ANALYSE

Vanaf dag één coach zonder gezag

Doe het maar, Max Caldas - man van goud - opvolgen als coach van de vrouwenploeg. Dan moet je sterk staan. En dat deed Marijne niet. Ook omdat de vedettes hem niet accepteerden.

Sjoerd Marijne coacht zijn vrouwen in de rust van Nederland - Zuid-Korea in juli tijdens in de finale van de Hockey World League. Beeld ANP
Sjoerd Marijne coacht zijn vrouwen in de rust van Nederland - Zuid-Korea in juli tijdens in de finale van de Hockey World League.Beeld ANP

Met diplomatieke verklaringen trachtten KNHB-directeur Erik Gerritsen en aanvoerder Maartje Paumen het ontslag voor hockeybondscoach Sjoerd Marijne uit te leggen als een gezamenlijk besluit van coach en bond. De realiteit is dat Marijne (41) moest vertrekken bij het vrouwenteam, omdat het hem aan regie ontbrak tijdens de acht, pijnlijke slotminuten in de EK-finale tegen Engeland.

Volgens Gerritsen moet de bond het ook zichzelf aanrekenen dat Marijne is gecrasht bij de regerend olympisch- en wereldkampioen. Voor de tweede keer maakte Marjolein Bolhuis, bestuurslid tophockey van de KNHB, de verkeerde keuze bij de aanstelling van een coach. Herman Kruijs verkrampte voor de WK-finale in 2010, terwijl de KNHB nu faalde met de benoeming van Marijne.

Als opvolger van de succesvolle Max Caldas besefte Marijne dat hij met de vrouwen meer te verliezen dan te winnen had. De bond had zich moeten realiseren dat Marijne door de harde kern van de selectie als een coach zonder gezag werd gezien. In één zin velde aanvoerder Maartje Paumen, die een hechte band had met Caldas, een dodelijk oordeel over Marijne. 'Ik ken hem eigenlijk niet, ik heb nooit met hem gewerkt', zei Paumen, vorig jaar in de Volkskrant.

Marijne was ook niet de eerste keuze voor de KNHB, maar Alyson Annan had net een contract getekend bij de mannen van Amsterdam. En voor oud-international Janneke Schopman was het te vroeg om haar voormalige teamgenoten te coachen. Bij hun voormalige club Amsterdam hadden bondsvoorzitter Eric Cornelissen en directeur Erik Gerritsen Marijne leren kennen als een coach, die onder druk om zich heen ging slaan en de spelers verantwoordelijk stelde voor een cv zonder prijzen.

Discipline

Hoewel Marijne bezwoer dat hij was veranderd, faalde hij voor de eerste 'stresstest' met het vrouwenteam op het EK. De ploeg verspeelde een 2-0-voorsprong tegen Engeland. Niemand wist het team bij elkaar te houden. Bij een team zonder regie werden ook de shoot-outs een aanfluiting.

Marijne moet hebben gevoeld dat hij nimmer het volledige vertrouwen kreeg van de ware leiders van het team: Paumen, Van As, Hoog, De Goede, Dirkse van den Heuvel en Welten. Zowel op als buiten het veld ontbrak de discipline. Vier uur voor de EK-finale werden speelsters gesignaleerd in een winkelcentrum. Zo werd de indruk gewekt dat het EK een schoolreisje was.

Ongewild werd Paumen zelf het gezicht van een ploeg, die na de geslaagde, olympische kwalificatie bij de Hockey World League in Brasschaat de teugels liet vieren. De anders zo gedreven aanvoerder van Den Bosch oogde allerminst fit en afgetraind. Ze speelde stroef en haar strafcorner haperde als een roestig wapen. In de halve finale raakte Paumen geblesseerd, waardoor ze haar sleeppush niet kon uitvoeren tegen Engeland.

Pas na afloop spatte het vuur uit de ogen van Paumen, toen ze de afgang van het team analyseerde. Indirect was het een aanklacht tegen zichzelf en coach Marijne, die veel minder krediet had dan zijn illustere voorganger. De routiniers hadden het oordeel over Marijne snel geveld, de bond moest wel volgen.

Maartje Paumen. Beeld anp
Maartje Paumen.Beeld anp

Ongeloofwaardig

Marijne had nimmer de statuur van een bondscoach. Die noodzakelijke kwalificatie maakt het lijstje met potentiële opvolgers beperkt. Annan ligt nog steeds vast bij Amsterdam, Schopman doet internationale ervaring op bij het Amerikaanse vrouwenteam. En Raoul Ehren lijkt als coach van Den Bosch en Jong Oranje te veel op Marijne.

Paul van Ass zou door de bond al eerder zijn gepolst voor een rol als adviseur naast Marijne. Het zou echter ongeloofwaardig zijn om hem nu als vrouwencoach aan te stellen, terwijl hij vorig jaar werd weggestuurd bij de mannen.

Hoewel Marc Lammers vorig jaar stopte bij het Belgische hockeyteam om zich te wijden aan zijn bedrijf is hij de ideale kandidaat om de vrouwen evenals in 2008 een gouden medaille te bezorgen. Rio 2016 is een overzichtelijk project van tien maanden, waarna de bond een coach voor de lange termijn - en een nieuwe generatie - kan benoemen.

Lammers liet de huidige vedetten nog debuteren en zijn vakmanschap staat bij hen niet ter discussie. De coach met innovatie als handelsmerk liet al bij de mannen van Den Bosch zien dat hij ook een perfecte crisismanager is. Als assistent-coach en strafcornerdocent zou de ervaren Toon Siepman een welkome aanvulling kunnen zijn bij de technische staf.

Bestuurslid Bolhuis kan zich ook geen derde misser permitteren om de juiste gids te vinden voor het beste hockeyteam ter wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden