Verbeek ploegleider bij Foreldorado

Met Peter Verbeek heeft Foreldorado/Golff, de derde wielerequipe van Nederland, weer een ploegleider. De 31-jarige inwoner van Eindhoven is voor één jaar vastgelegd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'We hadden twee fantastische kandidaten in de personen van Hennie Kuiper en Jacques Hanegraaf. We zijn tot zondag met ze in gesprek geweest, maar het bleek financieel toch niet haalbaar. Niet dat ze nu geweldig hoge bedragen vroegen, maar voor ons was dat onhaalbaar', aldus Van Gerwen.

Foreldorado deed vorig seizoen zijn intrede in het peloton met bescheiden ambities en met een mixture van talenten en renners die bij de grote ploeg uit de boot waren gevallen.

Frits Schür stapte over van de amateurafdeling om als ploegleider op te treden.

De relatie met de coureurs liet echter te wensen over en daarom werd voor het nieuwe seizoen een vervanger gezocht. Vooral aan de discipline schortte volgens Van Gerwen het nodige.

Aanvankelijk leek de dit jaar gestopte wielrenner Jelle Nijdam de nieuwe ploegleider te worden. Nijdam vroeg bedenktijd en trok de conclusie dat hij zich nog te veel coureur voelde om boven de renners te kunnen staan.

Al een paar weken geleden werd vanuit de rennersploeg Verbeek als betaalbaar alternatief naar voren geschoven. Verbeek was vorig jaar assistent-ploegleider bij de amateurs, heeft het CIOS-diploma en leidt een sportschool. Een onbeschreven blad dus in het profpeloton.

Van Gerwen zal daarom zijn internationale contacten aanspreken met het verzoek aan andere ploegleiders om Verbeek met raad bij te staan.

Van Gerwen heeft wel vertrouwen in de keuze. 'Het past in mijn filosofie om opgeleide mensen bij het wielrennen te betrekken.' Een goede ploegleider moet volgens hem aan drie eisen voldoen: wielerkennis, sportkennis en sociale vaardigheid. 'Aan twee van de drie voldoet hij en dat is al heel wat.'

Om Verbeek op wielertechnisch gebied bij te staan, zal John van den Akker bijspringen. 'Bijvoorbeeld om het karakter van een koers uit te leggen.'

De dertigjarige Van den Akker is een van de meest ervaren wielrenners bij Foreldorado. 'Mocht dat niet werken, dan kan misschien een oud-wielrenner worden aangetrokken om Verbeek bij te staan.'

Het is een noodsprong, geeft van Gerwen toe. 'Maar we zijn een ploeg uit de tweede divisie en wat er niet in zit, zit er niet in.' Met Schür is Foreldorado/Golff nog in gesprek om hem weer bij de amateurs in te schakelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden