Van Schaardenburg met EK-goud naar zeilregatta van Rio

Niemand had het over zijn juist veroverde Europese titel. Iedereen in Denemarken had vrijdag de mond vol van de definitieve, olympische kwalificatie voor Laserzeiler Rutger van Schaardenburg. De Europees kampioen versloeg in een opwindende, nationale strijd om één ticket voor Rio 2016 de wereldkampioen van 2014, Nicholas Heiner.

John Volkers
Zeiler Rutger van Schaardenburg in actie in 2012. Beeld epa
Zeiler Rutger van Schaardenburg in actie in 2012.Beeld epa

In de twaalf races voor de kust van Aarhus was Van Schaardenburg ruimschoots de beste. Na de voorgaande jaren tweemaal tweede van Europa te zijn geworden, greep hij vrijdag het goud in de eenmansboot. Hij noemde het een voorlopig hoogtepunt uit zijn loopbaan die hem al naar de Spelen van 2008 en 2012 bracht.

Bij die olympische regatta's, in Qingdao en Weymouth, werd de Nederlander teleurstellend 34ste en 14de. 'Voor Rio zie ik mezelf als medaillekandidaat. Sowieso als een van de kanshebbers. Maar we zijn nog een jaar verwijderd van de Spelen. Er kan nog van alles gebeuren', aldus de winnaar van het EK.

Van Schaardenburg en Heiner zweepten elkaar de voorbije maanden op in de strijd om het ene Nederlandse ticket. Van Schaardenburg begon vorig jaar met voorsprong door bij de olympische testwedstrijd van 2014 tweede te worden.

Vervolgens deed Heiner een sterke zet door in Santander wereldkampioen te worden. Van Schaardenburg: 'Ik was bij dat WK gewoon op. Te gefocust op het testevenement van Rio. Ik werd in Santander achtste, niet slecht overigens.'

Dit voorjaar draaide alles om de regatta van Palma de Mallorca. Daar moest wereldkampioen Heiner voor Van Schaardenburg eindigen om de selectie in fase 3 te doen belanden. De zeiler uit Enkhuizen deed wat van hem geëist werd. Daarna moesten de opgetelde resultaten van het WK in Canada en het EK in Denemarken de doorslag geven.

Mislukking

De WK op Lake Ontario was voor de Nederlanders een mislukking. Heiner eindigde op plaats 19, Van Schaardenburg op 26. Door de puntentelling, alleen top-20 telde, was het 2-0 voor Heiner die zijn voorsprong in Aarhus moest verdedigen.

Hij slaagde daar, ondanks zeges in race 2 en 4, niet in. 'Twee lichtweer-dagen waren beslissend', aldus winnaar Van Schaardenburg die in totaal drie dagoverwinningen zou boeken. 'Het kwam op de laatste dag aan', was het oordeel van Heiner.

Op die slotdag van de EK werden twee races gevaren, waarin Van Schaardenburg soeverein naar twee podiumplaatsen voer: derde en eerste. Heiner verprutste zijn slotdag: 17de en 21ste. Hij kon er niet over uit: 'Ik had er vooraf zo'n zin in. Geen last van de spanning. Ik wilde knallen. Maar ik verknalde het. Nu is het game over voor mij.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden