Van Vossen is zowel inspirator als hartendief

Nog voordat Peter van Vossen één bal had geraakt in het rood-wit van Feyenoord, was hij de hartendief van het legioen....

WILLEM VISSERS

Van onze verslaggever

Willem Vissers

ROTTERDAM

Van Vossen brak de score open, dolde Wilnis keer op keer, pingelde als een ouderwetse straatvoetballer en zette het publiek aan tot gezang als het stil was in De Kuip.

De 30-jarige Zeeuw was vanaf de dag van zijn presentatie geliefd, omdat hij in zijn hart een echte Feyenoorder is. Als jongetje zat hij op de tribune in Rotterdam-Zuid, meermaals verklaarde hij nog eens bij de club te willen voetballen. Het waren woorden die oprecht klonken.

Aangespoord door Van Vossen speelde Feyenoord zijn beste wedstrijd van het nog jonge seizoen, hoewel het tempo in het eerste uur te laag was om De Graafschap zoek te spelen. Tomasson was eindelijk zichtbaar, de verdediging gaf niets weg, de uit de eigen opleiding afkomstige Nelisse toonde zich een bekwame invaller.

Ten opzichte van de vorige wedstrijd, thuis tegen MVV, oogde de opstelling van Feyenoord logischer. Kornejev en Van Vossen waren terug in het basiselftal, als middenvoor en linksbuiten. Kalou was weer gewoon aanvaller op de rechterflank.

Opvallende bankzitter was rechtsachter Van Gobbel. De beslissing om de razendsnelle verdediger te passeren, valt te begrijpen. In het systeem van Feyenoord schaduwen Konterman en Van Wonderen de aanvallers van de tegenpartij en heeft Van Gobbel, die het best rendeert als mandekker, veel ruimte waarmee hij soms te weinig doet.

De opbouwend sterkere Bosvelt was dinsdag de defensiefste pion op de rechterflank, volgens assistent-trainer Meijer ook om het gevaar van Godee in te dammen. 'We hadden vandaag meer aan een extra middenvelder dan aan een extra verdediger.'

Enige ongerustheid mag de technische staf zich maken over de breedte van de selectie, met wedstrijden tegen Heerenveen, Stuttgart en PSV voor de boeg. Nadat Vos vorige week geblesseerd raakte, was het nu Kornejev die al na negentien minuten uitviel. Nelisse, de enige aanvaller op de bank, verving de Rus.

Cruz, eerste keus als aanvalsleider, zit vrijdag tegen Heerenveen weliswaar de laatste van vier duels schorsing uit, maar daar staat tegenover dat aanvoerder Van Gastel binnenkort een straf hoort uitspreken naar aanleiding van zijn elleboogstoot jegens Hamming in het openingsduel bij Fortuna.

Feyenoords enige doelpunt in de eerste helft, na 27 minuten, was fraai. Nelisse stuurde Tomasson diep, Van Vossen schoot diens voorzet perfect in. Voordien had Tomasson de bal naast het doel geprikt na een slim passje van Van Vossen.

Van De Graafschap had Feyenoord niet veel te duchten, hoewel de beslissing lang op zich liet wachten en via een curieus doelpunt tot stand kwam. De Pool Rzasa speelde de bal in de 70ste minuut zo hard en vreemd terug, dat doelman Olyslager werd gedwongen tot een koddige doch vergeefse achtervolging.

Het legioen verdronk bijna in leedvermaak en zong dat alle ballen op nummer vijf (Rzasa) moesten. Trainer Korbach wist niet hoe snel hij de aangeslagen Rzasa moest wisselen, maar op dat moment was het wel al 3-0 door een afstandschot van een andere Feyenoord-nieuweling: Paauwe.

Paauwe vocht op het middenveld vele duels uit met Fuchs van De Graafschap en won de meeste. Het was een saillante confrontatie. Feyenoord wilde voor het seizoen Fuchs kopen, maar de jongeling vroeg te veel geld. De belangstelling verplaatste zich daarop naar Sittard, waar Paauwe een gewaardeerde kracht was van Fortuna.

In de slotfase bleek hoe gevaarlijk Feyenoord kan zijn als het de ruimte krijgt om zijn snelheid (Tomasson, Nelisse, Kalou, Van Vossen) uit te spelen. Eerst werd de weer eens ontsnapte Van Vossen gevloerd door Wilnis, waarna Van Gastel de strafschop benutte.

Paauwe en weer Van Vossen, met een listig hakballetje, stelden Nelisse in blessuretijd in staat 5-0 te maken. De aanvaller zette Vreman knap opzij en scoorde beheerst. Op dat moment zong het legioen allang over het kampioenschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden