Verdriet en boosheid om ondergang Veendam: 'Er sterft iets dat ons lief is'

De tranen vloeiden maandagmiddag rijkelijk aan de Langeleegte, in het karakteristieke onderkomen van SC Veendam. Hoewel iedereen al rekening hield met het einde van de club, kwam de mededeling van bewindvoerder Gerard Breuker dat Veendam failliet is toch keihard aan.

null Beeld anp
Beeld anp

'Er sterft iets dat ons lief is', zei interim-directeur Piet Scholtens met overslaande stem. 'Dit is een zwarte en donkere dag voor alle supporters met een geel-zwart hart.'

Veendam is al de tweede club uit de Jupiler League die dit seizoen het hoofd niet meer boven water kan houden. Begin januari verdween AGOVV uit het betaalde voetbal. 'Ik sluit een wonder niet uit, maar is het reëel om te verwachten dat het vandaag nog 30 graden Celsius wordt buiten?' zei Breukers in het ijskoude Veendam, waar tientallen supporters naar het stadion waren gekomen om te horen waar ze allemaal al bang voor waren.

De club had 700.000 euro nodig om dit seizoen uit te kunnen spelen en kwam bovendien al 400.000 euro tekort op de begroting voor volgend jaar. Tel daar de openstaande schulden bij op en duidelijk was dat Veendam grote financiële problemen heeft.

'Als je al zo lang je eigen broek niet omhoog kan houden, dan houdt het een keer op', stelde aanvoerder Angelo Cijntje vast 'Ik was ook wel klaar met de gang van zaken. Iedere keer werd beterschap beloofd, iedere keer lukte het dan niet. Ik zou niet weten waar al dat geld naartoe is. In ieder geval niet opgemaakt aan dure spelers of de faciliteiten rondom de club. Hopelijk kan ik ergens anders aan de bak.'

In mei 2010 werd Veendam ook al failliet verklaard, maar daarna kwam alsnog een reddingsplan van de grond waardoor de club werd gered. Diverse acties om nu weer geld op tafel te krijgen, onder meer met hulp van topmodel Doutzen Kroes, bleken niet voldoende. 'Dan zeg ik: wees reëel, er is te weinig draagvlak voor Veendam. Einde verhaal, hoe jammer wij het ook vinden', zei een woordvoerder van hoofdsponsor Koos Gjaltema.

Hoewel oud-speler Henk de Haan nog hoopt dat 1 miljoen mensen bereid zijn om ieder 1 euro te doneren, houdt bijna niemand nog rekening met een wonder. 'Ik denk niet dat de bewindvoerder komende week nog een konijn uit de hoge hoed tovert', zei trainer Gert Heerkes.

Als de officiële beroepstermijn van 8 dagen is verstreken, trekt de KNVB de licentie in en is het definitief voorbij voor Veendam. Dat zal gevolgen hebben voor de stand in de Jupiler League. Vooral MVV wordt flink benadeeld en ziet de achterstand op koploper Sparta oplopen van 2 naar 5 punten. 'Het lijkt er op dat het kampioenschap daardoor voor ons nu van de baan is', zei technisch directeur Ron Elsen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden