Vandaag op de Spelen - 'Getergde Davis favoriet op de 1.500 meter'

Marije Randewijk, chef sport van de Volkskrant, geeft elke dag een vooruitblik op de Winterspelen. Vandaag strijden de langebaanschaatsers om de 1.500 meter, zonder Kramer, die zijn krachten spaart voor de 10 kilometer van dinsdag. 'Is de getergde Amerikaan Shani Davis met een nieuw pak meteen favoriet? Altijd. Maar misschien dat Mark Tuitert zijn stunt van vier jaar geleden kan herhalen.'

De Amerikaanse schaatser Shani Davis traint vrijdag in de Adler Arena in Sotsji.Beeld ap

Beviel dat een beetje, zo'n rustdag vrijdag?
Niet echt, je bent altijd bang dat je het goede gevoel kwijtraakt op zo'n moment, dat de flow weg is. Het is net als bij wielrenners, die snakken tijdens de Tour de France vaak naar een rustdag, maar zijn als de dood dat diezelfde rust op de benen slaat.

Hebben de schaatsers er iets over gezegd?
Nee hoor, voor de schaatsers was het natuurlijk geen echte rustdag. Die hebben gewoon getraind en zijn verder gegaan met de voorbereiding op hun wedstrijden. In hun routine veranderde er niets. In die van journalisten ook niet echt trouwens, want die blijven altijd doortikken.

Iedereen heeft het maar over de records die in Sotsji gebroken gaan worden. Welke is nou eigenlijk het belangrijkste?
Wat mij betreft telt er maar een echt: het totaalaantal volgende week zondag. Dat kun je vergelijken met voorgaande jaren, hoewel dat ook weer niet helemaal zo is, want ploegenachtervolging doen we pas sinds de Spelen van Turijn. Dus wil je straks de medaillespiegel naast die van Nagano leggen bijvoorbeeld, moet je er voor alle eerlijkheid de medailles van de teampursuit vanaf trekken. Die discipline is pas sinds 2006 olympisch.

Tijdperken vergelijken is per definitie niet eerlijk toch?
Dat blijft lastig. Kijk naar Ard Schenk en Sven Kramer bijvoorbeeld. Als Sven Kramer in Sotsji drie keer goud wint, treedt hij dan in de voetsporen van Ard Schenk die in Sapporo drie keer goud won? De schaatspuristen zullen nee zeggen, Schenk won immers naast de lange afstanden ook de 1.500 meter. Kramer heeft zich voor dat nummer afgemeld, tot afgrijzen van velen. Ze vinden het een minachting voor de historie van de sport en noemen Kramer vervolgens een beetje denigrerend 'een stayer'. Maar in de tijd van Schenk specialiseerden de schaatsers zich niet zo als tegenwoordig. Dus de prestatiedichtheid is op een afstand als de 1.500 meter groter geworden. Kramer was nagenoeg kansloos geweest. Dus wat is wijsheid?

Het enige wat je kunt doen is medailles tellen.
Dan wint Kramer. Maar we komen op dit punt later in de week vast nog terug.

De zaterdag dan, wat gaan we zien?
's Ochtends komen de shorttrackers in actie, 1.500 meter voor de vrouwen, 1.000 bij de mannen. We gaan kijken naar Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof. En ook Sjenkie knegt treedt aan. In de middag schaatsen Mark Tuitert, Koen Verweij, Stefan Groothuis en Jan Blokhuijsen de 1.500 meter langebaan.

Denk je dat de Amerikanen zich zullen herpakken?

Het is de vraag welk pak Shani Davis gaat aantrekken en of hij zijn zelfvertrouwen zal hervinden. Er wordt veel gezegd en geschreven over die Amerikaanse pakken, die ontwikkeld zijn door Lockheed Martin. De tochtgaten op de rug zouden al voor de 1.000 meter van de vrouwen gedicht zijn. Het hielp niets. Voor de 1.500 meter stappen de Amerikanen over op een alternatief. Geen idee wat dat zal zijn en of de teleurstellende prestaties überhaupt wel toe te schrijven zijn aan het materiaal.

Is Davis met een nieuw pak meteen favoriet?
Een getergde Davis? Altijd. Misschien dat Mark Tuitert zijn stunt van vier jaar geleden kan herhalen, maar ik zie dat niet snel gebeuren. Koen Verweij is een outsider. Van alle in Sotsji aanwezige schaatsers (mannen) is hij de enige zonder olympisch eremetaal. Dat zal de extraverte Verweij slecht zinnen waarschijnlijk. De snelste van het seizoen is de Rus Denis Joeskov. Joeskov moet voorkomen dat de Nederlandse mannen voor een clean sweep gaan in het olympisch toernooi. Tot nu toe hebben ze een 100 procent score. Er zal vast ook een landgenoot de 10 kilometer winnen en voor de achtervolging is Nederland ook favoriet, hoewel het die discipline nog nimmer won. Het lijkt nu of nooit voor de buitenlanders.

 
Geen idee of de teleurstellende Amerikaanse prestaties überhaupt wel toe te schrijven zijn aan het materiaal.
Mark Tuitert tijdens zijn rit op de 1.000 meter, 12 februari.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden