Veel sportbonden blijken nog homoschuw

In Nederland is het ondenkbaar dat een sporter geen lid van een club kan worden vanwege zijn seksuele geaardheid. Niets aan de hand dus, zo leek het...

Niets aan de hand dus, zo leek het. Maar toch werd er zaterdag in Amsterdam op de nieuwjaarsbijeenkomst van het COC - de federatie tot integratie van homoseksualiteit - gediscussieerd over de vraag of homo's in de door hetero's gedomineerde sportwereld wel voldoende mogelijkheden hebben op de door hun gewenste manier aan sportbeoefening kunnen doen.

Aanleiding voor het debat was het gegeven dat 2004 is uitgeroepen tot het Europese jaar van Opvoeding door Sport met als slogan Move your body, stretch your mind.

En hoewel sport in principe niets met homoseksualiteit te maken heeft, wil het COC het jaar wel aangrijpen om een aantal doelstellingen te verwezenlijken. 'Sport heeft namelijk wel iets te maken met de manier waarop mensen met elkaar omgaan', aldus Henk Beerten, voorzitter van het COC.

Volgens Beerten geven nog altijd te veel bonden geen gehoor wanneer zijn federatie aanklopt met het verzoek eens te mogen komen praten.

Als voorbeeld noemde Beerten de KNVB. Vorig jaar deed het COC de voetbalbond het voorstel bij de opleiding van scheidsrechters, jeugdtrainers en elftalbegeleiders aandacht te besteden aan homoseksualiteit.

Om het de KNVB gemakkelijker te maken, stelde het COC voor de gesprekken buiten de media om te voeren. Maar de bond gaf geen gehoor. Homoseksualiteit is geen issue in het voetbal. En als er iets aan de hand is, valt het gewoon onder het verbod op discriminatie.

Voor het standpunt is wel wat te zeggen. Alleen weet iedereen die ooit een stadion heeft bezocht, dat het voetbal niet helemaal vrij is van een anti-homostemming. Daarvoor zijn de liederen waarin iemands seksuele geaardheid in tal van varianten wordt bezongen te talrijk. Volgens oud-scheidsrechter John Blankenstein, zaterdag in Amsterdam een van de panelleden, is de houding van de KNVB het beste bewijs dat niet alles perfect is. 'Het wegkijken van het probleem, laat zien dat er iets niet goed zit.'

Volgens Beerten heeft onderzoek van het Muller Instituut aangetoond dat homo's ongeveer evenveel sporten als hetero's. Het enige echte verschil is dat homo's er vaak voor kiezen dit op individuele basis te doen. Verenigingen worden gemeden. Hij ziet dit als een vorm van zelfcensuur waarbij men fysiek contact wil voorkomen om maar niet de suggestie te wekken dat er een seksuele bedoeling achter zit.

Die muur moet volgens Beerten worden geslecht. 'Als het gaat om homoseksualiteit en sport denkt iedereen onmiddellijk aan de top. Iedereen wil natuurlijk horen welke voetballer homo is. Maar wij zijn er ook voor iemand uit Vught. Die moet vrijuit kunnen bewegen.'

Om dat te bewerkstelligen heeft het COC een actieplan opgesteld, waarbij het ministerie van VWS en de sportkoepel NOC*NSF wordt verzocht actief mee te werken. De doelstellingen zijn allemaal even vriendelijk en uitermate politiek correct verwoord. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat staatssecretaris Ross van VWS en voorzitter Terpstra van NOC*NSF hun medewerking en steun al hebben toegezegd.

Het meest in het oog springende punt is de oproep aan homoseksuele (top)sporters om naar buiten te treden. Het liefst een voetballer van naam, maar iedere andere sporter mag ook. Waarom het COC dit wil, laat zich raden.

De vraag waarom een sporter dit zou moeten doen, is interessanter. Het leidt alleen maar af van waar het echt om draait: presteren. 'Gaat hij er beter van spelen', was zaterdag een van de laatste vragen tijdens de verder gezapige discussie. Het antwoord kwam van Blankenstein. 'Nee. Misschien gaat hij er zelfs slechter van voetballen. Maar door naar buiten te treden, kan hij wel eindelijk 24 uur per dag zichzelf zijn. En dat is heel wat waard.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden