Veertien kilometer rennen op de verjaardag van Cruijff

Zelf had hij een broertje dood aan rennen, maar op zijn geboortedag (25 april) holden honderd fans ter nagedachtenis van Johan Cruijff.

De stoet voor de 14-kilometerloop voor Johan Cruijff was nauwelijks in beweging gekomen, of de gidsen van atletiekvereniging Phanos moesten de honderd hardlopende Cruijff-herdenkers een extra rondje laten draaien. Het was, in de nieuwbouw op het terrein van het oude stadion De Meer, eerst de Wim Suurbier Brug die werd overgestoken. Daarna was het via de Johan Neeskens Brug terug, om daarna toch via de Johan Cruijff Brug richting de Middenweg te gaan.

Het was een extra rondje dat niemand betreurde. De in geel gehulde groep kon in de kou van maandagavond, de start was om 14 minuten over 7, de temperatuur was niet de gehoopte 14 graden, wel wat meters extra gebruiken om warm te worden. Er was op een heuveltje bij atletiekvereniging AV'23 tevoren een minuut stilte gehouden, uit respect voor de sportman die zij op zijn 69ste geboortedag gingen eren. De honderd atleten, voor de filmende drone opgesteld in de vorm van de cijfers 1 en 4, waren koud geworden.

Langs het geboortehuis van Cruijff

Daarna was het, met een gangetje van 10 kilometer per uur, het Betondorp in, naar de Akkerstraat 32, het geboortehuis van Johan Cruijff, de op 24 maart overleden voetballegende. De eindstreep lag bij het Olympisch Stadion. Onderweg werden Cruyff Courts, een Schoolplein 14, het kantoor van de Cruyff Foundation en de lokalen van het Cruyff Institute, de masteropleiding van de educatieve poot van het Cruijff-imperium, gepasseerd.

Het was allemaal bedacht door Dennis Kaspori van Losse Veter, een nieuwsmedium in de atletiek. Hij had, na een zoektocht met Google Maps in de hand, op Facebook een route van 14 kilometer geplaatst, langs gedenkwaardige plekken.

Zelf moest hij ook wel lachen ('het is met een knipoog') dat een duurloop werd uitgezet voor de man die bij de looptrainingen in het Amsterdamse Bos achter een boom ging staan en in elk geval, zoals de echte voetballer betaamt, elke bocht afsneed.

Cruyff Foundation 14K

'Maar de rol van Cruijff is groter dan die in voetbal. Dat willen wij benadrukken met het in het leven roepen van deze Cruyff Foundation 14K zoals we hem hebben genoemd', aldus Kaspori.

Hij kreeg hulp van Maurice Hollaar, een vrijwilliger van de Cruyff Foundation en van de organisatoren van de Friday Night Run, een maandelijkse loop door de hoofdstad onder auspiciën van atletiekvereniging Phanos.

Het enthousiasme was groot. Maar de termijn om te organiseren was zo kort dat er geen vergunning aangevraagd kon worden bij de gemeente Amsterdam.

Hollaar, bij de tafel vol gele shirts in de kantine van AV'23: 'Daarom was een aantal van honderd lopers nu ons maximum. Dan hoef je geen vergunning te hebben en kun je, bij elkaar blijvend, dwars door de stad.'

Tienduizend lopers

Volgend jaar wordt het groter, zo kwam Niels Meijer, de boomlange directeur van de Cruyff Foundation verkondigen. 'Nu zijn het er honderd. Volgend jaar reken ik op tienduizend lopers voor deze loop', voorspelde Meijer die liet weten dat vorige week het 211de Cruyff Court in de wereld is geopend. Het applaus was royaal.

Aan de staart van de gele meute liep even later Ton Scheulderman. Hij noemde zich met zijn 68 jaren een generatiegenoot van Johan Cruijff. Hij beweerde elk thuisdoelpunt van Cruijff in zijn Ajax-jaren te hebben gezien.

Loopmaatje

'Ik ga al 56 jaar naar Ajax. Van een kwartje voor een staanplaats in 1960 naar nu 600 euro voor een seizoenkaart in de Arena. Een inflatie van 5.200 procent. Ik loop hier met mijn ene been voor Johan, het andere been voor Nico, mijn beste loopmaatje. Hij is vorige week overleden aan longkanker. Een wrange overeenkomst tussen hen beiden.'

In het gemengde peloton dat in de 'social run' een gematigd tempo diende aan te houden, pacers voor en achter de groep hielden de boel bij elkaar, liep een topmarathonloper van weleer: German Silva uit Mexico. Na zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw, Miranda Luiken, huist Silva tegenwoordig in Amsterdam, waar hij bij Phanos trainer is geworden.

De winnaar van de New York Marathon van 1994 en 1995 zei gekomen te zijn uit bewondering voor Johan Cruijff, ook in Mexico een legende uit de Oranje Machine van 1974.

Het gesprek ging over het looptalent van Cruijff. Silva had er een studie van gemaakt. 'Als Cruijff de bal had, was hij sneller dan zonder bal. Dat was zijn natuurlijke drive. Ik heb dat ook. Als er niets op het spel stond, dan liep ik te lummelen. Tot ik een race inging, dan veranderde ik volledig. Dan ging ik voluit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden