Verbaal geweld

VOOR een aantal scheidsrechters in het betaald voetbal is de afgelopen weken de grens bereikt: als het geteisterde doelwit van luidruchtige fans besloten ze de wedstrijd te staken....

De incidenten maken duidelijk dat voetbalstadions nog steeds vrijplaatsen zijn voor lieden wier clubtrouw geen rem kent of wier fanatisme op personen in plaats van op het spel zelf is gericht. Dat verschijnsel is niet nieuw, maar wel is er sprake van ernstige vergroving van het taalgebruik. Ook nieuw is dat scheidsrechters op persoonlijke titel stelling nemen tegen het verbale geweld.

Ieder weldenkend mens zal het standpunt van de scheidsrechters begrijpen. Geen sterveling kan zich immers doof houden voor de kwetsende beledigingen die uit duizenden kelen tegelijk worden aangeheven. De vraag is of een spelonderbreking onder alle omstandigheden het effect zal hebben dat het nu twee keer heeft gehad, namelijk een ordelijk vervolg van de wedstrijd.

Als kwaadwillende supporters eenmaal vertrouwd zijn met dit middel, zal het ingrijpen van de arbiters al gauw worden uitgelegd als een aanmoediging nog meer kabaal te maken. Al was het maar om door middel van het definitief staken van de wedstrijd invloed uit te kunnen oefenen op het resultaat. In dat opzicht zou de maatregel zich zelfs tegen de sport in het algemeen en de arbiter in het bijzonder kunnen keren.

Het optreden van de scheidsrechters kan onmogelijk worden gezien als hét antwoord. Het is eerder een teken van machteloosheid. Scheidsrechter Luyten, die de wedstrijd Helmond Sport - ADO Den Haag voortijdig beëindigde, meent dat het voetbalstadion een schouwburg moet zijn waarin de toeschouwer ongestoord kan toekijken. Met die voorstelling van zaken plaatst hij zich buiten de werkelijkheid. Anders dan in de schouwburg nemen in het voetbalstadion bezoekers plaats met een voorkeur voor één van beide partijen.

Als die rivaliteit onder supporters niet meer te beheersen is en leidt tot spreekkoren die elk gevoel voor fatsoen tart, dan is er sprake van een probleem dat scheidsrechters niet individueel kunnen oplossen. Het signaal dat de arbiters nu hebben gegeven verdient respect, maar om het verbaal geweld te keren, volstaan éénmansacties niet.

Nu de voorzitters van Ajax en Feyenoord hun aanhang één keer thuishouden en dit voetbalseizoen hebben uitgeroepen tot 'het seizoen van bezinning', moet er gezocht worden naar een structurele aanpak van het kwaad. Uitgaande van het principe dat het voor iedereen mogelijk moet blijven wedstrijden in het betaald voetbal te bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden