Veel tifosi juichen tuchtiging topclubs toe

Aanklager Palazzi van de Italiaanse voetbalbond, kent geen pardon. Hij wil Juventus wegens fraude verbannen naar de Serie C1 en Lazio, Fiorentina en AC Milan naar de Serie B....

Van onze medewerker Allart Hoekzema

De volle beklaagdenbank van het sporttribunaal in Rome werd steeds stiller toen aanklager Stefano Palazzi van de Italiaanse voetbalbond gisteren met koele precisie zijn loodzware eisen opsomde. Juventus manipuleerde in 2004/2005, via bevriende arbiters en leden van de scheidsrechterscommissie, de hele Serie A en verdient volgens Palazzi degradatie naar de Serie C1.

Daar, op aardappelvelden in de provincie, krijgen de Bianconeri nog een handicap erbij: als het aan Palazzi ligt, starten ze het komende Serie C-seizoen met zes punten minder dan de concurrentie. Bovendien wil de bondsprocureur dat ‘Juve’ de landstitels van 2005 en 2006 inlevert.

Tegen oud-Juventus-directeur Luciano Moggi, het kwade brein achter de grootste zwendeloperatie uit de Serie A-historie, eist Palazzi vijf jaar schorsing. ‘Het doel van Moggi’s frauduleuze systeem was de garantie van gunstige arbitrages. Vooral Juventus profiteerde ervan, maar ook andere clubs’, aldus de bondsaanklager.

Vanwege betrokkenheid bij de malversaties van Moggi wordt tegen Lazio en Fiorentina terugzetting naar de Serie B geëist, inclusief een aftrek van vijftien punten. Ook Milan was medeplichtig en moet van Palazzi boete doen in B, met drie punten in mindering.

Moggi’s ex-Juventus-collega Antonio Giraudo riskeert een schorsing van vijf jaar. Dezelfde eis treft oud-FIGC-voorzitter Franco Carraro, diens voormalige rechterhand Innocenzo Mazzini, Lazio-baas Claudio Lotito, Fiorentina-eigenaar Diego Della Valle, Milan-medewerker Leonardo Meani en toparbiter Massimo De Santis. Voor Adriano Galliani, vice-president van AC Milan, dreigt twee jaar schorsing.

Tot ieders verbazing besloot Palazzi zijn eisen al op de derde zittingsdag van het sporttribunaal te formuleren. Deze ongebruikelijke maar efficiënte zet zal leiden tot versnelling van de procesgang. De eerste twee zittingen werden gekenmerkt door een aaneenrijging van vertragende advocatentrucs.

De pleitbezorgers van de vier clubs en 26 beklaagde personen protesteerden gisteren luidkeels. ‘Dit is de eerste keer in de Italiaanse jurisprudentie dat een aanklager zijn eisen stelt zonder de tegenpartij het woord te geven. Het proces verloopt slordig en zonder garanties’, zei Lazio-advocaat Gian Michele Gentile.

De officiële website van de voetbalbond (FIGC) werd gisteravond overspoeld met geschrokken, verbaasde maar ook veel opgetogen reacties van talloze tifosi. Mattia Grassani, advocaat van Bologna, dat in 2004/2005 degradeerde als gevolg van Moggi’s praktijken, verklaarde voor het sporttribunaal: ‘De bondsaanklager heeft zich niet laten intimideren door de grote namen in de beklaagdenbank.’

Het advocatenleger van ‘Juve’ sprak van ‘onlogische en buitenproportionele’ eisen. Ex-Juventus-manager Antonio Giraudo probeerde in de rechtszaal uitleg te geven van zijn handel en wandel. ‘Het Italiaanse voetbal is een getruukte wereld, een ‘borderline’-milieu. Om te overleven, moet je een sterk verdedigingssysteem ontwikkelen. Juventus wapende zich tegen clubs die veel sluwer waren’, aldus Giraudo.

Wie zich het meest geschokt van iedereen toonde, was Silvio Berlusconi, eigenaar van AC Milan. ‘Ik ben diep verbijsterd en verontwaardigd’, klaagde de ex-premier. ‘Achter deze belachelijke en overdreven eisen tegen mijn club schuilen politieke motieven.’

Op hetzelfde moment dat Palazzi zijn eisen uitsprak, werd in Turijn bekend dat Juventus-trainer Fabio Capello naar Real Madrid vertrekt. De Italianen hebben de indruk dat Capello net op tijd het zinkende schip heeft willen verlaten.

Vandaag en morgen krijgen ‘Juve’ en de andere beklaagden de kans zich voor het sporttribunaal te verdedigen. De tuchtcommissie trekt zich waarschijnlijk vrijdag terug in de raadkamer. Komende zondag of maandag wordt het vonnis verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden