Veelzijdigheid Jalabert vindt bekroning in tijdrit

De tussentijden van de top zes en de Nederlandse deelnemers tijdens de strijd om de wereldtitel tijdrijden in San Sebastian zijn als volgt: 19,1 km 27,2 km 36,7 km eindtijd 1 Jalabert (Fr) 22.06 (2) 31.56 (2) 44.29 (2) 52.01 2 Gontsjar (Oek) 21.49 (1) 31.39 (1) 44.28 (1) 52.04...

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

SAN SEBASTIAN

Laurent Jalabert verborg zijn verbaasde gezicht achter zijn handen toen hij Sergej Gontsjar de streep zag passeren. De Oekraïense locomotief was op alle tussenstations in de ruim 42 kilometer lange tijdrit sneller geweest, maar bleek bij aankomst drie seconden langzamer dan de Fransman die zonder veel illusies aan het WK tijdrijden was begonnen.

Hoe ouder de inmiddels 28-jarige Jalabert wordt, des te veelzijdiger blijkt zijn talent. Eerst onderscheidde hij zich in sprints, waarna hij in 1995 met eerste plaatsen in Milaan-San Remo en het eindklassement van de Vuelta een renner bleek voor grote eendaagse wedstrijden en het rondewerk. In een tijdrit werd Jalabert tot donderdag slechts één keer op het hoogste podium geroepen: dat was begin dit jaar in Parijs-Nice.

Toch verkoos de Franse bondscoach Charly Mottet hem boven de Franse tijdritkampioen Teyssier. Jalabert had zich met een derde en vierde plaats kranig geweerd in de tijdritten van de Vuelta en je weet het maar nooit met hem. Met Laurent Jalabert is het namelijk alles of niets.

De ene dag laat hij iedereen met het grootste gemak achter zich, de andere dag heeft hij de grootste moeite om met de tweede garnituur mee te komen. Zo blokkeerde hij een half jaar geleden plotseling in de Ronde van Vlaanderen om anderhalve week later met speels gemak de Waalse Pijl te winnen.

Dnderdag was het dus weer eens alles met Laurent Jalabert en hij was er even geestdriftig als verbaasd over. 'Dit is ongelooflijk, winnen temidden van al die specialisten. Misschien kwam het wel doordat ik tamelijk ontspannen heb kunnen rijden. Ik was al helemaal gefixeerd op zondag als het WK op de weg wordt verreden. Vandaag had ik niets te verliezen.'

Toch had Jalabert zich nauwgezet voorbereid. Hij wist dat er aan het slot nog een zware inspanning wachtte met de wind tegen en de beklimming van de Oriamendi. Niettemin kwam hij na negentien en na 27 kilometer al als tweede door, op zeventien seconden achterstand van Gontsjar die een onvoorstelbaar zwaar verzet trapte. Dat brak hem op bij de beklimming van de Oriamendi toen Jalabert zestien seconden terug won.

Het geaccidenteerde parkoers bleek uiteindelijk in Frans voordeel te werken. Specialisten als Gontsjar (winaar van de tijdritten in de Giro) en Boardman konden in en rond San Sebastian te weinig in hun ritme komen.

Titelhouder Alex Zülle kreeg al na honderd meter een lekke band en kwam die klap niet meer te boven. Uwe Peschel moest een snelle start bekopen en dat gold helemaal voor Evgeni Berzin. De man die nota bene op 19 oktober het werelduurrecord wil aanvallen, eindigde met zijn 22ste plaats nog net voor Servais Knaven.

Nederlands kampioen Erik Breukink wist zich in zijn laatste tijdrit gevolgd door negen kanshebbers, van wie hij er drie achter zich liet. Met de zevende plaats kon hij volgens bondscoach Knetemann alleen maar tevreden zijn. 'Je hebt heel goed gereden. Daar was niks mis mee.' Breukink, wijzend naar de hem omringende journalisten: 'Dat beweert toch ook niemand?' Knetemann: 'Nee, maar ik ken jou een beetje.'

Breukink reed in San Sebastian zijn derde WK tijdrijden. In Italië leverde het een vierde plaats op, in Colombia eindigde hij als zesde. Breukink had ook nu zijn hoop gevestigd op een rangschikking tussen vijf en tien. 'Je hoopt natuurlijk op meer, maar je moet wel reëel blijven.'

Na de Grand Prix des Nations had de 33-jarige Breukink zich helemaal op de dag van gisteren gericht. 'Zondag zit er voor mij niet zoveel meer in. Hier kon ik iets bereiken en dat is aardig gelukt. Ik ben hier tevreden mee.'

Waarna de twijfel hem toch weer even beving. 'Misschien reed ik toch iets te licht tegen de Oriamendi op.'

Knetemann: 'Je reed heel goed daar. Petje af, echt waar.'

KADER:

Nederlandse renners ondergaan bloedtest Het epo-team van de internationale wielrenunie klopte donderdagmorgen vroeg op de kamerdeuren van acht Nederlandse wielrenners. Van vier junioren en vier beloften werd het bloed getest. Geen van hen kreeg een startverbod. De UCI is dit seizoen begonnen met die zogenoemde gezondheidstests. De dikte van het bloed wordt daarbij gemeten. Als de grens van 50 procent wordt overschreden, mag er wegens gevaar voor de gezondheid niet gefietst worden. Te dik bloed kan veroorzaakt worden door het gebruik van epo, een stimulerend middel. In totaal werden gisteren 22 coureurs gecontroleerd. Allen mogen nog deelnemen aan het WK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden