Van S: Ajax anderhalf jaar lang misleid. Belazerd.

Nog wat duf van de discussie bij Barend en Van Dorp, donderdagavond op RTL 4, bedenk ik mij hedenochtend weer eens dat nergens zo veel, en zo vaak, wordt gelogen als in de voetbalwereld....

Als jonge en ambitieuze verslaggever van een regionale krant liep ik ooit in de bestuurskamer van Haarlem een Engelsman tegen het lijf die mij vertelde dat hij een contract kwam tekenen. Bestuursleden van Haarlem zagen ons praten en paniek brak uit. Ze ontkenden alles.

Twee dagen later tekende de spits uit Engeland een contract.

En zo gaat dat nou altijd. Tip voor jonge, ambitieuze verslaggevers: geloof nooit wat ze zeggen.

In Italië maakte AC Milan-voorzitter Berlusconi er vorige maand triomfantelijk gewag van dat Kluivert met zijn club overeenstemming had bereikt. 'Hij is van ons', schreeuwde hij. Kluivert zei dat hij helemaal geen contract had afgesloten met AC Milan en kreeg bijval van zaakwaarnemer Lens.

We zijn al zo murw gelogen dat niemand vreemd opkeek toen donderdag bekend werd dat Kluivert en Lens al ruim twee weken geleden de onderhandelingen met AC Milan succesvol hadden afgerond. Dit is de categorie: glasharde ontkenningen/leugens om bestwil.

Vaak gaan ze gepaard met een afleidingsmanoeuvre. Zoals in dit geval: 'Ook Engelse clubs zijn nog in de markt.' Of: 'Patrick heeft nog geen beslissing genomen.'

Loont eerlijkheid? Marc Overmars kan en wil niet liegen. Dus weigerde hij donderdag de vraag te beantwoorden of hij Ajax aan het eind van het seizoen zal verlaten. 'Geen commentaar.' Dan weten voetbalverslaggevers genoeg. Overmars wil Ajax verlaten. Anders had hij het wel ontkend.

Heen en weer geslingerd tussen verschillende belangen móét soms worden gelogen. Slechts een enkeling is daar niet toe in staat.

Donderdagavond was de voorzitter van de spelersvakbond VVCS, Theo van Seggelen, te gast bij Frits Barend en Henk van Dorp. Hij werd geconfronteerd met een eerder opgenomen interview met Sigi Lens en Peter Gerards, het duo dat door hem op staande voet is ontslagen. Ze zouden zichzelf in het geniep hebben verrijkt. Ook waren flarden van een gesprek met Edgar Davids en Michael Reiziger, plus Winston Bogarde te zien, drie supporters van Lens.

Het was een prachtige uitzending waarin de verwijten over en weer vlogen, evenals de faxen, nota's en declaraties. Ik noteerde inderhaast:

Van S: Gerards en Lens liegen alles bij elkaar. Besodemieteren de boel.

L: Wat die man mij aandoet, neem ik mee in mijn graf.

G: ?

Van S: Ajax anderhalf jaar lang misleid. Belazerd.

B: Lens en donkere jongens. Eerlijk. Geen bedrog.

R: Fax. Rekeningen VVCS. Vandaag gekregen. Van wie?

L: Theo likt naar boven en schopt naar beneden. Bespeelt de pers.

Van S: Chantage. Treed af als ik niet de waarheid spreek. Rechtszaak.

Van S: G. en L. stiekem naar Milaan. Wist van niks.

Kan dit niet ophouden, kreunde een tweede studiogast, AZ-speler Max Huiberts, maar gelukkig ging het nog een tijdje door. Hup, weer een fax boven tafel, hatsjee, nóg een nota, 200 duizend gulden, 50 duizend gulden, Dennis Gerritsen van Helmond Sport schiet een bal op een leeg doel (84 kilometer per uur) en in diep gepeins verzonken trek ik een fles open.

Ik pak de Voetbal International van deze week erbij. Gérard en Dennis de Nooijer van Sparta verklaren daarin dat Peter Gerards hen de ene na de andere leugen vertelde. Gerards slaat terug door te zeggen dat de broers hem het werken onmogelijk maakten. Een andere makelaar, Ton van Dalen, zegt dat het verhaal van Gérard de Nooijer zielig is en van leugens aan elkaar hangt.

Ik blader terug en lees de column van Kees Jansma: 'Zet u maar schrap, binnenkort gaat de beerput open en horen we echt hoe verrot de voetballerij is.'

Laat ik me maar beperken tot de feiten. Die zijn, met betrekking tot de transfer van Kluivert:

1. Kluivert heeft na de Europa Cup-finale tegen AC Milan in mei 1995 zijn contract met Ajax nooit willen verlengen. 2. Na de Europa Cup-finale hebben Italiaanse kranten voortdurend gemeld dat Kluivert naar AC Milan zou vertrekken.

Conclusie: Kluivert is vanaf de zomer van 1995 nooit geïnteresseerd geweest in een andere club dan AC Milan, hoewel Lens en hij Ajax daarover voortdurend in het ongewisse hebben gelaten.

Dáárom zei Van Seggelen donderdagavond op televisie dat Ajax anderhalf jaar lang is misleid. De club is door Kluivert en zijn zaakwaarnemers voortdurend aan het lijntje gehouden en het vertrek van de speler en zijn nieuwe club stond al lang geleden vast.

Tevreden over deze onthullende reconstructie sla ik Het Parool van vrijdag open. Kluivert zegt onder meer dat hij in Nederland voortdurend wordt uitgescholden en daarom naar het buitenland vertrekt. En stel dat er nooit sprake was geweest van dat auto-ongeluk, wat dan, vraagt de krant aan Kluivert.

Hij antwoordt: 'Dan had ik absoluut voor Ajax gekozen. In elk geval nog twee jaar.'

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden