Vandaag op de Spelen - Zou Wüst dan toch nog een medaille pakken?

Marije Randewijk, chef sport van de Volkskrant, geeft elke dag een vooruitblik op de Winterspelen. Vandaag worden de 5 kilometer bij de vrouwen geschaatst (met kanshebber Ireen Wüst) en het is de dag dat Nicolien Sauerbreij haar olympische titel op de reuzenslalom verdedigt. 'Maar misschien is het beter dat zo stil mogelijk te houden. Sauerbreij gedijt in rust en stilte.'

Ireen Wüst maakt nog kans op een medaille tijdens de 5 kilometer, de afstand die ze het meest verfoeit. Beeld anp
Ireen Wüst maakt nog kans op een medaille tijdens de 5 kilometer, de afstand die ze het meest verfoeit.Beeld anp

Wat je ook gaat zeggen: ik hou vandaag overal rekening mee.
Hoezo?

Knotsgek, dat schaatstoernooi. Er verloopt niets volgens plan.
Nou ja, eigenlijk wel. Zeker in het begin, toen maakten we nog lijstjes waaruit bleek dat de grote favoriet ook altijd het goud won. Zekerheden waren zekerheden. Wie het hele seizoen had gedomineerd, won gewoon olympisch goud: Sven Kramer op de 5 kilometer, Ireen Wüst op de 3 kilometer, Michel Mulder op de 500 meter, Sang-Hwa Lee op dezelfde afstand.

Maar inmiddels is er aardig de klad in gekomen.
Het toernooi is als een blad aan de boom omgedraaid. Zhang, Brodka, Ter Mors, Bergsma, ...

Je vreest voor de ambities van Martina Sablikova vandaag bij de 5 kilometer?
We moeten natuurlijk ook niet overdrijven. Jorrit Bergsma was echt wel een geduchte concurrent van Sven Kramer op de tien kilometer, zoals Ter Mors dat ook was voor Ireen Wüst op de 1.500 meter. Nederland was natuurlijk ook wel een beetje verblind door het Sven en Ireen-effect, die zouden wel even allebei drie keer goud gaan ophalen in Sotsji. Sven zou Ard Schenk vervangen op alle recordborden en Ireen moest de grootste olympiër aller tijden worden, Winter- én Zomerspelen.

Waarom lukt het ze niet in Sotsji? Waarom lukt het ze niet?
Sven Kramer heeft twee medailles, Ireen Wüst drie: ze hadden alleen wat andere kleuren dan verwacht. Misschien is de concurrentie toch wel groter dan menigeen denkt en vindt...

Wüst heeft nog een kans op de 5 kilometer natuurlijk.
Ja, het zou wel in het verhaal passen. Naast het goud grijpen op je favoriete afstanden en het dan toch doen op de afstand die je het meest verfoeit. Maar de andere Nederlandse vrouwen passen ook in het outsiders-scenario. Carien Kleibeuker liet haar debuut op de Spelen in 2006 verpesten door een omkoopverhaal rond landgenote Gretha Smit. Ze stopte, werd moeder, keerde terug en plaatste zich voor de tweede keer voor de Winterspelen.

Yvonne Nauta heeft haar eigen geschiedenis, had in Sotsji ook de 3 kilometer moeten rijden, maar werd tijdens het kwalificatietoernooi gehinderd door een concurrente en kwam daardoor op de finish een paar tienden tekort. De gang naar een onafhankelijke commissie die haar alsnog een tweede olympisch startbewijs moest opleveren, liep op niets uit.

Nicolien Sauerbreij na haar eerste run op het Rosa Kuthor Alpine Center. Beeld anp
Nicolien Sauerbreij na haar eerste run op het Rosa Kuthor Alpine Center.Beeld anp

Het is dus weer schaatsen dat de klok slaat woensdag?
Nou ja, eigenlijk niet. Het is de dag dat Nicolien Sauerbreij haar olympische titel op de reuzenslalom verdedigt. Maar misschien is het beter dat zo stil mogelijk te houden. Sauerbreij gedijt in rust en stilte. Vier jaar geleden hield ook niemand rekening met haar, Sauerbreij en grote evenementen, dat was bepaald geen goede combinatie. Prompt werd ze olympisch kampioen. Toen heb ik nog een excuusbrief in de krant laten plaatsen. Let trouwens ook op de 17-jarige Michelle Dekker, die neemt aan hetzelfde evenement deel. Wie weet waar haar onbevangenheid Dekker zal brengen.

Dat was het?
Misschien ook nog een schuin oog werpen op de bobvrouwen, die na twee solide runs op dinsdag zesde staan in het tussenklassement. Woensdag volgen run 3 en 4.

De 17-jarige Michelle Dekker. Beeld anp
De 17-jarige Michelle Dekker.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden