VDH heeft fijn overwinterd, dat is te zien

Pieter van den Hoogenband was het zwemmen deze winter een beetje beu. Liever genoot hij van het leven. Dit weekeinde trok hij zich moeizaam weer in gang, in Antwerpen....

De Nederlander zag tot zijn verbazing de stoel achter zijn vaste bloknummer vier reeds ingenomen. Het kwartje viel met enige vertraging. Hij had zich vergist: het was de B-finale van de 100 meter vrij die op het punt van beginnen stond. Sicot, een Europese subtopper, bleek zich niet bij de besten te hebben geplaatst.

Van den Hoogenband moest terug het geïmproviseerde hok in. Drie minuten later mocht hij daadwerkelijk van start, in de A-finale. Hij was de enige die nog twee regels extra kreeg van de omroeper van dienst. In Vlaanderen zijn ze vriendelijk, maar ze gaan ook weer niet overdrijven met een Nederlander.

Van den Hoogenband veroverde, zoals het de ware kampioen betaamt, de Vlaamse titel op het grote crawlnummer. Doch blozend van weelde hees hij zich bepaald niet uit het water. Hier stond een man die op de laatste vijftig meter serieus had afgezien en die zich maar net zijn Duitse teamgenoot Mitja Zastrow van het lijf had gehouden.

`Dat gaat me niet gebeuren', had hij tegen zichzelf gezegd, toen hij Zastrow zag naderen. De tijden waren matig (50,39 om 50,80), zeker de tweede baan (in 26-plus) viel tegen. Het zegde veel over de conditie van in elk geval de kopman van de Philips-ploeg.

Van den Hoogenband was daar zelf ook wel achter. De winter, deels doorgebracht op een vakantieadres in Zuid-Afrika, was fijn geweest. De intensieve training was na een eerste start in oktober wegens motivatieproblemen toch nog maar even uitgesteld, tot eind januari.

De langdurige pauze na de zo succesvol verlopen Olympische Spelen van Athene had zijn sporen achter gelaten. De anders zo afgetrainde sportman was zelfs stevig gegroeid. Het was te zien geweest, de zeven kilo die hij boven zijn normale gewicht was beland.

Hij oogde bij tv-optredens heel wat boller in de wangen. `Ik was toen negentig kilo. Mijn ideale gewicht is 83, 84 kilo.' Dan geruststellend: `Er is al weer vier kilo af, sinds ik eind januari in training ben gegaan.'

Had u geschranst, vroeg een Belgische verslaggever die de voorliefde van Van den Hoogenband voor de frikadel-speciaal niet kende. Van den Hoogenband repte zonder gêne van zijn bourgondische trekjes. Als het lichaam in de ruststand staat, is de maaltijd niet alleen maar op gezondheid gericht.

`En een goede fles wijn mag er ook bij', aldus de zwemmiljonair die tegenwoordig in België domicilie houdt. Hij woont met vriendin Minouche Smit in Hamont-Achel, in Belgisch-Limburg, het dorp waar voormalig PSV-stervoetballer Snn Lerby ooit met Willeke Alberti een villa deelde.

Van den Hoogenband had volgens zijn coach Jacco Verhaeren last van dezelfde problemen die zijn eeuwige rivaal Ian Thorpe kwelden. De Australiër zette na zijn olympische titels op de 200 en 400 meter vrije slag zijn loopbaan voor een jaar stil. De reus kon het niet opbrengen weer alles opzij te zetten voor een wereldtitel waarvan hij er al meer dan tien heeft. `Ik begrijp dat', zei Verhaeren, `vooral omdat ik een pupil heb met een vergelijkbaar verhaal.'

Van den Hoogenband, al sinds 1999 tot de groten der wereld behorend, bezit opvallend genoeg nog geen wereldtitel langebaan. Het zal een van de redenen zijn waarom hij niet de drastische stap van Thorpe heeft gevolgd.

Maar het `zwemmoe' zijn bestond deze winter bij hem wel degelijk. Verhaeren: `Pieter zwemt al sinds zijn zevende. Twintig jaar brengt hij in zwembaden door. En ik ben al twaalf jaar zijn trainer. Dan vind ik het niet vreemd als je er eventjes uitstapt.'

De trainer zegt dat het plezier al weer terug is bij zijn zwemmer. Een dag eerder had Verhaeren, tegenwoordig in dienst van Nationaal Zweminstituut Eindhoven NZE, zich nog verbaasd over Van den Hoogenband. Die bewees op de 200 vrij vormbehoud (1.46,52) voor de WK. De limiet had hij in Athene al gezwommen.

Of het vormbehoud (50,05) op de 100 vrij zal worden aangetoond, valt te bezien. Van den Hoogenband doet nog een wedstrijd, in het eigen Eindhoven, voor de Swim Cup. Als hij de tijd niet haalt, zal de zwembond hem moeten aanwijzen voor de WK in Montreal.

Verhaeren zag het pikante van de situatie al voor zich: `Kunnen ze bij de KNZB ook eens een heel goede beslissing nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden