Vandaag op de Spelen - 'Dit kon weleens de laatste olympische 10 km zijn'

Marije Randewijk, chef sport van de Volkskrant, geeft elke dag een vooruitblik op de Winterspelen. 'In het schaatsen is maandagmiddag de olympische gedachte definitief ten grave gedragen.'

Afgezegd voor de 10 km: Havard Bøkko. Beeld afp

Wel even lekker, zo'n rustdag.
Rustdag? Van mij mogen ze blijven schaatsen. Op die andere dagen ben je alleen maar bezig met al dat gezeur.

Welk gezeur?
Heb je het niet gehoord? Mochten we een week geleden nog trots zijn op al die medailles, nu moeten we ons schamen. Omdat we blij zijn met een dode mus. Want dat schaatsen, dat stelt niets voor: zelfs een shorttracker kan er winnen. En die 10 kilometer, die moesten ze maar afschaffen. Wie wil daar nu naar kijken? Moet ik doorgaan? De Wall Street Journal opende een verhaal met de vraag: 'Everyone sick of watching the Dutch win speedskating medals, please raise your hand.' Meesterlijk begin van een stuk. Maar moet Sven Kramer dan maar verliezen vandaag?

Nou...
Kom op. Hij is toch niet verantwoordelijk voor het niveau van zijn sport? Er voor het allergrootste gemakt maar even van uitgaande dat we het over eerlijke competitie hebben: de anderen konden er toch ook voor trainen? Natuurlijk had hij de beste faciliteiten en het meeste geld tot zijn beschikking om zich voor te bereiden, maar vier jaar geleden werd hij ook 'maar' een keer olympisch kampioen. En zonder verliezers toch ook geen winnaars? In het schaatsen is maandagmiddag de olympische gedachte definitief ten grave gedragen.

Overdrijf je het niet een beetje?
Bøkko die afzegt voor de 10 kilometer, Pedersen, Skobrev. Natuurlijk zouden ze nooit hebben gewonnen, maar om nou vooraf al de handdoek te werpen. En waarvoor? Voor een paar lullige troostprijzen. Omdat ze vrijdag de ploegenachtervolging moeten rijden, en ze daarop wel medaillekansen zien. Nederland mag daar immers maar met 1 ploeg aan meedoen, dus zijn er twee podiumplaatsen vacant. Dus het eens zo grote talent Bøkko gaat straks met de borst vooruit naar huis met een bronzen medaille van de achtervolging om de nek? Zeker weten van niet, die kruipt in de bagageruimte van het vliegtuig, samen met de langlaufers die er na een goed begin plotseling niets meer van bakken.

Gek eigenlijk hoe dat mechanisme werkt.
Ze noemen het medaillemoeheid. Je kunt erop wachten. Win je niets, is het zonde van al die tijd en al dat geld geweest, want je stelt niets voor. Win je veel, is het ook zonde van al die tijd en al dat geld geweest, want wat stelde het eigenlijk allemaal voor?

Dus jij vindt dat ze gewoon hadden moeten meedoen?
Ja. Ook uit respect voor de concurrentie.

Maar dan had Sven Kramer toch ook aan de 1.500 meter mee moeten doen?
Dat had hij ook. Of hij had zich er nooit kandidaat voor moeten stellen. Net of je je voor een dorpsloopje hebt ingeschreven en je op het allerlaatste moment bedenkt omdat het iets te hard regent...

Ga je nog wel genieten vandaag?
Zeker wel. Ik zou zeggen: kijk goed, want het kon best eens de laatste olympische 10 kilometer zijn. Mogelijk wordt het nummer over vier jaar vervangen door de massastart. Dan zullen de Noren Bøkko en Pedersen misschien nog weleens aan die rare maandag in Sotsji terugdenken. En Sven Kramer ook.

 
Mogelijk wordt de 10 km over vier jaar vervangen door de massastart. Dan zullen de Noren Bøkko en Pedersen misschien nog weleens aan die rare maandag in Sotsji terugdenken.
Jorrit Bergsma, Koen Verweij en Sven Kramer tijdens de training voor de ploegenachtervolging. Beeld anp
Kramer gisteren, bellend op de fiets na de training. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.