roma in de Italiaanse play-off, in Nederland had zien arriveren, kon zich daarbij wel iets voorstellen.

Van de Goor was flets, de oogkassen stonden hol. Hij oogde alsof hij juist een marathon had beëindigd. Zaterdag zag hij er al heel wat beter uit. 'Ik had ook wel op vakantie gewild. Ik was erg moe, heb veel geslapen en gegeten.'

De aanvoerder kon evenwel niet meevoelen met zijn afgehaakte teamgenoot. 'Marko is er niet om ons te helpen. Dat is tegen de afspraken. Dit eerste stuk van de World League is nu eenmaal verbonden aan de doelstelling van dit seizoen. Alle tijd die je hebt, acht weken tot Castelnau, moeten we investeren.'

Van de Goor noemde de actie van Klok uniek, 'dit heb ik nog nooit meegemaakt, zoiets verwacht je niet.' Een verklaring had hij als aanvoerder nog niet ontvangen. 'Ik heb hem na de laatste wedstrijd van de play-off niet meer gesproken. Roma was kampioen. In het feestgedruis zie je iemand dan niet meer. Ik heb hem wel een e-mail met een felicitatie gestuurd, maar hij heeft niet geantwoord. Ik heb geen idee waar Marko nu uithangt. Alleen Peter Blangé heeft hem gesproken.'

Spreken en oordelen doet de ploeg over twee weken, wanneer Klok, hem kennende ongetwijfeld met opgeheven hoofd, in het trainingskamp zal arriveren. 'Ik weet niet wat uit die bespreking komt', sprak Van de Goor.

De gevolgen van Kloks afwezigheid werden in de wedstrijden tegen de Russen duidelijk. De Nederlandse structuur was verstoord. Van de Goor en Cristina, de middenmensen die achterin worden gewisseld voor Klok, moesten hun energie deels steken in het onschadelijk maken van de service-projectielen van Jakovlev, Tetjoekine en Kazakov.

In de aanval deed het ontbreken van Schuil zich gevoelen. Vervanger Dieleman, duidelijk gelouterd in een Spaans seizoen, deed wat hij kon, maar het verschil tussen de Nederlandse diagonaalaanvaller en de Russische tegenvoeter, kanon Jakovlev, was fors. De power van de Rus, de topscorer in Italië, is mondiaal onovertroffen.

Spelverdeler Blangé analyseerde dat Rusland vooral verdedigend veel heeft bijgeleerd. 'Dat ze hard kunnen serveren en geweldig kunnen blokkeren, samen toch gauw het halve punt, dat was ons wel bekend. Maar nu verdedigen ze ook. Mitkov, hun libero, raakt elke bal aan, zodat je de bal eigenlijk nooit tegen de grond krijgt.'

Zo'n meerwaarde-libero, met uitschuifbare tentakels en bliksemsnelle reflexen, is Marko Klok nu ook weer niet. Maar zonder libero spelen, zoals Nederland tegen Rusland deed, staat in het moderne volleybal gelijk aan het omleggen van je belangrijkste stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden