Van Wely krijgt rekeningen gepresenteerd

Met enige vertraging is het grootmeesterlijk geweld in het Corus-schaaktoernooi in volle hevigheid losgebarsten. Zaterdag keken de toeschouwers elkaar beteuterd aan, toen de wereldtoppers na een paar uur spelen aan bijna alle borden vrede hadden gesloten....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Vergaande conclusies zijn in dit vroege stadium van de strijd voorbarig behalve een: het is buitengewoon onwaarschijnlijk dat 22 jaar na de laatste Nederlandse zege in Wijk aan Zee (Timman) over twee weken opnieuw een landgenoot zal worden gehuldigd. Nationaal kampioen Sergei Tiviakov begon met een suffe remise tegen de jonge Carlsen en een vrij rechtlijnige nederlaag tegen Svidler. Loek van Wely staat na twee ronden puntloos onderaan.

De twee nederlagen kwamen hard aan bij King Loek, die zich fanatieker dan ooit heeft voorbereid op zijn belangrijkste uitdaging van het jaar. Verliezen doet altijd pijn, maar het is nog vervelender als het gebeurt tegen tegenstanders die menen een oude rekening te moeten vereffenen.

Zaterdag trof Van Wely in Teimour Radjabov zijn eerste deurwaarder. Het is de jonge Azerbeidzjaan niet ontgaan dat Van Wely hem een paar jaar geleden in een interview omschreef als een laffe coyote met minder kijk op het spel dan zijn Nederlandse leeftijdgenoot Daniël Stellwagen. Toen Radjabov na zorgvuldige controle begreep dat die woorden Van Wely niet in de mond waren gelegd, maakte hij een aantekening in zijn zwarte boekje.

Radjabov heeft lang geduld moeten hebben. Ruim een jaar geleden werd hij in het WK-kwalificatietoernooi in Siberië uitgeschakeld door Van Wely na een spectaculaire partij die de wereld over ging en met speciale prijzen werd bekroond. Zaterdag herhaalden de spelers de eerste zetten van die partij, tot Radjabov met een verbetering kwam die hij speciaal voor zijn kwelgeest had bewaard. Toen Van Wely niet de juiste tegenmaatregelen trof, wikkelde Radjabov af naar een dik verdiende zege.

Een dag later verloor Van Wely opnieuw van een tegenstander die ontstemd over hem is. Veselin Topalov was onaangenaam verrast dat Van Wely, met wie hij in het verleden nauw samenwerkte, tijdens de recente WK-match openlijk partij trok door een steunbetuiging voor Kramnik te ondertekenen.

De wraak kwam zondagmiddag. Wat een scherpe strijd met wederzijdse stormaanvallen tegen de vijandelijke koningen had moeten worden, ontwikkelde zich snel tot een eenzijdige veldtocht over Van Wely’s grondgebied.

Topalov hield met de winst gelijke tred met de twee andere leden van de mondiale topdrie. Vladimir Kramnik begon teleurstellend met een zouteloze zwartpartij tegen de jonge Karjakin. Hoewel hij zich naar behoren revancheerde met een zege op Sjirov, lijkt Kramniks geringe ambitie met de zwarte stukken een te grote handicap om het toernooi te kunnen winnen.

Viswanathan Anand liet zondagmiddag zien hoe het wel moet. Tegen de onervaren, uit de B-groep gepromoveerde Rus Alexander Motilev, zette hij de boel op scherp door mee te gaan in duizelingwekkende complicaties. Ook zijn tegenstander verdient alle lof. Op jacht naar het succes van zijn leven offerde Motilev drie pionnen voor uiterst nevelige compensatie.

De Rus steeg tot grote hoogte door het vuur van zijn aanval met onverwachte zetten steeds op te stoken. Helaas kostte de krachtsinspanning hem veel tijd. Te veel tijd, zoals spoedig zou blijken. Bij de 28ste zet bezweek Motilev onder de druk van de klok. Hij kon op dat moment (met 28. Txg7+) afwikkelen naar remise, maar koos in paniek een andere zet, waarna het vuur eindelijk doofde. Opgelucht incasseerde Anand het punt dat bij de eindafrekening weleens heel kostbaar zou kunnen zijn.

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden