Vanuit de garage het niemandsland in

Om half acht woensdagavond verlaat Wout Poels zijn tijdelijke onderkomen, een garagebox in Middelharnis. Daarin heeft hij zich de afgelopen uren voorbereid op het NK tijdrijden dat voor hem tien minuten later begint.

Wout Poels draait in de garage van een inwoner van Middelharnis warm op de rollerbank. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Wout Poels draait in de garage van een inwoner van Middelharnis warm op de rollerbank.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

De verschillende disciplines in de nationale wielerkampioenschappen zijn dit jaar samengebracht op het Zuid-Hollandse eiland met de mooiste naam: Goeree-Overflakkee. Het tijdrijden opent traditiegetrouw het bal.

Op een of andere manier lukt het maar niet dat NK een beetje allure te geven, ook al telt het deelnemersveld tegenwoordig namen die er internationaal toe doen. De start is deze avond in het centrum van Middelharnis. Via de Kaai en de Vissersdijk gaat het over de Wilheminabrug de polder in.

Beloning

Daar begint het grote niemandsland dat dit jaar maar liefst 50 kilometer lang is. Eenzame fietsers kromgebogen over een ligstuur. Een uur lang moeten ze zichzelf inprenten dat het schitterende rood-wit-blauw hen mogelijk opwacht, de beloning voor deze inspanning.

Waar de start was, is ook de finish. Het is de enige plek op heel Goeree- Overflakkee waar het NK enigszins de allure van een wedstrijd heeft. Wout Poels gespt om vijf over half acht zijn schoenen nog eens extra vast. Hij zit op een muurtje. Naast hem staat een afvalbak.

Om 19.39 uur verlaat Jens Mouris de Nieuwstraat. Poels komt overeind, neemt zijn fiets bij de hand en parkeert die op het startplatform. Het ene jurylid houdt de fiets aan het zadel overeind, zodat deelnemer 9 meteen klaar is voor de start. Het andere jurylid telt op haar linkerhand de laatste seconden af. Weg is Wout Poels. Hij is de eerste in het deelnemersveld, die op een flink applaus mag rekenen.

Het is Poels' eerste deelname aan het NK tijdrijden. Zijn mecanicien heeft bij de plaatselijke loodgieter voor deze gelegenheid beslag kunnen leggen op een garagebox. Terwijl de concurrenten elkaar verdringen op het parkeerterrein van de supermarkt kan Poels in alle rust zijn warming-up doen. Tegen de muur staat een zak cement, achterin ligt een verweesde wc-pot.

Langzaam maar zeker doet Poels zich steeds meer gelden in de individuele tijdrit. Van huis uit is de 28-jarige Limburger een klimmer, maar dit seizoen eindigde hij vrijwel voortdurend in de top-10 van tijdritten. Met een zege in de proloog legde Poels zelfs de basis voor winst in de Ronde van Valencia. De regelmaat werd beloond met een startbewijs voor de Olympische tijdrit.

Finish

Eén uur en veertig seconden na zijn vertrek keert Wout Poels terug in de Nieuwstraat. De loodgieter rolt het luik van zijn box omhoog, zodat de spieren ook in alle rust kunnen afkoelen. Poels finisht als zesde, op eerbiedwaardige afstand van Tom Dumoulin, de verwachte kampioen.

Toch is hij tevreden. 'Dit is voor het eerst dat ik zo'n lange tijdrit rijd als afzonderlijke wedstrijd.' De start had misschien sneller gekund. Aan de andere kant: 'Nu eindig ik wel erg goed.' Het zijn kostbare ervaringen met het oog op de Spelen, ook al is het parcours onvergelijkbaar.

Thorwald Venenberg, technisch directeur van de KNWU, staat er bij. Wout Poels kijkt hem lachend aan. 'Kunnen we in Rio ook niet zo'n schuurtje regelen?'

Van Vleuten ziet wattages omhoog vliegen

'Goed bezig', dacht Annemiek van Vleuten bij zichzelf nadat ze de wattages omhoog zag vliegen in Middelharnis. Hoe goed bleek na afloop van het NK tijdrijden voor vrouwen. Met ruime voorsprong werd ze eerste, net als in 2014.

Het was een overwinning met een kanttekening. De top-3 van vorig jaar had zich afgemeld wegens lichamelijke ongemakken. Van Vleuten wilde er niet te lang bij stil staan. Bij haar nieuwe ploeg Orica Greenedge heeft ze geleerd zich niet druk te maken om zaken die buiten haar bereik liggen. 'Go and get them.' Met dat credo was ze van start gegaan. Nummer twee, Chantal Blaak, eindigde op een kleine twee minuten. Het was ook een overwinning met een bijsmaak. De afwezige Ellen van Dijk en Anna van der Breggen zijn al aangewezen voor de Spelen. Het zij zo. 'Ik richt me alleen op zaken die ik in de hand heb.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden