Verbond mikt op vier Olympische zeilmedailles

Vier medailles voor de zeilploeg op de Spelen van 2000 in Sydney. Daar mikt het watersportverbond (KNWV) op. Dat is het dubbele van het aantal van de laatste Spelen in Amerika....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De topsportcommissie, bestaande uit Cees Hut, John Hofland en Cees van Bladel, bouwt met het nieuwe plan voort op het bestaande, maar 'legt de lat hoger'. Van de topzeilers en -zeilsters wordt meer betrokkenheid (commitment) verwacht, wat tot uitdrukking moet komen in meer trainingsarbeid. Voor studie of werk zal niet of nauwelijks ruimte zijn.

Daar staat tegenover dat getalenteerde zeilers en zeilsters die in het verleden geen vergoeding kregen, omdat ze niet tot de A- of B-kernploeg behoorden, vanaf komend jaar een tegemoetkoming krijgen ter hoogte van het minimumloon.

Bovendien wil het verbond de begeleiding intensiveren en meer specialisten inschakelen. Ook krijgen de topzeilers en -zeilsters meer ruimte voor het aantrekken van privé-coaches.

Zelf breidt het verbond de trainersstaf uit van twee naar vijf coaches. Drie daarvan zijn belast met het Olympisch zeilen. Jacco Koops en Jaap Zielhuis zijn al in functie. Naar de derde wordt nog gezocht.

Het topsportbeleidsplan voorziet ook in een coach voor het zeezeilen, dat in de ogen van de commissie aan gewicht wint. Rigo de Nijs begeleidt in die functie momenteel de BrunelSunergy in de Whitbread-race. Ook de jeugd krijgt meer aandacht. Christof de Nijs is belast met de ondersteuning en begeleiding.

Teneinde de onderlinge competitie te bevorderen heeft het verbond een begin gemaakt met een nationaal rankingsysteem. Daarin worden ook beoefenaren in andere dan alleen de Olympische klassen opgenomen, zodat de zeilsport ook in de breedte een impuls krijgt.

Het verbond gaat bij zijn plannen uit van een budget van anderhalf miljoen gulden. De pijlers voor dat budget vormen de contributies van de leden, de bijdragen van hoofdsponsor Generale Bank en nog te werven sponsoren en ondersteuning door het NOCNSF dat het verbond als een van de zes speerpuntbonden heeft erkend.

Dat bedrag is echter niet voldoende om alle plannen te financieren. Het verbond hoopt nog een half miljoen gulden te verwerven uit inzamelingen onder leden en de oprichting van een business club.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden