Verboden middel meldonium aangetroffen bij atleten in drie Russische sporten

De Russische schaatser Pavel Koelizjnikov en volleyballer Alexander Markin zouden positief hebben getest op doping, zo werd dinsdag bekend. Het zou in beide gevallen gaan om het medicijn meldonium, waar de Russische tennisster Maria Sjarapova tijdens de Australian Open in januari ook positief op testte.

Tom Vennink
Koelizjnikov na het winnen van het WK sprint in Seoul. Beeld epa
Koelizjnikov na het winnen van het WK sprint in Seoul.Beeld epa

De 21-jarige Koelizjnikov is meervoudig wereldkampioen en sinds dit seizoen de snelste man ooit op de 500 meter: 33,98. Vorige maand hield hij Kjeld Nuis van het zilver op het WK sprint. Elistratov werd twee jaar geleden olympisch kampioen met de Russische aflossingsploeg en won in januari in Sotsji de Europese titel. Beiden gelden als boegbeelden van de Russische sport. Ook volleyballer Alexander Markin, kunstschaatser Jekaterina Borbova en wielrenner Edoeard Vorganov testten in de afgelopen maand positief op meldonium, een middel dat in Rusland verkrijgbaar is als geneesmiddel en sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst van het wereldantidopingagentschap WADA staat.

Wat is meldonium?

Meldonium is niet het nieuwe epo, maar wel de nieuwste valkuil voor sporters. Lees hier meer over het hartmedicijn dat prestatiebevorderend zou werken.

Per ongeluk

Het is niet duidelijk of de sporters zich ervan bewust waren dat ze de regels overtraden. Tennisster Sjarapova zegt dat zij het per ongeluk deed. Ze zou al tien jaar meldonium gebruiken en de nieuwe dopingreglementen niet goed hebben bekeken. Het Russische ministerie van Sport zou sporters al in september hebben ingelicht dat meldonium verboden zou zijn per 1 januari.

Koelizjnikov is onschuldig, liet zijn vader dinsdag weten aan het Russische persbureau Spoetnik. 'Iemand wilde hem uit de sport halen. We hebben de pillen meldonium afgelopen herfst weggegooid.'

Door de nieuwe dopinggevallen brokkelt het aanzien van de Russische sport verder af. Rusland stond al maanden in zijn hemd vanwege grootschalige dopingpraktijken in de atletiek. Russische atleten mogen sinds november niet meedoen aan internationale wedstrijden. De internationale atletiekfederatie IAAF vond de conclusies van het WADA over de Russische atletiek te ernstig: structureel dopinggebruik, medeweten van de overheid, verstoppen van bewijzen.

Olympische Spelen

De kans is reëel dat Rusland als straf niet mag deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer. Deze maand beoordeelt de internationale atletiekbond of Rusland zijn antidopingprogramma voldoende heeft hervormd.

Daarover bestaan grote twijfels. Zondag liet een nieuwe documentaire van de Duitse tv-zender ARD zien dat de beloofde schoonmaak in de Russische atletiek niets voorstelt. Geschorste Russische trainers blijken nog steeds atleten te trainen en de directeur van het antidopingagentschap informeert sporters wanneer ze controles kunnen verwachten.

Hoe ernstig de beschuldigingen ook zijn, Russische autoriteiten blijven ze wegwimpelen. Een (verwachte) schorsing van Maria Sjarapova is 'onzin', zei de president van de Russische tennisbond Sjamil Tarpisjtsjev dinsdag. 'Atleten nemen wat hun fysiotherapeuten hun aanraden.' Tarpisjtsjev gelooft dat Sjarapova gewoon op de Olympische Spelen kan uitkomen.

Sjarapova maandag, tijdens haar dopingbekentenis. Beeld epa
Sjarapova maandag, tijdens haar dopingbekentenis.Beeld epa

Ingrijpende maatregelen

Niets aan de hand dus. Wel liet sportminister Vitali Moetko bezig te zijn met 'ingrijpende maatregelen' om het antidopingbeleid te hervormen. Het zal drie tot vier jaar duren om orde op zaken te stellen, denkt hij. Moetko verwacht de komende tijd meer dopinggevallen onder Russische sporters.

Kritiek op zijn maatregelen verwierp hij. De nieuwe aantijgingen van de ARD zijn volgens hem 'gekunstelde en politiserende aantijgingen'. Het dopingrapport van het WADA deed hij eerder af als een westers complot. Andere landen zouden ook grote dopingproblemen hebben, maar veel minder hard worden aangepakt.

Onderschat Rusland de ernst van de dreigende consequenties? De reflex om de hand niet in eigen boezem te steken maar het Westen de schuld te geven is geenszins nieuw. Internationale kritiek op mensenrechten of corruptie wordt ook afgedaan als een samenzwering van het Westen om Rusland een lesje te leren. Volgens historici is een minderwaardigheidscomplex daar de oorzaak van.

Vitali Moetko Beeld ap
Vitali MoetkoBeeld ap

Frustraties

Al sinds de tijd van de pro-Europese tsaar Peter de Grote uiten Russen hun frustraties over het Westen. Volgens Ruslandhistoricus Orlando Figes raakten Russische schrijvers in de 18de eeuw onder de indruk van de Europese beschaving en cultuur, maar begonnen ze die te verwerpen toen ze merkten dat Europa Rusland beschouwde als een achterlijk land. Rusland besloot: als we niet kunnen zijn zoals Europeanen omdat we nu eenmaal ook een oosters land zijn, moeten we maar trots zijn op de eigenheid van ons land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden